https://europedirect.gva.es

Subscripcions

 

Alerta 36 – Juliol 2022

 

AVANÇOS INSTITUCIONALS

 

República Txeca inicia la seua presidència en el Consell de la UE

Txèquia va rellevar a França en la presidència rotatòria l'1 de juliol de 2022, i li succeirà Suècia al gener de 2023. Junts formen el trio actual, que fixa els objectius a llarg termini i elabora un programa comú amb els temes i principals assumptes que abordarà el Consell en un període de díhuit mesos.

La presidència txeca planeja centrar-se en cinc àrees:

1.       Gestió de la crisi dels refugiats i la recuperació d'Ucraïna després de la guerra.

2.       Seguretat energètica.

3.       Reforç de les capacitats de defensa d'Europa i la seguretat del ciberespai.

4.       Desenvolupament i defensa de la resiliència de l'economia europea.

5.       Resiliència de les institucions europees.

Cimera de l'OTAN a Madrid

El passat 29 i 30 de juny es va celebrar en la capital madrilenya la Cimera de l'OTAN, on la UE va secundar plenament la decisió de l'adhesió de Suècia i Finlàndia a l'organització. A més, va mostrar el seu compromís a elevar els pressupostos en matèria de defensa d'ací a 2030. Tant la UE com tots els membres de l'OTAN van reafirmar suport molt ferm i concret a Ucraïna.

Van treballar en conjunt per a preparar l'enfortiment d'aquesta associació -la UE, l'OTAN- per a aconseguir més protecció, més seguretat, i també per a promoure i defensar els nostres valors i principis comuns fonamentals.

Conferència sobre el futur d'Europa

El passat 1 de juliol, el Comité de Regions va publicar la "Resolució sobre el seguiment de la Conferència sobre el futur d'Europa. En ella van demanar un seguiment i una aplicació ràpids de les recomanacions formulades en l'informe per a respondre a les expectatives de la ciutadania i van considerar que una reforma ambiciosa del funcionament de la UE per a fer front als reptes futurs requereix dur a terme una revisió dels Tractats.

El primer conjunt de noves propostes s'anunciarà en el discurs sobre l'estat de la Unió de la presidenta Von der Leyen al setembre de 2022 i en la seua carta d'intencions adjunta. Aquestes propostes estaran entre les que s'incloguen en el programa de treball de la Comissió per a 2023 i per a anys posteriors.

 

ESPECIAL UCRAÏNA

La Unió Europea continua treballant en tots els fronts per a fer costat a Ucraïna

 

Seté paquet de sancions

En resposta a la contínua guerra d'agressió de Rússia contra Ucraïna; el passat 21 de juliol de 2022, el Consell va adoptar noves mesures destinades a endurir les sancions econòmiques existents contra Rússia, perfeccionar la seua aplicació i reforçar la seua eficàcia. Aquest paquet introdueix:

·         una nova prohibició de comprar, importar o transferir or d'origen rus, incloses les joies,

·         reforça els controls d'exportació de productes de doble ús,

·         amplia l'actual prohibició d'accés als ports a les rescloses,

·         aclareix les mesures existents, per exemple, en l'àmbit de la contractació pública, l'aviació i la justícia,

·         sanciona a altres 54 persones i 10 entitats, entre elles l'alcalde de Moscou i el Sberbank, una important institució financera.

La UE aconsegueix un acord per a reduir el consum de gas

Els ministres d'Energia de la Unió Europea van tancar un acord polític el dimarts 26 de juliol, sobre un pla per a reduir un 15% la demanda de gas a nivell europeu, amb vista a l'hivern, davant l'amenaça d'un tall total del subministrament per part de Rússia.

El Consell va especificar algunes exempcions i possibilitats per a sol·licitar una excepció a l'objectiu de reducció obligatori, per a reflectir les situacions particulars dels estats membres i garantir que les reduccions de gas siguen efectives en augmentar la seguretat del subministrament a la UE.

1.59 bilions d'euros en ajuda microfinancera a Ucraïna

La Comissió Europea va proposar l'1 de juliol, una nova operació d'ajuda microfinancera per valor de 1.005 milions d'euros en favor d'Ucraïna com a primera part del paquet excepcional d'ajuda microfinancera de fins a 9.000 milions d'euros. Conformement a la proposta, els fons d'ajuda microfinancera es proporcionaran a Ucraïna en forma de préstecs a llarg termini en condicions favorables. L'ajuda sostindrà l'estabilitat macroeconòmica d'Ucraïna i la resiliència general en el context de l'agressió militar de Rússia i les consegüents dificultats econòmiques. A més, també es va aprovar pel BEI un suplement per un total de 540 milions d'euros per a l'execució de projectes a Ucraïna.

