europedirect.gva.es

Subscripcions

 

Alerta nº 32 - Març 2022

 

ESPECIAL UCRAÏNA

 

Solidaritat amb Ucraïna

La UE es manté unida per a manifestar la seua solidaritat amb Ucraïna i, juntament amb els seus socis internacionals, ha reaccionat fins hui des d'una triple perspectiva, l'assistència a Ucraïna, la resposta unida (sancions) i la lluita contra la desinformació. En aquesta estratègia, s'han produït sengles reunions del Consell Europeu l'extraordinària del 24 de febrer i la cimera informal els dies 10 i 11 de març, les conclusions del qual van quedar plasmades en la Declaració de Versalles

Assistència a Ucraïna

La Comissió Europea està treballant en tots els fronts per a fer costat a Ucraïna. Ajuda humanitària i protecció civil, amb l'aprovació de successius paquets d'ajuda, a l'acord per unanimitat d'activar la Directiva sobre protecció temporal per a aportar claredat i seguretat a les persones necessitades. A més, ha creat una web amb informació rellevant punt per a aquelles persones que fugen de la guerra d'Ucraïna com per a la ciutadania europea que vulga oferir la seua ajuda.

Finalment, el Consell va adoptar recentment dues mesures d'assistència amb càrrec al Fons Europeu de Suport a la Pau (FEAP) per un import total de 500 milions d'euros. Amb aquest fons es finançara la provisió d'equips i subministraments a les Forces Armades ucraïneses, inclosos, per primera vegada, equips letals.

La resposta unida de la UE davant Rússia: Sancions

En resposta als actes d'agressió de Rússia contra la integritat territorial d'Ucraïna, els dirigents de la UE i les seues institucions han condemnat fermament aquests actes de violència, així com la violació del Dret internacional. Com a resultat, la Unió Europea ha anat configurant des del 23 de febrer el major paquet de sancions mai adoptat en la seua història, dirigit contra el sistema financer de Rússia excloent els principals bancs russos del sistema SWIFT i prohibint invertir en projectes cofinançats pel fons rus d'Inversió Directa, les seues indústries d'alta tecnologia, el sector energètic , mesures en relació amb l'espai aeri (tancat a aeronaus russes) i la seua elit corrupta, així com mesures sobre visats. A més s'ha aprovat un paquet de sancions contra Bielorússia, que se sumen a les acordades el 23 de febrer en relació amb Dontsk i Luhansk.

Abordar la desinformació

La UE ha condemnat la guerra de desinformació contra Ucraïna i ha sancionat als principals agents de la desinformació a Rússia. Com a part d'un paquet més ampli de mesures anunciat el 27 de febrer, el Consell de la Unió Europea va decidir suspendre la distribució a la UE dels mitjans de comunicació de propietat estatal russa Rússia Today i Sputnik.

 

AVANÇOS INSTITUCIONALS

 

Futur d'Europa: Avanços

L'11 i 12 de febrer s'han reunit, per quarta vegada, el Ple de la Conferència sobre el Futur d'Europa a Estrasburg amb la finalitat de discutir les 88 recomanacions dels panells ciutadà núm. 1 i 4, aquest últim sobre el paper de la Unió Europea en el món i en les migracions.

El debat sobre els dos Panells Europeus Ciutadans previs es va celebrar durant el 21 i 22 de gener i va tractar sobre la Democràcia europea, valors i drets, imperi de la llei i seguretat, canvi climàtic, medi ambient i salut.

L'últim informe sobre les idees pujades a la Plataforma serà publicat el 17 de març. La Plataforma des del 20 de febrer només segueix oberta com a fòrum de discussió pública.

D'ací a maig es preveuen encara tres Plens de la Conferència, amb la finalitat que el Consell Europeu de juny puga emetre directrius.

Noves orientacions de política pressupostària per a 2023

La Comissió Europea ha adoptat una Comunicació que ofereix als Estats membres orientacions generals en matèria de política pressupostària en 2023. Estableix els principis clau que guiaran l'avaluació per la Comissió dels programes d'estabilitat i convergència dels Estats membres. També ofereix una visió general de la situació de la revisió de la governança econòmica.

Hem de tindre en compte que el pronòstic econòmic d'hivern de 2022 es va publicar dues setmanes abans de la invasió d'Ucraïna, i que la guerra impactarà negativament en les perspectives de creixement.

