https://europedirect.gva.es

Subscripcions

 

Alerta 39 – Desembre 2022

 

AVANÇOS INSTITUCIONALS

 

Les institucions de la UE acorden les seues prioritats conjuntes per a 2023 i 2024

La Declaració Conjunta sobre les prioritats legislatives de la UE per a 2023 i 2024, sobre la base dels sòlids avanços reeixits l'últim any. Estableix una visió comuna europea sobre una Europa més forta i resilient, i compromet a les institucions a donar la màxima prioritat a les iniciatives destinades a complir el Pacte Verd, la digitalització, una economia al servei de les persones, una Europa més forta en el món i el reforç de la democràcia i valors europeus. Les tres Institucions continuaran cooperant sobre la base de la Declaració i del document de treball adjunt que recull al voltant de 164 propostes legislatives clau.

Consell Europeu del 15 de desembre



Els dirigents dels Estats membres de la UE es van reunir a Brussel·les i van adoptar conclusions sobre Ucraïna/Rússia, energia i economia, seguretat i defensa, veïnatge meridional, relacions transatlàntiques i altres punts, que inclouen Croàcia, Bòsnia i Hercegovina i l'Iran. Alguns dels principals resultats són la decisió de conceder a Bosnia y Herzegovina el estatuto de país candidato a la UE, el compromís de donar suport a Moldàvia a més d'Ucraïna i l'acord per a incrementar la capacitat de defensa autònoma de la UE seguint una línia d’acció conjunta.

 

COFE

 

La importància dels ens locals i regionals per a la CoFE

El Comité de les Regions (CDR), en el seu últim informe sobre la Conferència sobre el Futur d'Europa (CoFE), destaca que l'èxit d'aquest projecte depèn de les regions i ciutats europees en tots els àmbits polítics. En la Declaració de la delegació del CdR i de les associacions europees d'ens locals i regionals es posa l'accent en la necessitat d'una major participació de les regions i ciutats en aquest nou capítol de la democràcia europea. A més, tots dos documents assenyalen que les ciutats i regions ja estan aplicant moltes de les recomanacions de la CoFE, com aquelles que elaboren programes per a promoure àrees més ecològiques, reduir la bretxa digital en les zones rurals i el consum d'energia, donar suport a l'accés transfronterer a l'assistència sanitària, entre moltes altres.

 

ESPECIAL UCRAÏNA

La Unió Europea continua treballant en tots els fronts per a fer costat a Ucraïna

 

Nové paquet de sancions contra Rússia

La Comissió Europea ha aprovat un nové paquet de sancions contra Rússia, En concret, aquest paquet conté:

·         Quasi 200 noms nous de persones i entitats.

·         Noves restriccions a l'exportació de tecnologies de doble ús i avançades sensibles que contribueixen a les capacitats militars de Rússia i a la seua millora tecnològica,

·         Prohibició addicional d'operacions a altres 3 bancs russos.

·         Prohibició a altres 4 canals russos que emeten a la UE.

·         Fi de l'accés de Rússia als drons.

·         Mesures econòmiques addicionals contra els sectors energètic i miners russos (inversió)

El programa complet pot consultar-se ací.

100 milions per a la rehabilitació d’escoles danyades per la guerra

La UE i Ucraïna signen un paquet d'ajuda de 100 milions d'euros per a la rehabilitació d'escoles danyades per la guerra.

La Comissió Europea ha assignat uns 14 milions d'euros d'un contracte en curs amb el Banc de Desenvolupament polonés per a comprar autobusos escolars i portar als xiquets ucraïnesos a l'escola de manera segura. També s'ha posat en marxa una campanya de solidaritat en tota la UE per a donar autobusos escolars per a Ucraïna, canalitzada a través del Mecanisme de Protecció Civil de la UE. En total, 240 autobusos estan ja en camí procedents de la UE i els seus Estats membres. I vindran més.

Límit al preu del petroli rus

Els països de la Unió Europea van aconseguir un acord el passat 2 de desembre, per a fixar un topall al preu del petroli rus de 60 dòlars per barril, com a part de les represàlies contra Moscou acordades al costat del G7 per la guerra a Ucraïna.

L'acord polític garanteix que si el preu de mercat baixa de 60 dòlars el barril el topall s'actualitzarà de tal forma que almenys estiga un 5% per davall del que tinga en el mercat.