Conferència sobre la Recuperació d'Ucraïna

El passat 4 i 5 de juliol va tindre lloc la Conferència sobre la Recuperació d'Ucraïna, a Lugano (Suïssa). La Conferència es va convertir en una plataforma política que va permetre establir aliances internacionals per a la recuperació i el desenvolupament d'Ucraïna. Com a fruit d'aquesta, es va crear la Declaració de Lugano.

Nova eina de denúncia per a les violacions de les sancions russes

La Comissió Europea posa en marxa una eina de denúncia per a facilitar la notificació de les violacions de les sancions russes. Es tracta d'una plataforma segura en línia, que els denunciants de tot el món poden utilitzar per a compartir informació de primera mà per a ajudar a descobrir casos de violacions de sancions, incloent l'evasió i l'elusió. S'informa de manera anònima de les infraccions de les sancions de la UE passades, actuals o previstes. La Comissió Europea, que gestiona l'eina de denúncia, es compromet a protegir la identitat dels denunciants, investigar aquestes pràctiques i a garantir el compliment de les sancions a la UE.

La UE concedeix a Ucraïna accés al finançament en el marc del programa UEproSalud

El passat 15 de juliol la Comissió Europea va signar un acord pel qual s'associa a Ucraïna al programa UEproSalud. Aquest acord donarà a Ucraïna accés al finançament de la UE en l'àmbit sanitari, la qual cosa permetrà al sistema sanitari ucraïnés respondre a les necessitats immediates i contribuirà a la recuperació a llarg termini. El programa compta amb un pressupost total de 5 300 milions d'euros per al període 2021-2027.

El programa UEproSalud ajudarà a mitigar el mal immediat causat pels combats i finançarà projectes públics i privats ucraïnesos que contribuïsquen a la reconstrucció d'Ucraïna després de la guerra.

 

PACTE VERD EUROPEU

 

El Parlament Europea recolza el segell verd de la UE al gas i energia nuclear

El passat 6 de juliol, es va produir un resultat important del ple del Parlament Europeu: la votació sobre l'ampliació de la taxonomia per a orientar la inversió privada a les activitats necessàries per a aconseguir la neutralitat climàtica. Bàsicament significa que la taxonomia inclourà també determinades activitats relacionades amb el gas i l'energia nuclear. El vot és un important reconeixement de l'enfocament pragmàtic i realista de la Comissió per a ajudar a molts Estats membres en el seu camí de transició cap a la neutralitat climàtica. La neutralitat climàtica és l'objectiu i l'obligació legal de la Comissió, que s'ha compromés a utilitzar totes les eines disponibles per a allunyar-se de les fonts d'energia amb altes emissions de carboni.

La UE inverteix 1 800 milions d'euros en projectes de tecnologies netes

El passat 12 de juliol, la UE va decidir invertir més d'1 800 milions d'euros en dèsset projectes innovadors a gran escala de tecnologies netes en una tercera ronda de subvencions amb càrrec al Fons d'Innovació. Aquestes subvencions contribuiran a la introducció en el mercat de tecnologies d'avantguarda i en les indústries de gran consum d'energia: l'hidrogen, les energies renovables, les infraestructures de captura i emmagatzematge de carboni i la fabricació de components clau per a l'emmagatzematge d'energia i la producció d'energies renovables.

Nou reglament dels productes fertilitzants de la UE

El passat 16 de juliol, va entrar en vigor el nou reglament dels productes fertilitzants UE, el qual, impulsarà el paper del mercat únic, ajudarà a reduir l'impacte mediambiental dels fertilitzants, limitarà el seu risc per a la salut humana i reduiran la dependència europea dels fertilitzants importats. Les noves normes de la UE permetran prompte comercialitzar a la UE més abonaments orgànics i a base de residus. La normativa abasta una sèrie de productes fertilitzants que inclouen materials d'emblanquinat, agents de creixement, bioestimulants vegetals i mescles. Es tracta d'un pas important cap a l'agricultura sostenible, un dels objectius del Pacte Verd Europeu.

