https://europedirect.gva.es

Subscripcions

 

Alerta nº 38 – Novembre 2022

 

AVANÇOS INSTITUCIONALS

 

La Comissió adopta el seu programa de treball per a 2023

La Comissió Europea ha adoptat el seu programa de treball per a 2023, la lògica fonamental del qual és fer front als reptes més immediats mantenint la perspectiva a llarg termini.

Consta de 43 noves iniciatives legislatives en l'àmbit de les sis grans ambicions de les orientacions polítiques de la presidenta Von der Leyen. Es funda en el seu discurs sobre l'estat de la Unió de 2022, en la carta d'intencions i també en les conclusions de la Conferència sobre el Futur d'Europa..

El programa complet pot consultar-se ací.

Consell Europeu del 20 i 21 d'octubre



El Consell Europeu ha debatut sobre Ucraïna/Rússia, infraestructures crítiques, energia i economia, i relacions exteriors: Els membres van condemnar de manera conjunta els atacs russos i van debatre com continuar augmentant la pressió europea contra el Kremlin, alhora que reafirmaven el seu suport militar i financer a la legítima defensa d'Ucraïna.

Es van tractar així mateix les crisi alimentària i energètica. En aquest últim camp van demanar a la Comissió i al Consell que presentaren Consell i a la Comissió que presenten urgentment decisions concretes sobre mesures addicionals, com les compres conjuntes voluntàries de gas, un marc per a fixar un topall temporal dels preus del gas o major transparència en el mercat energètic. Tot en Conclusions.

Schengen: Bulgària, Romania i Croàcia preparades per a la plena adhesió

La Comissió demana al Consell que adopte les decisions necessàries per a permetre a Bulgària, Romania i Croàcia la seua plena participació en l'àrea Schengen, després de fer balanç dels assoliments aconseguits en l'aplicació de les normes. Fins hui, tres països han de complir part de les normes de Schengen, però els controls fronterers interns no s'han suprimit, per la qual cosa no gaudeixen de tots els beneficis que aporta la pertinença. El 8 de desembre el Consell de Justícia i Assumptes d'Interior votarà sobre la plena adhesió dels tres països

 

COFE

 

El Comité de les Regions celebra la seua 10a Conferència de Subsidiarietat a València

Les Conferències de Subsidiarietat se celebren bianualment per a tractar temes clau de la democràcia i governança multinivell europea. Aquesta edició, sota el títol “El Futur d'Europa: el desafiament d'avançar en la democràcia a la UE”, es va celebrar a València els dies 10 i 11 de novembre.

La reunió arriba a penes sis mesos després de la CoFE, celebrada al maig de 2022, i ofereix l'oportunitat de reforçar una de les seues principals recomanacions: una participació molt major dels governs subnacionals en el procés de presa de decisions de la UE per a ajustar-se a les realitats dels ciutadans sobre el terreny.

Les conclusions de la Conferència poden consultar-se ací.

L'esdeveniment complet pot revisar-se en línia ací.

 

 

 

ESPECIAL UCRAÏNA

La Unió Europea continua treballant en tots els fronts per a fer costat a Ucraïna

 

Propuesta de ayuda estable, regular y predecible a Ucrania para 2023

related media

Després de la reunió del Consell Europeu dels dies 20 i 21 d'octubre de 2022, la Comissió ha proposat un paquet d'ajuda per a Ucraïna de fins a 18.000 milions d'euros per a 2023. Aquest paquet adoptarà la forma de préstecs en condicions molt favorables, desemborsats en trams regulars a partir de 2023. Aquesta ajuda financera estable, regular i predictible -amb una mitjana d'1.500 milions d'euros al mes- ajudarà a cobrir una part significativa de les necessitats de finançament a curt termini d'Ucraïna per a 2023, que les autoritats ucraïneses i el Fons Monetari Internacional estimen en 3.000 o 4.000 milions d'euros al mes.

