https://europedirect.gva.es

Subscripcions

 

Alerta 41 – Març 2023

 

AVANÇOS INSTITUCIONALS

 

Consell Europeu de 23 de març

En aquesta reunió, en la qual ha participat el president d'Ucraïna, s'ha parlat de l'economia, la competitivitat, el mercat únic en el seu 30 aniversari, la coordinació de les polítiques econòmiques -confirmant les orientacions del Consell per a reformar el marc de governança econòmica de la UE- i l'energia.

Pel que fa a les relacions exteriors, s'ha realitzat un intercanvi d'impressions amb Antonio Guterres que ha versat sobre diversos assumptes, entre ells la migració.

Acord polític sobre l'Any Europeu de les Competències

El Parlament Europeu i els Estats membres han aconseguit l'acord polític sobre l'Any Europeu de les Competències. Arran de l'anunci realitzat per la presidenta Úrsula von der Leyen en el seu discurs sobre l'estat de la Unió de 2022, el passat octubre la Comissió va presentar als colegisladors la seua proposta sobre l'Any Europeu de les Competències, la Comissió va demanar als Estats membres que designen a un coordinador nacional per a la seua implementació.

 

ESPECIAL UCRAÏNA

La Unió Europea continua treballant en tots els fronts per a fer costat a Ucraïna

 

La resposta de la UE a la guerra d'agressió de Rússia contra Ucraïna

El Consell Europeu ha demanat el cessament de l'agressió de Rússia, el ple respecte del Dret internacional humanitari, el retorn segur dels ucraïnesos deportats a Rússia, en particular dels xiquets. També es contempla l'enviament de nou armament i el futur pla de reconstrucció d'Ucraïna.

Els dirigents de la UE han pres nota de les ordres de detenció emeses pel Tribunal Penal Internacional contra el president de Rússia per crims de guerra.

La UE ha adoptat mesures sense precedents en suport d'Ucraïna i de la seua població mentre que els corredors solidaris facilitats per la UE han exportat des d'Ucraïna més de 18 milions de tones de llavors oleaginoses i cereals que estan arribant a països necessitats d'Àfrica, Orient Mitjà i Àsia, contribuint així a la seguretat alimentària i l'assequibilitat dels aliments.

La ciutadania europea partidària de fer costat a Ucraïna

L'últim Eurobaròmetre estàndard, publicat quasi un any després de la invasió a gran escala d'Ucraïna per part de Rússia, mostra la ferma i permanent solidaritat dels europeus amb Ucraïna i el seu suport a les mesures adoptades per a fer costat al país i al seu poble.

El 77% dels enquestats són partidaris d'una política comuna de seguretat i defensa entre els Estats membres de la Unió.

 

BREXIT. ACORD DE WINDSOR

 

Adopció de les disposicions pràctiques de l'acord marc de Windsor

La Comissió i el govern del Regne Unit van aconseguir el 27 de febrer l'acord de Windsor”. Aquest estableix solucions a dificultats pràctiques a les quals s'enfronten els ciutadans i empreses d'Irlanda del Nord (nous acords relatius a duanes, sector agroalimentari, medicaments, IVA i impostos especials, entre altres) per a garantir la integritat del mercat únic de la UE. A aquest efecte, el comité Mixt UE-Regne Unit, ha adoptat les disposicions pràctiques necessàries per a mercaderies transportades per operadors de confiança i per a les quals no existisca risc d'entrar en el mercat únic de la UE, el fre de Stormont, solucions relacionades amb l'IVA i els impostos especials, així com l'establiment del mecanisme de coordinació.

 

PACTE VERD EUROPEU

 

Normes per a l'hidrogen renovable

La Comissió, en aplicació de la Directiva sobre fonts d'energia renovables, ha adoptat dos Actes delegats. El primer defineix en quines condicions l'hidrogen o combustibles basats en ell poden considerar-se carburants renovables d'origen no biològic; i el segon estableix diferents maneres en què els productors poden demostrar que l'electricitat renovable utilitzada per a la producció d'hidrogen compleix les normes d'addicionalitat.

Objectius de reducció d'emissions CO₂ per a vehicles pesants a partir de 2030

Camions, autobusos urbans i de llarga distància, són responsables de més del 6% de les emissions totals de gasos d'efecte d'hivernacle de la UE. Per això, la Comissió ha proposat objectius ambiciosos de reducció d'emissions de CO₂ per a aquests vehicles pesats: reducció del 45% a partir de 2023, 65% en 2035, i 90% en 2040. A més, proposa que tots els autobusos urbans nous siguen 0 emissions a partir de 2030.

Normes més estrictes per a impulsar l'eficiència energètica

El Consell i el Parlament han aconseguit un acord polític provisional per a reduir el consum final d'energia de la UE en 11,7% en 2030, que serà vinculant per als Estats membres col·lectivament. Això es tradueix en un límit màxim de consum d'energia final de 763 milions de tones equivalents de petroli, i de 993 milions de tones equivalents de petroli per al consum primari.