 

PACTE VERD EUROPEU

 

La UE cerca un nou acord mundial sobre els plàstics en l'Assemblea de l'ONU

El comissari Sinkevičius va representar a la Unió Europea en el cinqué període de sessions de l'Assemblea de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient (UNEA-5), que es va celebrar del 28 de febrer al 2 de març a Nairobi (Kenya).

L'objectiu de la UE en aquesta reunió era entaular negociacions amb vista a un nou acord mundial jurídicament vinculant sobre els plàstics. La UE també tractarà de crear un grup d'experts científics sobre substàncies químiques, residus i contaminació, a fi de reforçar l'assessorament científic a la comunitat mundial d'una manera similar a la del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic.

Aprenentatge per a la sostenibilitat mediambiental

La Comissió va publicar una proposta de Recomanació del Consell relativa a l'aprenentatge per a la sostenibilitat mediambiental. Aquesta proposta pretén ajudar als Estats membres, els col·legis i instituts, les institucions d'educació superior, les organitzacions no governamentals i a tots aquells que ofereixen formació a dotar als alumnes de coneixements i capacitats sobre sostenibilitat, canvi climàtic i medi ambient.

Proposta de Model europeu de creixement

La Comissió Europea va presentar el 2 de març una Comunicació sobre el model europeu de creixement. La comunicació recorda els objectius comuns amb els quals la UE i els seus Estats membres s'han compromés en matèria de transició ecològica i digital i reforç de la resiliència social i econòmica. Així mateix, estableix les inversions i reformes clau necessàries per a aconseguir els nostres objectius comuns i posa l'accent en la importància d'una acció coordinada per part de tots els agents pertinents, inclosos la UE, els Estats membres i el sector privat. L'objectiu final és aconseguir una transformació econòmica justa i integradora.

Proposta de Taxonomia climàtica

La Comissió Europea va presentar el passat 2 de febrer un acte delegat complementari a la taxonomia climàtica sobre la mitigació del canvi climàtic i l'adaptació al mateix en el qual es contemplen una sèrie d'activitats relacionades amb el gas i l'energia nuclear.

La Comissió estima que la inversió privada en activitats de gas i energia nuclear poden exercir un paper en la transició energètica de la UE per a aconseguir l'objectiu de ser climàticament neutra abans de 2050.

En qualsevol cas, aquest acte delegat encara ha de ser aprovat pel Consell i el Parlament Europeu.

Cimera «Un Oceà»: noves mesures reforcen el lideratge de la UE en la protecció de l'oceà

La Comissió va publicar ambiciosos projectes per a fomentar un oceà més net, saludable i segur. Les tres principals són les següents: una nova coalició internacional per a protegir la biodiversitat en alta mar, que constitueix el 95% de l'oceà; un gran projecte informàtic per a permetre als investigadors realitzar simulacions digitals dels oceans de tot el món; i la posada en marxa de la missió d'investigació de la UE per a restaurar el nostre oceà i les nostres aigües d'ací a 2030.

 

UNA EUROPA ADAPTADA A L’ERA DIGITAL

 

Proposta de Llei de Dades la UE

La Comissió va proposar el 23 de febrer noves normes sobre qui pot generar valor a partir de les dades i en quines condicions, en el marc de l'estratègia europea de dades.

Algunes de les principals novetats de la Llei de Dades són:

·         Mitjans perquè els organismes del sector públic obtinguen i usen dades en poder del sector privat que siguen necessaris en circumstàncies excepcionals (emergències públiques).

·         Que els propis usuaris, disposen les dades que generen.

·         Mesures per a reequilibrar el poder de negociació de les pimes mitjançant la prevenció de l'abús dels desequilibris contractuals.

A més s'ha publicat un Panorama dels espais comuns europeus de dades. Per a més informació, consulte l'apartat de Preguntes i Respostes.