La UE lanza un programa de refugios de invierno y aumenta la ayuda humanitaria

La Comissió proporcionarà 175 milions d'euros addicionals en ajuda humanitària per a fer costat als més necessitats a Ucraïna i Moldàvia. D'aquests, s'assignen 150 milions d'euros per a operacions a Ucraïna, mentre que 25 milions d'euros són per a operacions a Moldàvia. La Comissió Europea i Ucraïna també han començat a treballar junts per a preparar a Ucraïna per a unir-se al Mecanisme de Protecció Civil de la UE en el futur. El Mecanisme ja s'ha mobilitzat amb tota la seua força per a fer costat a Ucraïna amb més de 70.000 tones d'articles de salvament entregats a Ucraïna des de 31 països europeus diferents.

2.000 milions EUR en ajuda macrofinancera excepcional a Ucraïna

La Comissió ha desemborsat un primer tram de 2.000 milions EUR en el marc de l'operació excepcional d'ajuda macrofinancera (MFA) de 5.000 milions EUR per a Ucraïna. Això és part d'un paquet de MFA de fins a € 9 mil milions. Els fons s'han posat a la disposició d'Ucraïna en forma de préstecs en condicions molt favorables, amb venciments a més llarg termini que els de les MFA regulars i en condicions molt favorables. L'assistència dona suport a l'estabilitat macroeconòmica i la resiliència general d'Ucraïna en el context de l'agressió militar de Rússia.

 

PACTE VERD EUROPEU: ESPECIAL COP27

 

COP27: La UE aconsegueix parcialment els seus objectius

En la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP27), celebrada del 6 al 18 de novembre en Sharm el-Sheij (Egipte), l'esforç de la UE ha sigut clau per a mantindre vius els objectius de l'Acord de París. Després de dures negociacions, les Parts han coincidit que limitar el calfament global a 1,5 °C requereix reduccions ràpides en les emissions d'efecte d'hivernacle, que en 2030 hauran de ser un 43% menors dels nivells de 2019. No obstant això, la president von der Leyen ha lamentat que els majors emissors del món no siguen part del compromís.

Les contribucions a nivell nacional s'actualitzaran durant 2023. Quant a les pèrdues i els danys, les Parts han decidit establir nous mecanismes de finançament per a ajudar als països en vies de desenvolupament especialment vulnerables als efectes negatius del canvi climàtic.

COP27: Associació estratègica amb el Kazakhstan sobre matèries primeres, bateries i hidrogen renovable

Durant la Conferència, la presidenta de la Comissió Europea i Alikhan Smailov, primer ministre del Kazakhstan, van signar un memoràndum d'entesa pel qual s'estableix una associació entre les parts per a garantir el desenvolupament d'un subministrament segur i sostenible de matèries primeres i materials refinats, i desenvolupar les cadenes de valor de l'hidrogen renovable i les bateries. L'objectiu és impulsar la transformació ecològica i digital de totes dues economies. S'han compromés a elaborar un full de ruta per a 2023-2024 amb accions conjuntes concretes acordades durant els pròxims mesos.

COP27: Associació estratègica amb Namíbia sobre matèries primeres sostenibles i hidrogen renovable

En la mateixa línia, es va signar un memoràndum d'entesa amb el president de Namíbia, Hage Geingob. Aquest acord també contribueix al desenvolupament d'un subministrament segur i sostenible de matèries primeres, materials refinats i hidrogen renovable per a recolzar la transformació ecològica i digital de les economies dels socis.

Paral·lelament, el Banc Europeu d'Inversions (BEI) i Namíbia van signar una declaració conjunta per a intensificar la seua cooperació en suport de les energies renovables, com l'hidrogen renovable.

COP27: La UE i Egipte intensifiquen la seua cooperació en la transició cap a una energia neta

La Comissió Europea va signar un memoràndum d'entesa relativa a una associació estratègica sobre l'hidrogen renovable amb el govern egipci. Es tracta d'una associació energètica clau per a la UE i servirà d'element central en la creació d'una Associació entre la UE i el Mediterrani per a l'Hidrogen Renovable.

Donarà suport a l'ambició de la UE d'aconseguir 20 milions de tones de consum d'hidrogen renovable en 2030, com s'indica en el pla REPowerEU, i facilitarà la inversió en energies renovables i impulsarà el procés de descarbonització a Egipte.