La UE es proposa mesurar els avanços en els objectius mediambientals i climàtics del Pacte Verd

El passat 26 de juliol, la Comissió va presentar una llista d'indicadors clau per a supervisar els avanços cap a l'assoliment dels objectius mediambientals i climàtics de la UE fins a 2030, així com la visió a llarg termini per a 2050 «Viure bé dins dels límits del nostre planeta». A més, la llista inclou cinc indicadors per a mesurar els avanços cap al tractament de les principals pressions mediambientals i climàtiques. D'acord amb els objectius del Pacte Verd Europeu, això abasta la transició que hem d'aconseguir en els pròxims anys cap a sistemes sostenibles d'energia, indústria, mobilitat i alimentació.

 

UNA EUROPA ADAPTADA A L’ERA DIGITAL

 

Dues noves lleis en l'àmbit digital

El Parlament Europeu va aprovar el passat 5 de Juliol, dues lleis històriques en l'esfera digital. D'una banda, la Llei de Serveis Digitals que estableix noves regles per a abordar la disseminació de contingut il·legal en internet i protegir els drets fonamentals en l'entorn digital.

D'altra banda, la Llei de Mercats Digitals que prohibirà determinades pràctiques utilitzades per les grans plataformes que actuen com "gatekeepers" i permetrà a la Comissió realitzar investigacions de mercat i sancionar els comportaments no conformes.

Per a consultar els terminis d'entrada en vigor, faça clic ací.

Nova Agenda Europea d'Innovació

La Comissió Europea va aprovar el passat 5 de Juliol, la nova Agenda Europea d'Innovació, que ha sigut dissenyada amb l'objectiu de fer que Europa tinga un paper destacat en l'escena mundial de la innovació.

Europa vol ser el lloc en el qual els millors talents treballen braç a braç amb les millors empreses, i en el qual la innovació de tecnologia profunda prospere i genere solucions innovadores revolucionàries en tot el continent que inspiren a la resta del món.

Consulte ací per a obtindre més informació.

«En itinerància com a casa» per altres 10 anys

El passat 1 de juliol, va entrar en vigor el nou Reglament sobre itinerància millorat. «En itinerància com a casa» que es prorrogarà fins a 2032. Aquest mecanisme permet als viatgers de la UE i del EEE cridar, enviar missatges i navegar a l'estranger sense costos addicionals. Les noves normes també aportaran importants beneficis a les empreses i els ciutadans de la UE, que gaudiran d'una experiència d'itinerància millor, amb la mateixa qualitat de servei mòbil a l'estranger que al seu país. Les noves normes milloren així mateix l'accés a les comunicacions d'emergència en tota la UE i garanteixen una informació clara sobre els serveis que poden estar subjectes a recàrrecs addicionals.

 

UNA ECONOMIA AL SERVEI DE LES PERSONES

 

Protecció del consumidor: reembossament dels cupons de les companyies aèries per la pandèmia de COVID-19

La Comissió, que advoca per la protecció dels consumidors, va rebre el 8 de juliol la confirmació per part de 16 grans companyies aèries europees que havien reembossat més de 500 000 cupons de vol que havien imposat als consumidors pels vols cancel·lats durant la pandèmia de COVID-19. Aquest és el resultat del diàleg que la Comissió i la Xarxa de Protecció dels Consumidors (Xarxa CPC) van mantindre en 2021 per a abordar les conseqüències de les cancel·lacions de vols massives i sense precedents que es van produir en les primeres fases de la pandèmia.

La Comissió Europea transferirà la liquidació de les seues emissions de bons a una infraestructura basada en l'Eurosistema

La Comissió Europea va posar en marxa el passat 12 de juliol, el procés per a organitzar la liquidació de bons NextGenerationEU i altres bons de la UE a través de la infraestructura de pagaments i liquidació de l'Eurosistema (el Banc Central Europeu i els bancs centrals nacionals de la zona de l'euro). En seguir aquesta via, l'emissió de bons de la UE s'alinearà amb els acords utilitzats pels emissors sobirans de la UE i el Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE), les transaccions de bons de la qual es liquiden en diners del Banc Central Europeu.

 

UNA EUROPA MÉS FORTA AL MÓN

 

Acord Comercial entre la UE i Nova Zelanda

La Unió Europea va concloure el 30 de juny de 2022 les negociacions per a un acord comercial amb Nova Zelanda. La UE és actualment el tercer soci comercial de Nova Zelanda. Segons una avaluació d'impacte de l'Acord de Lliure Comerç, s'espera que el comerç entre Nova Zelanda i la UE augmente en un 30%, i que l'eliminació dels aranzels estalvie a les empreses 140 milions d'euros en drets a l'any. L'Acord també inclou compromisos sense precedents en matèria de sostenibilitat, en particular en relació amb l'Acord de París sobre el Canvi Climàtic i els drets laborals fonamentals, que seran aplicables mitjançant sancions comercials com a últim recurs.