Ara bé, prohibirà a les navilieres europees transportar el petroli rus a tercers països si es ven a un preu superior al fixat.

Nova ajuda energètica a Ucraïna per a l'hivern

Actualment les temperatures descendeixen per davall de zero en tota Ucraïna, i els atacs russos no cessen, deixant a milions de persones sense accés fiable a l'electricitat, la calefacció central i l'aigua. Per a ajudar als més necessitats, la Presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, va fer 3 importants anuncis el passat 13 de desembre: 1) un nou lliurament per part de la UE de generadors elèctrics que es necessiten amb urgència, 2) la creació d'un centre de salut i energia rescEU a Polònia obert a qualsevol donant de tercers països, 3) la donació de bombetes de baix consum. S'han mobilitzat ja 800 generadors elèctrics per a Ucraïna des de l'inici de la invasió russa.

 

PACTE VERD EUROPEU

 

Reduir les emissions dels vols: acord

El Consell i el Parlament Europeu van aconseguir el passat 7 de desembre, un acord polític provisional sobre la revisió de les normes del règim de comerç de drets d'emissió de la UE (RCDE UE) aplicables al sector de l'aviació.

Principalment l'acord, pretén garantir la reducció d'emissions en el marc de l'Acord de Paris.

Quan les emissions dels vols amb origen o destinació fora del EEE aconseguisquen nivells superiors al 85% dels de 2019, hauran de compensar-se econòmicament amb els corresponents crèdits de carboni, invertits en la reducció d'emissions als països participants en CORSIA. Els colegisladors van acordar anar eliminant els drets d'emissió gratuïts per al sector de l'aviació de la manera següent: 25% en 2024, 50% en 2025 i 100% en 2026. Això significa que a partir de 2026 els drets se subhastaran plenament.

Reducció de la desforestació a tot el món: acord

El Consell i el Parlament Europeu van aconseguir el passat 6 de desembre, un acord provisional per a minimitzar el risc de desforestació i degradació forestal associat a productes que la UE importa o exporta. L'acord té com a objectiu posar en marxa una Directiva pionera, que obligue a les entitats que comercialitzen en territori europeu a certificar que els seus productes estan «lliures de desforestació». En cas d'aprovar-se oficialment, els agents hauran d'aportar informació detallada i suficient sobre la producció d'aquestes matèries primeres, si és necessari fins a la ubicació de la parcel·la on es va cultivar el producte, que puga ser objecte posterior de comprovació per part dels inspectors. En cas necessari, aquests podran imposar sancions.

Reforma del sistema de comerç d'emissions: acord

El Consell i el Parlament Europeu van aconseguir el passat 18 de desembre, un acord provisional sobre la reforma del sistema de comerç d'emissions (ETS), que des de 2005 posa un preu a les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle que alliberen les indústries intensives en energia i el sector de generació d'energia. L'acord aconseguit, estableix que les emissions en els sectors coberts pel MTS han de reduir-se un 62% per a 2030, en comparació amb els nivells de 2005. Per a aconseguir aqueixa disminució, hi haurà una reducció única de la quantitat de drets d'emissió en tota la UE de 90 milions de tones de CO2 equivalents en 2024 i de 27 milions de tones en 2026, en combinació amb una rebaixa anual de les quotes d'emissió del 4,3% entre 2024 i 2027 i del 4,4% entre 2028 i 2030.

Proposta de noves normes sobre envasos

La proposta de la Comissió de revisió de la legislació de la UE sobre els envasos i residus d'envasos s'articula entorn de tres objectius principals. En primer lloc, previndre la generació de residus d'envasos: reduir la seua quantitat, restringir l'envasament innecessari i fomentar els envasos reutilitzables i emplenables. En segon lloc, impulsar el reciclatge d'alta qualitat («circuit tancat»): fer que tots els envasos del mercat de la UE siguen reciclables de manera econòmicament viable d'ací a 2030. Finalment, reduir les necessitats de recursos naturals primaris i crear un mercat de matèries primeres secundàries que funcione correctament, augmentant l'ús de plàstics reciclats en els envasos mitjançant objectius obligatoris.