COP27: signatura d'Associacions Forestals amb cinc països

La Comissió va signar cinc memoràndums d'entesa per a crear Acords Forestals amb Guyana, Mongòlia, Congo, Uganda i Zàmbia. Amb els acords, la UE reafirma el seu compromís de cooperar a llarg termini per a assegurar una gestió sostenible dels boscos, frenar la desforestació i desenvolupar l'economia verda.

Les signatures arriben un any després del primer anunci de les Associacions Forestals i la contribució d'1 bilió d'euros al Compromís Mundial de Finançament dels Boscos, durant la COP26 de Glasgow.

COP27: Team Europe intensifica les ajudes a l'adaptació al canvi climàtic i la resiliència a Àfrica en el marc de Global Gateway

La iniciativa ha sigut anunciada per la UE i la Unió Africana, reunirà els programes existents i nous d'adaptació al canvi climàtic per valor de més d'1.000 milions d'euros per a continuar satisfent les necessitats d'adaptació i mitigar els riscos de catàstrofe dels socis africans.

La iniciativa, posada en marxa per la Comissió Europea juntament amb Dinamarca, França, Alemanya i els Països Baixos, està oberta a altres Estats membres i bancs de desenvolupament, que poden reforçar i accelerar en major mesura l'actuació coordinada de l'Equip Europa referent a això.

Revisió de Directives per a endurir el control de la contaminació d'aire i aigua

La Comissió ha proposat normes més estrictes sobre els contaminants de l'aire ambient, les aigües superficials i subterrànies i el tractament de les aigües residuals urbanes. En concret, es proposa la revisió de les Directives sobre la qualitat de l'aire i sobre el tractament de les aigües residuals urbanes.

Els objectius de les normes són: una atmosfera més neta d'ací a 2030, objectiu de contaminació zero per a 2050, tractament millor i més eficaç des del punt de vista dels costos de les aigües residuals urbanes i la protecció de les aigües superficials i subterrànies enfront de nous contaminants.

Informe europeu sobre incendis forestals

El Centre Comú d'Investigació (JRC) de la Comissió va publicar l'última edició del seu Informe anual sobre incendis forestals a Europa, Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica en 2021. Conclou que la temporada d'incendis de l'any passat va ser la segona pitjor en el territori de la UE en termes d'incendis cremats (des que van començar els registres en 2006), després de 2017, quan es van cremar més de 10.000 km². Només enguany, el Mecanisme de Protecció Civil de la UE va ser activat 11 vegades per sis països sol·licitant avions, helicòpters i bombers: és el segon any amb més sol·licituds a la UCPM en l'última dècada.

 

UNA EUROPA ADAPTADA A L’ERA DIGITAL

 

Llei de Serveis Digitals: noves normes per a plataformes en línia

Entra en vigor la Llei de Serveis Digitals (DSA), un nou conjunt determinant de normes de la UE per a un entorn en línia més segur i responsable. Exigeixen que les condicions de les plataformes es presenten de manera clara i concisa i que respecten els drets fonamentals dels usuaris. A més, les plataformes i els motors de cerca en línia de molt gran grandària hauran de dur a terme una avaluació exhaustiva dels riscos per als drets fonamentals. La Comissió està creant un Centre europeu per a la transparència algorítmica (CETA) per a donar suport a la seua funció supervisora amb coneixements multidisciplinaris interns i externs.

Acord polític per a posar en marxa el Programa de Connectivitat Segura de la Unió

El programa té per objecte desplegar una constel·lació de satèl·lits de la UE, denominada «IRIS²» (Infraestructura per a la Resiliència, la Interconnectivitat i la Seguretat per Satèl·lit). Les negociacions ja han conclòs, a l'espera de l'aprovació definitiva del text jurídic pel Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea. El sistema inclourà les últimes tecnologies de comunicació quàntica per al xifratge segur mitjançant la integració de la infraestructura europea de comunicació quàntica (EuroQCI) i es recolzarà en el desenvolupament de tecnologies innovadores i disruptives, així com en l'aprofitament de l'ecosistema del Nou Espai.

Llei de Mercats Digitals: regles per als guardians digitals

El nou Reglament posarà fi a les pràctiques deslleials de les empreses que actuen com a guardians de l'economia de les plataformes en línia. Hi ha tres criteris principals que fan que una empresa entre en l'àmbit d'aplicació de la DMA: una grandària que incideix en el mercat interior; el control d'una important porta d'entrada dels usuaris empresarials cap als consumidors finals; i una posició arrelada i duradora. Després de la seua designació, els guardians tindran sis mesos per a complir amb els requisits de la DMA, a tot tardar el 6 de març de 2024.