Proposta de Llei de Xips Europea

La Comissió Europea ha presentat la proposta de Llei de Xips Europea, que pretén empoderar a la UE en l'àmbit dels xips electrònics o semiconductors. La proposta inclou dos reglaments sobre l'establiment d'un marc de mesures per a enfortir l'ecosistema europeu de semiconductors i una a modificació del reglament d'empreses Conjuntes orientada a l'Empresa comuna de Xips i una recomanació per a la coordinació immediata dels Estats membres davant l'escassetat de xips actual. Aquesta iniciativa comptarà amb un finançament de 43.000 milions d'euros. Entre els seus objectius declarats a mitjà termini destaquen la creació d'instal·lacions de producció europea “de primera classe” que permeten consolidar el teixit industrial europeu i assegurar el subministrament de xips. Per a més informació, consulte l'apartat de Preguntes i Respostes.

Proposta d'un sistema de connectivitat per satèl·lit

La Comissió Europea va presentar el 15 de febrer dues iniciatives per a impulsar les ambicions espacials de la UE.

D'una banda, es va presentar la proposta de Reglament sobre una connectivitat espacial segura per a garantir l'accés ininterromput a llarg termini de connexions avançades, fiables i ràpides als ciutadans i empreses de tota Europa.

D'altra banda, es va presentar una Comunicació conjunta sobre l'enfocament de la UE en matèria de gestió del trànsit espacial.

Aquestes iniciatives contribuiran a salvaguardar l'eficiència i la seguretat dels nostres actius espacials actuals, així com a desenvolupar tecnologia espacial europea capdavantera en benefici dels nostres ciutadans i la nostra economia.

Informe sobre la internet de les coses de consum

La Comissió Europea va publicar el 20 de gener les conclusions de la seua investigació sectorial de competència sobre la internet de les coses de consum. L'informe final i el document de treball dels serveis de la Comissió que l'acompanya assenyalen possibles problemes de competència en els mercats de productes i serveis relacionats amb la internet de les coses a la Unió Europea.

Segons l'informe, es tracta d'un mercat en creixement amb grans barreres d'entrada i que genera motius de preocupació pel que fa a l'accés de les dades i les pràctiques d'interoperabilitat o exclusivitat.

Les conclusions d'aquest informe orientaran futures accions reguladores per part de la Comissió.

 

UNA ECONOMIA AL SERVEI DE LES PERSONES

 

Recomanació sobre el voluntariat juvenil

La Comissió Europea va publicar el passat 13 de gener la seua proposta de Recomanació del Consell sobre voluntariat juvenil, amb l'objectiu de facilitar el voluntariat juvenil transnacional en el marc del Cos Europeu de Solidaritat o altres programes a nivell nacional. Aquesta proposta seria una de les primeres iniciatives dutes a terme en el marc de l'Any Europeu de la Joventut 2022.

La Recomanació proposada reconeix la contribució clau del voluntariat al desenvolupament de capacitats i competències dels joves i té com a objectiu impulsar la inclusió, la qualitat, el reconeixement i la sostenibilitat del voluntariat juvenil transnacional.

 

UNA EUROPA MÉS FORTA AL MÓN

 

Proposta d'iniciatives de Defensa Europea

La Comissió Europea va presentar el 15 de febrer un paquet d'iniciatives de contribució a la defensa europea, així com un full de ruta sobre les tecnologies crítiques de seguretat i defensa. La intenció de la Comissió seria avançar cap a un mercat europeu de la defensa més integrat i competitiu, intensificant la cooperació i creant dinàmiques d'escala en termes de costos i eficàcia.

D'aquesta manera, la Comissió Europea aporta contingut a la posada en marxa de l'anomenada Brúixola Estratègica, presentada el mes de novembre passat per Josep Borrell, l'Alt Representant de la Unió Europea per a Afers exteriors i Política de Seguretat.

Associació estratègica entre les Nacions Unides i la UE

El Consell va aprovar a la fi de gener les Conclusions sobre les noves prioritats per al període 2022-2024 de l'associació estratègica entre les Nacions Unides i la UE en matèria d'operacions de pau i gestió de crisi.

En el document se celebra l'ampliació de l'àmbit de les prioritats amb la finalitat de respondre de manera més eficaç a l'evolució del panorama d'amenaces i els reptes transversals, com el canvi climàtic, les tecnologies disruptives i la desinformació, o les conseqüències COVID-19. Així mateix, s'afig la inclusió dels xiquets i els conflictes armats com a prioritat transversal, a més de la creixent atenció prestada a l'Agenda sobre la Joventut, la Pau i la Seguretat i la intensificació dels esforços conjunts en relació amb l'Agenda sobre les Dones, la Pau i la Seguretat i la igualtat de gènere.