Acord d'Associació de Cooperació Reforçada entre la UE i Uzbekistan

La Unió Europea va concloure el 6 de juliol de 2022 les negociacions amb Uzbekistan per a un Acord d'Associació de Cooperació Reforçada. Aquest nou marc substituirà a l'actual associació i obrirà la cooperació en nous àmbits com la política exterior i de seguretat, la reforma, la justícia i la llibertat. L'acord se centra en l'estabilitat regional i la cooperació internacional. Tots dos socis es comprometen a col·laborar en la prevenció de greus delictes internacionals i en la no proliferació d'armes de destrucció massiva.

Afganistan  EU Humanitarian Air bridge

Altre vol del Pont Aeri Humanitari de la UE va arribar a Kabul (l'Afganistan) el dijous 7 de juliol, entregant 36 tones de càrrega essencial per a fer front a la crisi humanitària al país i fer costat a les víctimes del terratrémol del 22 de juny. La càrrega consisteix en subministraments de sanejament, equips d'aigua potable i equips mèdics, com a medicaments i articles d'ajuda.

La UE i l'Azerbaidjan milloren les relacions bilaterals en l'àmbit energètic

La Unió Europea va concloure el 18 de juliol de 2022 les negociacions amb l'Azerbaidjan per a un nou Memoràndum d'Entesa relativa a una Associació Estratègica en l'Àmbit de l'Energia. Aquest nou memoràndum inclou el compromís de duplicar la capacitat del Corredor Meridional de Gas per a subministrar anualment a la Unió almenys 20.000 milions de metres cúbics d'ací a 2027, la qual cosa contribuirà als objectius de diversificació del Pla REPowerEU i ajudarà a Europa a posar fi a la seua dependència del gas rus.

La UE reforçarà la indústria europea de defensa amb 500 milions d'euros

La Unió Europea va proposar el passat 19 de juliol, destinar 500 milions d'euros del pressupost de la UE entre 2022 i 2024; amb l'objectiu de reforçar les capacitats industrials de defensa europees mitjançant la contractació pública comuna dels països de la UE.

Amb això s'evitarà que els Estats membres competisquen pels mateixos productes i facilitarà l'estalvi de costos. Es reforçarà la interoperabilitat i permetrà a la base tecnològica i industrial de la defensa europea adaptar millor i augmentar les seues capacitats de fabricació per a subministrar els productes necessaris.

La UE - Xina: Diàleg Econòmic i Comercial d'Alt Nivell

El passat 19 de juliol, la UE i la Xina van mantindre un diàleg Econòmic i Comercial d'Alt Nivell, on van debatre una sèrie de temes i propostes, entre ells: la preocupació quant a les perspectives de l'economia mundial i la necessitat d'evitar pertorbacions en les cadenes de subministrament. la Xina es va comprometre a garantir que les seues futures normes nacionals no restringisquen la capacitat de les empreses d'arrendament financer europees de prestar serveis en tot el seu territori. A més, també van debatre sobre la gestió de la pandèmia Covid-19 i la cooperació reforçada en matèria de sanitat animal.

Finalment, UE va destacar la importància que la UE i la Xina col·laboren per a ajudar a abordar els reptes causats per l'agressió de Rússia contra Ucraïna.

 

 

PROMOCIÓ DEL NOSTRE ESTIL DE VIDA EUROPEU

 

Nou Reglament sobre la Seguretat Viària

El passat 6 de juliol va entrar en vigor el nou Reglament sobre la seguretat viària, que va introduir una sèrie de sistemes avançats d'assistència al conductor amb caràcter obligatori a fi de millorar la seguretat viària, i a més estableix el marc jurídic per a l'homologació dels vehicles automatitzats i sense conductor a la UE, convertint-se en una pionera del sector.

Protecció de la salut mental en l'entorn laboral digital

En una resolució aprovada per majoria, el 5 de juliol, el Parlament va destacar els beneficis del teletreball, com la major flexibilitat i autonomia, però va alertar de rellevants amenaces per a la salut associades a l'excés de connexió, quan es difuminen les fronteres entre el treball i la vida privada, i la major intensitat del treball o el «tecnoestrés», vinculat a l'ús de la tecnologia. Els eurodiputats animen a la UE i els Estats membres a prendre mesures mitjançant una Estratègia europea de salut mental, una Estratègia sobre cures i plans d'acció nacionals.