Reforma del mercat de l'electricitat de la UE

D'acord amb el Pacte Verd Europeu i el pla REPowerEU i donada la crisi energètica causada per la invasió russa, la Comissió proposa una revisió de dos actes legislatius sobre la millora de la configuració i protecció contra la manipulació del mercat de l'electricitat. Els seus objectius principals són accelerar l'augment d'energies renovables amb la conseqüent eliminació progressiva del gas, protegir els consumidors i fer que les seues factures depenguen menys de la volatilitat dels combustibles fòssils, i aconseguir que la indústria de la UE siga més neta i competitiva.

 

UNA EUROPA ADAPTADA A L’ERA DIGITAL

 

Transformació del sector de la connectivitat a la UE

La Comissió ha proposat amb la finalitat de posar la connectivitat de gigabit a la disposició de tots els ciutadans i empreses de tota la UE d'ací a 2030, d'acord amb els objectius de la Dècada Digital d'Europa, i per a facilitar la transformació del sector de la connectivitat a la UE, una proposta de «Llei d'Infraestructures de Gigabit», un projecte de Recomanació sobre el gigabit i una consulta exploratòria sobre el futur del sector de la connectivitat i de la seua infraestructura, després de la qual estudiarà les mesures més adequades de cara al futur del sector de les comunicacions electròniques.

WhatsApp accepta el ple compliment de les normes de consumidors de la UE

Després del diàleg amb les autoritats de protecció dels consumidors de la UE i la Comissió Europea (xarxa CPC) WhatsApp s'ha compromés a oferir major transparència en les seues modificacions de les condicions de servei. A més, l'empresa farà que siga més fàcil rebutjar les actualitzacions, així mateix, WhatsApp ha confirmat que les dades personals dels usuaris no s'intercanvien amb tercers o altres empreses de Meta. La Xarxa de Cooperació per a la Protecció dels Consumidors (Xarxa CPC) i la Comissió, vigilarà el seu compliment i continuarà intensificant els seus esforços per fer front a pràctiques il·legals d'aquesta índole.

Garantia de l'accés a matèries primeres fonamentals

La Comissió ha proposat un Reglament i una Comunicació sobre matèries primeres fonamentals que aprofiten els punts forts i les oportunitats del mercat únic i de les associacions exteriors de la UE per a diversificar i millorar la resiliència de les cadenes de subministrament de matèries primeres fonamentals de la UE. La denominada Llei de Matèries primeres Fonamentals també millorarà la capacitat de la UE per a supervisar i mitigar els riscos de pertorbacions, i incrementa la circularitat i la sostenibilitat.

 

UNA ECONOMIA AL SERVEI DE LES PERSONES

 

Pesca, Aqüicultura i Protecció dels ecosistemes marins

La Comissió ha presentat un paquet de mesures per a millorar la sostenibilitat i la resiliència del sector de la pesca i l'aqüicultura de la UE, promovent l'ús de fonts d'energia més netes, limitant la dependència respecte als combustibles fòssils i reduint l'impacte del sector en els ecosistemes marins. Consta de: una Comunicació sobre la transició energètica en el sector de la pesca i l'aqüicultura de la UE, un Pla d'acció per a protegir i restaurar els ecosistemes marins en pro d'una pesca sostenible i resilient, una Comunicació sobre la política pesquera comuna de hui i de demà, i un Informe sobre l'organització comuna de mercats en el sector dels productes de la pesca i de l'aqüicultura. Les mesures proposades s'executaran de manera gradual per a afavorir l'adaptació del sector. Un Pacte de Pesca i Oceans també donarà suport a la plena aplicació de la política pesquera comuna (PPC) en coordinació amb els Estats membres i les parts interessades del sector pesquer.

Normes generals d'exempció per a les transicions ecològica i digital

La Comissió Europea ha aprovat una modificació específica del Reglament General d'Exempció per Categories (RGEC) per a continuar facilitant, simplificant i agilitzant el suport a les transicions ecològica i digital de la UE.

Juntament amb el nou marc temporal de crisi i transició, aquesta modificació específica té per objecte facilitar als Estats membres la concessió de les ajudes necessàries a sectors clau d'acord amb el Pla Industrial del Pacte Verd.

Consumidors: dret a reparar

La Comissió Europea ha adoptat una nova proposta de normes comunes que promouen la reparació de productes introdueix un nou «dret a la reparació» per als consumidors, dins de la garantia jurídica, els venedors estaran obligats a oferir reparació, excepte quan siga més cara que la substitució, fora de la garantia jurídica, els consumidors faran de la «reparació» una opció fàcil i accessible.