 

UNA ECONOMIA AL SERVEI DE LES PERSONES

 

Propostes addicionals contra els preus de l'energia i la seguretat del subministrament

La Comissió ha proposat un nou Reglament d'emergència per a fer front als elevats preus del gas a la UE i garantir la seguretat del subministrament aquest hivern. Això es durà a terme mitjançant la compra conjunta de gas, mecanismes de limitació de preus en la bossa del gas del TTF, noves mesures sobre l'ús transparent de les infraestructures i la solidaritat entre els Estats membres, i esforços continus per a reduir la demanda de gas. El Reglament també inclou disposicions per a augmentar la transparència de les compres de subministrament de gas previstes i concloses, a fi d'avaluar si es compleixen els objectius de seguretat del subministrament i de solidaritat energètica.

Mesures per a digitalitzar el sector de l'energia

La Comissió ha presentat un pla d'acció en el qual destaca com les noves tecnologies poden ajudar a millorar l'ús eficient dels recursos energètics, facilitar la integració de les energies renovables en la xarxa i estalviar costos per als consumidors i les empreses energètiques. Inclou l'adopció de mesures per a la digitalització del sector de l'energia, entre elles: ajudar els consumidors a augmentar el control, controlar el consum d'energia del sector de les TIC i reforçar la ciberseguretat de les xarxes energètiques.

Transparència en el sector del lloguer d'allotjaments de curta duració

La Comissió ha adoptat una proposta de Reglament per a augmentar la transparència en l'àmbit del lloguer d'allotjaments de curta duració i ajudar les autoritats públiques a garantir un desenvolupament equilibrat com a element de la sostenibilitat del sector del turisme. Algunes innovacions proposades en el nou marc són l'harmonització de requisits de registre per als amfitrions i les propietats en lloguer de curta duració i la reutilització i intercanvi de dades entre les plataformes en línia i les autoritats públiques. Una vegada que s'haja adoptat i entre en vigor, els Estats membres disposaran d'un període de dos anys per a establir els mecanismes necessaris d'intercanvi de dades.

Competència: consulta pública sobre la definició de mercat

La Comissió Europea ha obert una consulta pública en la qual es convida a totes les parts interessades a formular observacions sobre el projecte de Comunicació revisada sobre la definició de mercat. La definició de mercat és un primer pas important en l'avaluació de les concentracions i de la majoria dels assumptes de defensa de la competència. Serveix per a definir els límits de la competència entre empreses. L'actual és la primera revisió que es fa des de l'adopció de la definició en 1997 i pretén actualitzar-la als avanços de la praxi de la Comissió, la jurisprudència dels tribunals de la UE i les noves realitats del mercat.

Antimonopoli: la Comissió ofereix orientacions en matèria de clemència

El programa de clemència de la Comissió ofereix a les empreses l'oportunitat de revelar confidencialment la seua participació en cartells i cooperar amb la Comissió durant les investigacions. Quan prospera la sol·licitud, o bé s'evita per complet una multa l'import de la qual pot ser elevat, o bé aquest es redueix considerablement. la Comissió ha decidit publicar orientacions en forma d'un document de preguntes freqüents destinat a les empreses i els seus assessors jurídics. Des de la introducció en 2006 de l'encara vigent Comunicació sobre clemència, la Comissió ha rebut més de 550 sol·licituds de clemència i adoptat 54 decisions sobre cartells en assumptes incoats a partir de sol·licituds de clemència.

 

UNA EUROPA MÉS FORTA AL MÓN

 

La UE i Angola celebren el primer acord sobre inversions sostenibles

L'acord UE-Angola farà més fàcil atraure i ampliar les inversions sostenibles, en un context en el qual el país africà tracta de diversificar la seua economia i generar un clima atractiu per a inversors estrangers. Els elements clau de l'acord són: l'augment de la transparència i la previsibilitat de les mesures relacionades amb la inversió; la simplificació dels procediments d'autorització d'inversions i el foment de l'administració electrònica; i la facilitació de les interaccions entre els inversors i l'administració, establint punts focals i consultes amb les parts interessades. Angola comptara amb el suport tècnic de la UE per a posar en pràctica les inversions.