 

un nou impuls a la democràcia

 

El Parlament Europeu insta a incloure l'avortament en la Carta de Drets Fonamentals de la UE

El Parlament Europeu insta a incloure l'avortament en la Carta de Drets Fonamentals de la UE

Després de la decisió del Tribunal Suprem dels EUA, de derogar el dret a l'avortament, el ple ha condemnat enèrgicament, una vegada més, la reculada en els drets de les dones, en els drets a la salut sexual i reproductiva en EEUU i en alguns Estats de la UE.

El Parlament Europeu va aprovar el passat 7 de juliol, una resolució en la qual demanen que s'incloga a l'avortament com a dret en la Carta dels Drets Fonamentals de la UE, afegint en el seu article 7, que "tota persona té dret a un avortament segur i legal".

Informe de l'Estat de Dret a la Unió Europea

La Comissió Europea va publicar, el tercer informe anual sobre l'Estat de Dret, el qual comprén una visió general de les tendències en el conjunt de la UE i 27 capítols per països en els quals s'examinen les novetats en la matèria produïdes en cada Estat membre des de juliol de 2021. L'informe d'enguany inclou per primera vegada recomanacions específiques formulades a cada Estat membre, que tenen per objecte animar als Estats membres a fer avançar les reformes en curs o previstes i ajudar-los a determinar els àmbits en què fan falta millores. Trobe més informació ací.

 

CÚRIA

 

Conclusions de l'Advocat General del TJUE en l'àmbit de les Euroordres del “Procés”

En 2021, un magistrat del Tribunal Suprem (Pablo Llarena), va elevar una qüestió prejudicial al TJUE, perquè es pronunciara sobre l'abast de les euroordres contra el 'expresident' Carles Puigdemont i altres 'exconsellers' escapolits.

El passat 14 de juliol van tindre lloc les Conclusions de l'Advocat General (Richard de la Tour) en l'assumpte C-158/21 | Puig Gordi i altres.

Segons aquest, una autoritat judicial no pot negar-se a executar una Ordre de Detenció Europea (ODE) basant-se en el risc de violació del dret a un judici just de la persona buscada, si no es demostra l'existència de deficiències sistèmiques o generalitzades en el sistema judicial de l'Estat membre emissor, en particular mitjançant elements objectius, fiables, precisos i degudament actualitzats. En definitiva, des de l'1 de febrer de 2020, els nacionals del Regne Unit són nacionals d'un Estat tercer, han perdut, des d'aqueixa data, l'estatut de ciutadà de la Unió. En conseqüència, ja no gaudeixen del dret de sufragi actiu i passiu en les eleccions municipals del seu Estat membre de residència.

'Dieselgate': el TJUE declara il·legal l'actualització del programari de Volkswagen

La sentència del passat 14 de juliol, en els assumptes C-128/20 | GSMB Invest, C-134/20 | Volkswagen, i C-145/20 | Porsche Inter Auto i Volkswagen, és l'últim pas en una sèrie de casos després de l'admissió per part del fabricant d'automòbils alemany en 2015 d'haver comés infraccions en l'escàndol conegut com “Dieselgate”.

La sentència es refereix al programari que Volkswagen va instal·lar per a controlar la recirculació dels gasos de fuita, amb la finalitat de reduir les emissions d'òxids de nitrogen (NOx). Per això el TJUE ha sentenciat que el Programari utilitzat per a alterar les emissions dels automòbils a determinades temperatures (entre 15° i 33 °C) constitueix un dispositiu de desactivació il·legal si es va utilitzar durant la major part de l'any, ja que es van augmentar les emissions de NOx per damunt dels límits legals de la UE.

 

CONSULTES PÚBLIQUES

 

Consultes públiques obertes

Aquestes són son les consultes públiques destacades, a través de les quals els ciutadans i les empreses poden compartir els seus punts de vista sobre les noves polítiques de la UE i la legislació vigent.

 

Aquesta Alerta ha sigut elaborada per l'equip de Europe Direct Comunitat Valenciana, (Daría Terrádez, Ana Enguídanos, Amparo de Zuloaga y José M. Ferrer), basant-nos en les publicacions de les institucions de la Unió Europea. Per a qualsevol suggeriment, o si desitja donar-se de baixa de les nostres publicacions, pot contactar-nos en l'adreça europedirect_pre@gva.es

Copyright de les imatges: © European Union 2021