 

PROMOCIÓ DEL NOSTRE ESTIL DE VIDA EUROPEU

 

Noves normes per a lluitar contra la violència domèstica i la violència contra les dones

La Comissió Europea ha proposat noves normes a escala de la UE per a lluitar contra la violència contra les dones i la violència domèstica. La Directiva proposada tipificarà com a delicte la violació sobre la base de la falta de consentiment, la mutilació genital femenina i la ciberviolencia, que inclou: la difusió no consentida d'imatges íntimes; el ciberaguait; el ciberassetjament; i la incitació en línia a la violència i a l'odi. Les noves normes també reforcen les possibilitats d'accés a la justícia de les víctimes, i animen als Estats membres a aplicar un mecanisme de finestreta única, de tal forma que tots els serveis de suport i protecció estiguen situats en un mateix lloc. A més, proposa una protecció i un suport adequats a través de línies telefòniques d'ajuda gratuïtes i centres d'atenció urgent a les víctimes de violacions. Preveu també un suport especial per als grups amb necessitats específiques o en situació de risc, com, per exemple, les dones que fugen de conflictes armats.

El programa Europa Creativa augmenta el seu pressupost per a donar suport als sectors culturals i creatius

La Comissió Europea va adoptar el passat 13 de gener el programa de treball per a 2022 d'Europa Creativa. Amb un pressupost que augmenta en quasi 100 milions d'euros respecte a l'any anterior, el programa busca reforçar el suport als sectors creatius i culturals per a afrontar els reptes derivats de la crisi de COVID-19 i la cada vegada major competència mundial.

A més, els sectors culturals i creatius poden consultar tots els fons de la UE a la seua disposició en la nova guia CulturEU.

Cooperació transnacional entre universitats de la UE

Europa compta amb aproximadament 5.000 institucions d'educació superior, 17,5 milions d'estudiants d'educació superior, 1,35 milions de docents en l'educació superior i 1,17 milions d'investigadors. Dues noves iniciatives adoptades per la Comissió (una Estratègia Europea per a les Universitats i una proposta de la Comissió relativa a una Recomanació del Consell sobre la construcció de ponts per a una cooperació europea eficaç en matèria d'educació superior) faran costat a les universitats en aquest esforç.

La HERA comença el seu primer pla de treball amb 1.300 milions d'euros

La nova Autoritat de Preparació i Resposta davant Emergències Sanitàries (HERA) de la Unió Europea va presentar el 10 de febrer el seu primer pla de treball anual, que comptarà amb un pressupost de 1.300 milions d'euros per a 2022.

La comesa d'aquesta autoritat és tractar de previndre emergències sanitàries transfrontereres i, en cas que es produïsquen, estar preparada i reaccionar ràpidament davant elles. D'aquesta manera, el pla de treball adoptat té com a objectius principals previndre emergències sanitàries transfrontereres, detectar futures amenaces per a la salut i respondre eficaçment davant aquestes.

Noves mesures per al Pla Europeu contra el Càncer

La Comissió Europea ha posat en marxa una sèrie de noves iniciatives del Pla de la UE contra el Càncer: Registre de Desigualtats enfront del Càncer, una convocatòria de dades sobre el garbellat, una acció conjunta sobre vacunació contra el VPH i una xarxa de supervivents de càncer juvenil europea eficaç en matèria d'educació superior faran costat a les universitats en aquest esforç.

Nova anàlisi sobre les dependències estratègiques d'Europa

La Comissió ha va publicar a la fi de febrer la segona edició de l'anàlisi en profunditat sobre les dependències estratègiques d'Europa. L'informe examina cinc àmbits (les terres rares i el magnesi, les substàncies químiques, els panells solars, la ciberseguretat i els programes informàtics) en els quals Europa s'enfronta a dependències estratègiques de tercers països. L'objectiu és fomentar una millor comprensió dels riscos i les possibilitats per a abordar-los.

L'Aliança de les Bateries

L'Acadèmia Europea de les Bateries va signar el passat 20 de febrer, una carta d'intencions amb l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia i EIT InnoEnergy; amb l'objectiu de coordinar eficaçment els esforços de reciclatge professional, millorar les capacitats a escala europea i fer possible el desplegament immediat d'una formació d'alta qualitat en tots els Estats membres. A més la Comissió farà costat a l'Acadèmia amb una subvenció de 10 milions d'euros a càrrec de REACT-EU.