 

UNA EUROPA ADAPTADA A L’ERA DIGITAL

 

Llei de Xips: posició comuna

El Consell ha adoptat la seua posició («orientació general») sobre la proposta de Reglament pel qual s'estableix un marc de mesures per a reforçar l'ecosistema europeu de semiconductors, més conegut com a «Llei de Xips». La Llei de Xips aborda l'escassetat actual de semiconductors a Europa. Amb la Llei de Xips, la UE pretén duplicar la seua quota de mercat mundial de semiconductors, passant del 10% a, com a mínim, el 20% d'ací a 2030, amb la finalitat de garantir la futura sobirania tecnològica de la UE. El Reglament proposa l'opció de crear un nou instrument jurídic: el Consorci Europeu d'Infraestructures de Xips (ECIC).

Declaració Europea sobre principis i drets digitals. Signatura

Ha culminat el treball de la UE sobre el seu «ADN digital», amb signatura de la Declaració Europea sobre els Drets i Principis Digitals, en paral·lel al Consell Europeu, pels representants de Comissió, Consell i Parlament Europeu. Amb la Declaració, les institucions de la UE volen afermar els valors europeus i empoderar a les persones mitjançant iniciatives dirigides a: promoure una transformació digital centrada en les persones; recolzar la solidaritat i la integració, mitjançant una major connectivitat, el foment de l'educació, la formació i les capacitats digitals, unes condicions de treball justes i equitatives i l'accés als serveis públics digitals en línia.

 

UNA ECONOMIA AL SERVEI DE LES PERSONES

 

Nova Agenda Europea per al Turisme

El Consell ha adoptat unes Conclusions en les quals s'estableix una Agenda Europea per al Turisme 2030 que inclou un pla de treball pluriennal de la UE per a ajudar als Estats membres, les autoritats públiques, la Comissió i les parts interessades a fer que el sector turístic siga més ecològic i sostenible, resilient i digitalitzat. L'Agenda Europea per al Turisme 2030 posa l'accent en la necessitat de protegir el sector turístic i, al mateix temps, desenvolupar una visió de futur per a aprofitar la voluntat de molts europeus de canviar els seus hàbits de viatge i turisme perquè siguen més sostenibles i responsables.

Orientacions per a contribuir a fer front a la crisi energètica

La Comissió Europea ha posat en marxa el cicle de coordinació de polítiques econòmiques del Semestre Europeu de 2023. El paquet es basa en les previsions econòmiques de tardor de 2022, les quals indiquen que, després d'un sòlid primer semestre de l'any, l'economia de la UE ha entrat ara en una fase molt més difícil. Els Estats membres de la zona de l'euro deurien: continuar coordinant les polítiques fiscals a fi de brindar suport perquè la inflació torne a situar-se oportunament en l'objectiu a mitjà termini del Banc Central Europeu fixat en un 2%; mantindre un elevat nivell d'inversió pública per a fomentar la resiliència social i econòmica i donar suport a les transicions ecològica i digital.

Protecció dels treballadors enfront de l'Amiant: posició comuna

Els ministres d'Ocupació han establit la seua posició sobre una proposta encaminada a endurir la legislació de la UE que protegeix els treballadors contra els riscos de l'amiant. La posició del Consell —en la qual es basarà per a negociar amb el Parlament Europeu— és que han de reduir-se els nivells actuals d'exposició i que cal utilitzar un mètode més modern per al recompte de fibres d'amiant. És part del Pla Europeu de Lluita contra el Càncer. L'amiant està prohibit a la UE des de 2005, però continua sent present en alguns edificis més antics. Les fibres d'amiant que s'alliberen, per exemple, durant les renovacions suposen una amenaça per a la salut dels treballadors que les inhalen.

Informe desenvolupe sector macroeconòmic i financer a Espanya

La comissió ha publicat un informe que tracta el desenvolupament a Espanya dels sectors macroeconòmics i financers. L'economia espanyola va continuar creixent en 2022 malgrat les creixents pertorbacions provocades per la guerra d'agressió de Rússia contra Ucraïna, però s'espera una ràpida desacceleració cap a 2023, enmig de les incerteses amb riscos inclinats a la baixa. La inflació general s'ha accelerat considerablement des de mitjan 2021 fins a aconseguir els dos dígits al juny de 2022, espentat pels preus de l'energia i els aliments. També fa referència al fet que el saldo del govern ha millorat, ajudat per forts ingressos, però el dèficit subjacent continua sent alt i l'elevat nivell de deute és una font de vulnerabilitat.