 

UNA EUROPA MÉS FORTA AL MÓN

 

Tractat sobre diversitat biològica en alta mar

Han conclòs les negociacions sobre el nou tractat que permetrà establir zones marines protegides a gran escala en alta mar, també necessàries per a complir el compromís mundial de l'acord mundial de la diversitat biològica de Kunming-Mont-real. L'Acord entrarà en vigor una vegada ratificat per seixanta Estats. Amb la finalitat de garantir la celeritat del procés i per a ajudar els països en desenvolupament a preparar-se per a la seua implementació, la UE aportarà 40 milions d'euros com a part d'un programa mundial per a l'oceà.

 

PROMOCIÓ DEL NOSTRE ESTIL DE VIDA EUROPEU

 

Límits d'exposició al plom i diisocianatos per a protegir el treballador

La Comissió proposa modificar dues Directives: per a reduir el límit d'exposició al plom i previndre problemes de salut, com els que afecten les funcions reproductores i al desenvolupament fetal; i per primera vegada respecte als diisocianatos, per a previndre casos d'asma i altres malalties respiratòries. Això respon als compromisos contrets en el marc estratègic de la UE en matèria de salut i seguretat en el treball 2021-2027..

Reforçar la gestió europea de fronteres i accelerar retorns

La Comissió ha adoptat una Comunicació que presenta un marc estratègic per a la gestió europea integrada de les fronteres durant 5 anys, i una Recomanació als Estats membres sobre el reconeixement mutu de les decisions de retorn i acceleració dels retorns.

Convocatòria del Premi de Periodisme Lorenzo Natali 2023

Obertura del termini de presentació de candidatures per a la 31 edició del Premi de Periodisme que ret homenatge a l'antic vicepresident de la Comissió, Lorenzo Natali, que va contribuir al foment de les polítiques europees de desenvolupament. Periodistes podran presentar la seua candidatura informant sobre desigualtat, pobresa, desenvolupament sostenible i medi ambient, ocupació, educació, drets humans, entre altres.

 

un nou impuls a la democràcia

 

Nova Iniciativa Ciutadana Europea sobre asil i migració

La Comissió ha decidit registrar una iniciativa ciutadana europea per a crear un mecanisme de distribució dels sol·licitants d'asil a la UE basat en la seua lliure voluntat. Garantint així una solidaritat efectiva entre els Estats membres, i normes d'acolliment vinculants que garantisquen unes condicions de vida digna per als sol·licitants d'asil en matèries d'alimentació, salut, habitatge, educació o treball.

Nova generació de panells europeus de ciutadans sobre mobilitat educativa

S'han publicat els resultats del nou panell de ciutadans dels 27 Estats membres per a debatre com aconseguir que la mobilitat educativa estiga a l'abast de tots a la UE. Dins de la nova generació de panells de ciutadans, organitzats com a seguiment de la Conferència sobre el Futur d'Europa, que pretenen fomentar la participació ciutadana en el procés d'elaboració de polítiques de la Comissió.

 

CÚRIA

 

El descans diari s'afig al descans setmanal

El Tribunal ha determinat que el període de descans diari no forma part del període de descans setmanal, sinó que s'afig a aquest, encara que ho precedisca directament. Amb això es pretén garantir als treballadors el gaudi efectiu de cadascun dels drets, concedint el descans diari amb independència de la duració del descans setmanal establida per la normativa nacional aplicable.

Danys per infracció del Dret de la competència: repartiment de costes

El Tribunal ha considerat que, pel que respecta a les accions per danys que són objecte de la Directiva 2014/104, el Dret de la Unió no s'oposa a una norma processal civil nacional en virtut de la qual, en cas d'estimació parcial de les pretensions, cada part abonarà les seues pròpies costes i la meitat de les costes comunes, excepte en cas de litigació temerària.

Anul·lació de mesures restrictives aplicades a Violetta Prigozhina

El Consell va impugnar actes sobre Violetta Prigozhina, propietària de Concord Management and Consulting LLC, pertanyent al grup Concord, fundat pel seu fill Yevgeniy Prigozhin, responsable del desplegament dels mercenaris del grup Wagner a Ucraïna. No obstant això, s'ha considerat que el vincle de parentiu entre aquestes persones no justifica la inclusió de la Sra. Prigozhina en les llistes controvertides de responsables d'accions que menyscaben la integritat territorial d'Ucraïna.

 

CONSULTES PÚBLIQUES

 

Consultes públiques obertes

Aquestes són son les consultes públiques destacades, a través de les quals els ciutadans i les empreses poden compartir els seus punts de vista sobre les noves polítiques de la UE i la legislació vigent.

 

Aquesta Alerta ha sigut elaborada per l'equip de Europe Direct Comunitat Valenciana, (Daría Terrádez, Ana Enguídanos, Ángel González, Sheila Álvarez i José M. Ferrer), basant-nos en les publicacions de les institucions de la Unió Europea. Per a qualsevol suggeriment, o si desitja donar-se de baixa de les nostres publicacions, pot contactar-nos en l'adreça europedirect_pre@gva.es

Copyright de les imatges: © European Union 2022Copyright de las imágenes: © European Union 2023