 

un nou impuls a la democràcia

 

Economia justa i sostenible

La Comissió ha proposat una Directiva sobre la diligència deguda de les empreses en matèria de sostenibilitat promovent el respecte de drets humans i el medi ambient en les cadenes de subministrament mundials, impulsant així la transició ecològica i la protecció dels DDHH a Europa i fora d'ella.

Al costat d'aquesta proposta va presentar la Comunicació sobre el treball digne a tot el món, que reafirma el compromís de la UE de defensar el treball digne tant a nivell intern com en la resta del món. L'element central d'aquest esforç és l'eliminació del treball infantil i del treball forçós.

Declaració conjunta de la Comissió Europea per l'erradicació de la mutilació femenina

La Comissió Europea es va reunir en vespres del Dia Internacional de la Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina, que se celebra el 6 de febrer de 2022, per a mostrar el compromís de la Unió Europea amb l'erradicació de la mutilació femenina, com a forma de violència de gènere.

La pandèmia ha frenat els avanços cap a l'erradicació, ja que l'accés als serveis de prevenció, protecció i cures s'ha vist dificultat.

Per això, la Comissió ha intensificat les seues accions a través de:

              Pla d'Acció de la UE per als Drets Humans i la Democràcia 2020-2024

              Estratègia de la UE per a la Igualtat de Gènere 2020-2025

              Pla d'Acció de la UE en matèria de Gènere III.

              Estratègia global sobre els Drets del Xiquet

 

CÚRIA

 

El TJUE avala el Reglament que lliga els fons europeus amb el respecte a l'Estat de Dret

El passat 16 de febrer el TJUE va desestimar en la seua Sentència 28/2022 els recursos interposats per Hongria i Polònia contra el Reglament del mecanisme de condicionalitat que vincula el desemborsament dels fons europeus al respecte de l'Estat de dret per part dels Estats membre receptors. Segons el TJUE aquest Reglament s'aplica en cas que existisca una vulneració o amenaça que afecte greument i de manera directa a la gestió financera del pressupost comunitari o els seus interessos. Per tant, no permet sancionar les vulneracions contra l'Estat de dret per se, sinó únicament aquelles en les quals el pressupost de la Unió puga quedar afectat.

Per part seua, Von der Leyen ha anunciat que la Comissió analitzarà detingudament el raonament de les sentències i el seu possible impacte en futures accions. “Quan es complisquen les condicions del Reglament, actuarem amb determinació”.

El TJUE rebutja la llei espanyola que nega prestació per desocupació a empleades de la llar

El passat 24 de febrer de 2022, el TJUE va prendre per primera vegada una decisió relacionada amb els empleats de la llar, en la qual va sentenciar que la normativa espanyola que exclou de les prestacions per desocupació als empleats de llar, que són quasi exclusivament dones, és contrària al Dret de la Unió. En la seua sentència, el TJUE declara que la Directiva sobre igualtat en matèria de seguretat social s'oposa a una disposició nacional que exclou les prestacions per desocupació de les prestacions de seguretat social concedides als empleats de llar per un règim legal de seguretat social, en la mesura en què aquesta disposició situe a les treballadores en desavantatge particular respecte als treballadors i no estiga justificada per factors objectius i aliens a qualsevol discriminació per raó de sexe.

 

CONSULTES PÚBLIQUES

 

Consultes públiques obertes

Aquestes són son les consultes públiques destacades, a través de les quals els ciutadans i les empreses poden compartir els seus punts de vista sobre les noves polítiques de la UE i la legislació vigent.

 

Aquesta Alerta ha sigut elaborada per l'equip de Europe Direct Comunitat Valenciana, (Daría Terrádez, Ana Enguídanos, Amparo Muñoz, Eric Valdivia, Laura Chillerón, Amparo de Zuloaga y José M. Ferrer), basant-nos en les publicacions de les institucions de la Unió Europea. Per a qualsevol suggeriment, o si desitja donar-se de baixa de les nostres publicacions, pot contactar-nos en l'adreça europedirect_pre@gva.es

Copyright de las imágenes: © European Union 2022