 

UNA EUROPA MÉS FORTA AL MÓN

 

Cimera UE-Balcans Occidentals a Tirana

Aquesta va ser la primera cimera entre la UE i els líders dels Balcans Occidentals que va tindre lloc a la regió dels Balcans Occidentals. El cim va ser una oportunitat per a reconfirmar la importància clau de l'associació estratègica. En la declaració de Tirana, els líders de la UE recorden la seua decisió d'obrir les compres comunes de gas, GNL i hidrogen als socis dels Balcans Occidentals i els animen a utilitzar aquesta plataforma. Els líders de la UE i dels Balcans Occidentals també van donar la benvinguda a l'acord entre els operadors de telecomunicacions signat al marge del cim. Tindrà com a resultat la reducció dels costos d'itinerància entre la UE i els Balcans Occidentals en 2023, amb vista a la seua eliminació total en 2027.

Cimera commemorativa UE-ENDRECEN

La primera cimera de la història entre els dirigents dels Estats membres de la UE i de l'ASEAN commemora 45 anys de relacions diplomàtiques. En la declaració, els dirigents han expressat la seua determinació de prosseguir la seua sòlida cooperació econòmica i de promoure un comerç i una inversió sostenibles i inclusius. A més, en el context de l'estratègia «Global Gateway», la UE ha posat en marxa la iniciativa de l'Equip Europa en matèria de connectivitat sostenible, destinada a millorar la cooperació entre la UE i l'ASEAN. La UE i l'ASEAN advocaran per un enfocament multilateral basat en normes per a fer front al canvi climàtic, en particular afirmant la importància de la ràpida aplicació del Pacte de Glasgow pel Clima i del Pla d'Implementació de Sharm el-Sheij.

Associació estratègica UE- Unió Africana. Balanç

Les comissions de la Unió Africana i de la Unió Europea han dialogat sobre la seua associació estratègica i han passat revista als progressos realitzats en el compliment dels compromisos conjunts assumits en la 6a Cimera UE-UA de febrer de 2022 en quatre àmbits clau: millora de la connectivitat a través de la integració econòmica: digitalització, energia, transport, cadenes de valor i aplicació de la zona de lliure comerç continental africana; impuls al desenvolupament humà: salut, educació (inclosa l'educació i formació tècnica i professional), ciència, tecnologia, innovació, migració i mobilitat; reforç de la resiliència de les persones a través de sistemes alimentaris sostenibles, la lluita contra les crisis climàtiques i mediambientals i l'acció humanitària; i, finalment, pau, seguretat i governança.

125 milions d'euros en cobertura sanitària universal

La UE invertirà 125 milions d'euros addicionals per a enfortir els sistemes de salut, en particular per a ajudar a ampliar la cobertura sanitària universal, a través d'un programa d'associació amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Gràcies a l'Aliança, 130 assessors en polítiques de salut desplegats en 115 oficines de país de l'OMS que cobreixen a més de 4 mil milions de persones donen suport a la planificació estratègica i la governança, i ajuden a desenvolupar estratègies financeres i la seua implementació als països socis. L'Aliança va contribuir en gran manera a la resposta d'emergència i la preparació per a la pandèmia de COVID-19, i els assessors de polítiques en diversos països van exercir un paper essencial en l'ampliació de la ràpida.

 

PROMOCIÓ DEL NOSTRE ESTIL DE VIDA EUROPEU

 

Recomanacions sobre cures de primera infància i llarga duració

La Recomanació del Consell que tracta sobre l'educació i les cures de la primera infància anima als Estats membres a participar més en aquests serveis, i s'inscriu en la línia dels «objectius de Barcelona» originals, que van ser fixats pel Consell Europeu en 2002. Es recomana que: almenys el 45% dels xiquets menors de tres anys participen en l'educació i les cures de la primera infància (s'apliquen objectius específics als Estats membres que encara no han aconseguit els objectius de 2002); almenys el 96% dels xiquets entre els tres anys i l'edat d'inici de l'educació primària obligatòria ha de participar en l'educació i les cures de la primera infància.

Renda mínima: Acord

El Consell ha aprovat proposta de recomanació presentada al setembre i que té per objecte lluitar contra la pobresa i l'exclusió social i perseguir alts nivells d'ocupació promovent una ajuda a la renda adequada, en particular mitjançant una renda mínima, i l'accés efectiu de les persones que manquen de recursos suficients a serveis essencials i de capacitació i la promoció de la inserció laboral d'aquelles persones que poden treballar, d'acord amb l'enfocament d'inclusió activa. Les avaluacions van confirmar la validesa de l'enfocament d'inclusió activa, però van destacar reptes específics relacionats, entre altres coses, amb la falta d'adequació, l'aprofitament limitat i l'escassa cobertura de la renda mínima, els possibles desincentius derivats dels sistemes fiscals i de prestacions i un accés problemàtic a serveis de qualitat que fomenten la inclusió social i la inserció laboral.