Actualment, Angola és el seté destí quant a inversions de la UE a Àfrica.

Grup de Treball EUA-UE sobre la Llei de Reducció de la Inflació

El cap de gabinet del president de la Comissió Europea, Sr. Seibert, i l'assessor adjunt de seguretat nacional dels EUA, Mike Pyle, van llançar el 25 d'octubre en la seua reunió a Berlín el Grup de Treball EUA-UE sobre la Llei de Reducció de la Inflació (IRA). El grup de treball abordarà les preocupacions específiques plantejades per la UE a l'IRA. Totes dues parts van coincidir en la importància d'una estreta coordinació per a donar suport a cadenes de subministrament sostenibles i resilients a través de l'Atlàntic, inclosa la construcció d'una economia d'energia neta. El grup de treball es basa en el compromís d'alt nivell de la Comissió Europea i el govern dels Estats Units.

Aviació: un acord històric entre la UE i l'ASEAN

L'Acord aconseguit ofereix unes condicions de competències equitatives, i s'espera que brinde noves oportunitats de transport aeri i beneficis econòmics a totes dues parts. Aquest acord és aplicable de manera immediata, servirà per a connectar a 1.100 milions de persones i substitueix a més de 140 acords bilaterals de serveis aeris, així com un conjunt únic de normes i redueix la burocràcia. Totes les companyies aèries de la UE podran operar vols directes des de qualsevol aeroport de la UE a tots els aeroports dels Estats de l'ASEAN. La UE ha signat acords globals de transport aeri similars amb altres països socis, a saber, Armènia, el Canadà, els Estats Units, Geòrgia, Israel, Jordània, el Marroc, Moldàvia, Qatar i Ucraïna, i amb els Balcans Occidentals.

Associació per a una Transició Energètica Justa (ATEJ) amb Indonèsia

El president d'Indonèsia, Joko Widodo, la UE i els dirigents del Grup de Socis Internacionals, codirigit pels Estats Units i el Japó, i del qual formen part el Canadà, Dinamarca, França, Alemanya, Itàlia, Noruega i el Regne Unit, han posat hui en marxa una Associació per a una Transició Energètica Justa (ATEJ) amb Indonèsia durant l'acte de l'associació per a les infraestructures i la inversió mundials en el cim del G-20 celebrada a Bali.

En una declaració conjunta, Indonèsia i els socis internacionals han anunciat un compromís sobre uns objectius climàtics innovadors i el finançament associat per a fer costat al país asiàtic en una transició energètica ambiciosa i justa.

Global Gateway: Team Europe llança dues iniciatives a Àsia Central sobre energia i connectivitat digital

La Iniciativa Team Europe sobre aigua, energia i canvi climàtic contribuirà a la gestió sostenible dels recursos hídrics i energètics, abordant els desafiaments ambientals i abordant el canvi climàtic en cinc països d'Àsia Central: Kazakhstan, Kirguizistan, Tadjikistan, Turkmenistan i Uzbekistan. La Iniciativa Team Europe inclou projectes d'infraestructura, fins i tot en els camps del subministrament d'aigua, el sanejament i la gestió de residus, així com l'energia hidroelèctrica.

 

PROMOCIÓ DEL NOSTRE ESTIL DE VIDA EUROPEU

 

Dades sobre la resistència als antimicrobians

Les noves dades publicades hui pel ECDC posen de manifest que, en conjunt, entre 2016 i 2020, a la UE i el EEE, el nombre d'infeccions i morts degudes a la resistència antibacteriana va augmentar significativament. A principis d'enguany van entrar en vigor noves normes de la UE per a garantir que els antimicrobians essencials per a la medicina humana continuen sent eficaces, en prohibir el seu ús en medicina veterinària. La Comissió també ha publicat hui una revisió dels plans d'acció nacionals dels Estats membres sobre resistència als antimicrobians sota el concepte «Una sola salut». Més endavant, en 2023, la UE posarà en marxa una acció conjunta per un import de 50 milions EUR amb els Estats membres, Noruega, Islàndia i Ucraïna sobre la resistència als antimicrobians en el marc del programa UEproSalud.