 

un nou impuls a la democràcia

 

Proposta per a reforçar els organismes d'igualtat

Els organismes d'igualtat promouen la igualtat de tracte brindant assistència independent a les víctimes de discriminació, realitzant enquestes independents, publicant informes independents i fent recomanacions sobre assumptes relacionats amb la discriminació. Les 2 propostes adoptades el 7 de desembre tenen com a objectiu garantir una millor aplicació i compliment de les normes antidiscriminatòries de la UE. Estableixen normes per als organismes d'igualtat a fi de garantir que les persones en tots els Estats membres gaudisquen d'un nivell mínim comú de protecció contra la discriminació. Cobreixen el mandat, la independència, els recursos, les tasques i els poders dels òrgans d'igualtat per a (1) participar en la prevenció de la discriminació i activitats de sensibilització (2) tractar els casos de discriminació/ajudar a les víctimes.

Reconeixement de la filiació entre Estats membres

La Comissió Europea ha adoptat hui una proposta de Reglament destinat a harmonitzar a escala de la UE les normes de Dret internacional privat relatives a la filiació. La proposta se centra en l'interés superior i els drets del fill o la filla. Entre els principals elements de la proposta cal esmentar els següents: determinació de l'autoritat competent; determinació de la llei aplicable; normes sobre el reconeixement de la filiació i creació d'un certificat de filiació europeu. La proposta de la Comissió ha de ser adoptada per unanimitat pel Consell, prèvia consulta al Parlament Europeu.

 

CÚRIA

 

Dret a l'oblit: retirada d'informació personal provada inexacta

En la sentència el Tribunal de Justícia recorda que el dret a la protecció de dades de caràcter personal no és un dret absolut, sinó que ha de considerar-se en relació amb la seua funció en la societat i mantindre l'equilibri amb altres drets fonamentals, conformement al principi de proporcionalitat. Així doncs, el Reglament General de Protecció de Dades estableix expressament que el dret de supressió queda exclòs quan el tractament de les dades és necessari, entre altres, perquè s'exercite el dret a la llibertat d'informació. No obstant això, no poden tindre's en compte els drets a informar i a ser informat quan es comprova que almenys una part de la informació recollida en el contingut indexat, i la importància del qual no és menor en el conjunt d'aquesta informació, és inexacta.

Avantatges compensatoris per a treballadors cedits per ETT

Quan els interlocutors socials autoritzen, mitjançant un conveni col·lectiu, diferències de tracte en matèria de condicions essencials de treball i d'ocupació en perjudici dels treballadors cedits per empreses de treball temporal, aquest conveni col·lectiu, per a garantir la protecció global dels treballadors cedits per empreses de treball temporal de què es tracte, haurà de concedir a aquests últims, com a contrapartida, avantatges en matèria de condicions essencials de treball i d'ocupació que permeten compensar la diferència de tracte que patisquen. Així doncs, si bé les disposicions d'aquesta Directiva no obliguen els Estats membres a adoptar una determinada normativa encaminada a garantir la protecció global dels treballadors cedits per empreses de treball temporal, no és menys cert que els Estats membres han de vetlar perquè els convenis col·lectius que autoritzen diferències de tracte en matèria de condicions essencials de treball i d'ocupació garantisquen la protecció global dels treballadors cedits per empreses de treball temporal.

 

CONSULTES PÚBLIQUES

 

Consultes públiques obertes

Aquestes són son les consultes públiques destacades, a través de les quals els ciutadans i les empreses poden compartir els seus punts de vista sobre les noves polítiques de la UE i la legislació vigent.

 

Aquesta Alerta ha sigut elaborada per l'equip de Europe Direct Comunitat Valenciana, (Daría Terrádez, Ana Enguídanos, Laura Chillerón, Raúl Martínez i José M. Ferrer), basant-nos en les publicacions de les institucions de la Unió Europea. Per a qualsevol suggeriment, o si desitja donar-se de baixa de les nostres publicacions, pot contactar-nos en l'adreça europedirect_pre@gva.es

 

Copyright de les imatges: © European Union 2022