Unió Europea de la Salut: la HERA s'assegura de poder comprar fins a 2 milions de dosis de la vacuna contra la pigota del mico

L'Autoritat de Preparació i Resposta Sanitària de la Comissió (HERA) ha signat hui un contracte marc d'adquisició conjunta amb l'empresa Bavarian Nordic per a poder obtindre, durant 2023 i 2024, fins a 2 milions de dosis de la vacuna contra la pigota del mico. Gràcies a aquest contracte, els 14 països participants poden adquirir dosis de la vacuna per a cobrir les seues necessitats a mitjà i llarg termini, i a més crear reserves. En el segon trimestre de 2023, començaran a entregar-se les primeres vacunes. La Comissió continua centrant-se en evitar que la pigota del mico es convertisca en endèmica a Europa, com s'assenyala en una declaració conjunta. A aquest contracte s'afig a més la compra de més de 10.000 dosi de tecovirimat, un tractament per a la pigota del mico.

El Consell autoritza la cooperació de Frontex amb els Balcans Occidentals

 

El Consell decideix autoritzar l'obertura de negociacions amb Albània, Bòsnia i Hercegovina, Montenegro i Sèrbia per a ampliar els acords de cooperació amb Frontex. La UE ja havia celebrat acords amb aquests països (sense signar en el cas de Bòsnia) en el marc del mandat anterior de Frontex, però només permetien que l'agència realitzara operacions conjuntes i desplegara equips a les regions dels països limítrofs amb la UE.

Els acords negociats en el marc del nou mandat permetran que l'agència ajude a aquests països en els seus esforços per gestionar els fluxos migratoris, lluitar contra la immigració il·legal i fer front a la delinqüència transfronterera en tot el seu territori. A més, el personal de Frontex podrà exercir competències executives, com a controls fronterers i registre de persones.

 

un nou impuls a la democràcia

 

Iniciativa ciutadana europea sobre la disponibilitat de menús vegans

La Comissió Europea ha registrat una iniciativa ciutadana europea titulada «European citizens' initiative for vegan meal» (Iniciativa ciutadana europea pels menús vegans). Els organitzadors de la iniciativa reclamen una llei que exigisca expressament la disponibilitat d'una alternativa vegana en els espais privats i públics que venguen aliments i begudes a Europa. Després del registre de hui, els organitzadors disposen de sis mesos per a procedir a la recollida de signatures. Des de l'inici de la ICE, la Comissió ha rebut cent dènou sol·licituds, nou de les quals pertanyen a 2022.

 

CÚRIA

 

Retirada del consentiment de dades personals en Internet

El responsable del tractament de dades personals ha d'aplicar mesures tècniques i organitzatives apropiades per a informar els altres responsables del tractament, que li van subministrar aqueixes dades o als quals li'ls va transmetre ell, de la retirada del consentiment de l'interessat. Quan diferents responsables del tractament es basen en el consentiment únic de l'interessat, n'hi ha prou que aquest es dirigisca a qualsevol dels responsables per a retirar el seu consentiment. El Tribunal de Justícia declara que un responsable del tractament com Proximus està obligat, en virtut del RGPD, a vetlar perquè s'adopten mesures raonables a fi d'informar els motors de cerca de la sol·licitud que li va remetre l'abonat d'un operador de serveis telefònics a l'efecte de que se suprimiren les seues dades personals.

 

CONSULTES PÚBLIQUES

 

Consultes públiques obertes

Aquestes són son les consultes públiques destacades, a través de les quals els ciutadans i les empreses poden compartir els seus punts de vista sobre les noves polítiques de la UE i la legislació vigent.

 

Aquesta Alerta ha sigut elaborada per l'equip de Europe Direct Comunitat Valenciana, (Daría Terrádez, Ana Enguídanos, Laura Chillerón, Raúl Martínez i José M. Ferrer), basant-nos en les publicacions de les institucions de la Unió Europea. Per a qualsevol suggeriment, o si desitja donar-se de baixa de les nostres publicacions, pot contactar-nos en l'adreça europedirect_pre@gva.es

Copyright de las imágenes: © European Union 2022