https://europedirect.gva.es

Subscripcions

 

Alerta nº 42 – Abril 2023

 

AVANÇOS INSTITUCIONALS

 

Semestre Europeu: Noves normes de governança econòmica

S'ha presentat les propostes legislatives per a aplicar la reforma més completa de la governança econòmica de la UE des del període que va seguir a la crisi econòmica i financera. L'objectiu clau és reforçar la sostenibilitat del deute i promoure un creixement sostenible i integrador mitjançant reformes i inversions. Les línies principals són una major responsabilització nacional amb plans globals a mitjans termini, basat en normes comunes de la UE, normes més senzilles que tinguen en compte els diferents reptes en matèria de política fiscal, facilitats per a reformes i Inversions en pro de les prioritats de la UE i l'establiment de medis de control per a un compliment eficaç. S'espera que aquestes propostes siguen confirmades pel Consell i el PA en 2023.

 

PACTE VERD EUROPEU

 

Dret a la reparació dels consumidors

La Comissió ha proposat un conjunt de normes comunes que promouen la reparació de productes tant dins de la garantia jurídica, com fora d'ella de maneres barates i senzilles.

En elles es preveu l'obligació dels productors d'informar els consumidors sobre els productes que estiguen obligats a reparar ells mateixos, una plataforma de reparació en línia que posarà en contacte a consumidors amb tallers de reparació i venedors de productes renovats, un formulari europeu d'informació sobre reparació que els consumidors podran sol·licitar a qualsevol taller de reparació i un estàndard de qualitat europea dels serveis de reparació.

Acord sobre la reducció de les emissions del transport marítim

El Consell i el Parlament han aconseguit un acord polític sobre el nou Reglament “FuelEU Maritime”, amb la finalitat de garantir una disminució gradual d'emissions, des d'un 2% en 2025 fins a un 80% en 2050. Aquest reglament inclou: límits màxims a la intensitat anual de gasos d'efecte d'hivernacle de l'energia utilitzada pels vaixells, requisit de zero emissions en el punt d'atracada, innovació i desenvolupament de noves tecnologies de combustible i el mecanisme voluntari d'acumulació.

L'acord complementa l'acord provisional aconseguit el 18 de desembre de 2022 per a incloure les emissions del transport marítim en el règim de comerç de drets d'emissió de la UE (RCDE UE).

Implantació d'una infraestructura per a combustibles alternatius

El Consell i el Parlament han aconseguit un acord polític sobre el Reglament per a implantació d'infraestructures amb la finalitat d'augmentar el nombre d'estacions de recàrrega elèctrica i proveïment de carburant d'hidrogen en el sector del transport per carretera, per al subministrament d'electricitat en port en els ports marítims i fluvials i per al subministrament d'electricitat a les aeronaus estacionades. Tot això d'accés públic i en particular a través dels principals corredors i centres de transport de la UE, amb l'objectiu d'arribar a la reducció del 55% d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle en 2030.

Legislació climàtica per a reduir les emissions

La comissió ha adoptat uns textos legislatius amb l'objectiu d'aconseguir la neutralitat climàtica: revisió de la Directiva sobre el règim de comerç de drets d'emissió (RCDE), un nou Fons Social per al Clima dotat amb 86.700 milions d'euros per a fer costat als més vulnerables en la transició ecològica, un nou Mecanisme d'Ajust en Frontera per Carboni (MAFC) per a garantir que les importacions també paguen un preu just del carboni, i un règim de comerç de drets d'emissió separat per a l'ús de combustible en el transport per carretera i els edificis.

 

UNA EUROPA ADAPTADA A L’ERA DIGITAL

 

Acord sobre la Llei Europea de Xips

Després de la proposta de la Comissió, l'acord sobre la Llei Europea de Xips reforçarà les activitats de fabricació en la Unió, estimularà l'ecosistema europeu de disseny i donarà suport a l'expansió i la innovació en tota la cadena de valor. Mitjançant la Llei Europea de Xips, la Unió Europea pretén aconseguir el seu objectiu de duplicar la seua quota de mercat actual fins al 20% en 2030. L'accés al finançament es garantirà a través d'un Fons de Xips i un mecanisme específic d'inversió en capital i inversió en semiconductors creat amb càrrec a InvestEU, tal com s'indica en la Comunicació sobre la Llei Europea de Xips.

Reglament delegat sobre l'accés a les dades

El nou marc per a l'accés dels investigadors a les dades de les grans plataformes en línia i els grans motors de cerca és una mesura clau de la Llei de Serveis Digitals per a augmentar la transparència i la responsabilitat de les plataformes. La Comissió adoptarà actes delegats per a especificar en major mesura les condicions en les quals han de compartir-se les dades, els fins per als quals poden utilitzar-se i els procediments pertinents, tenint en compte els drets i interessos dels agents implicats i, si és necessari, mecanismes consultius independents.

Educació digital i oferta de capacitats digitals

La Comissió ha adoptat dues propostes de Recomanació del Consell en el context de l'Any Europeu de les Competències. La primera proposta, de “Recomanació del Consell sobre els factors facilitadors clau per a l'èxit de l'educació i la formació digitals” demana a tots els Estats membres que garantisquen un accés universal a l'educació i formació digitals inclusives i d'alta qualitat per a abordar la bretxa digital, que s'ha fet més evident després de la crisi de la COVID-19. La segona proposta, de “Recomanació del Consell sobre la millora de la provisió de capacitats digitals en l'educació i la formació” demana a tots els Estats membres que comencen prompte ensenyant capacitats digitals d'una manera coherent en tots els nivells d'educació i formació. La Comissió durà a terme un projecte pilot de reconeixement del Certificat Europeu de Capacitats Digitals.

Proposta de Llei de Cibersolidaridad de la UE

La Comissió ha adoptat una proposta de Reglament sobre la Llei de Ciberseguretat de la UE i una modificació específica del Reglament de Ciberseguretat. L'objectiu és reforçar la solidaritat a escala de la UE a l'hora de detectar, afrontar i superar els incidents de seguretat importants. Tot això mitjançant la creació d'un Ciberescut Europeu (infraestructura paneuropea formada per centres d'operacions de seguretat nacionals i transfronterers en tota la UE) i un Mecanisme de Ciberemergencia global, que inclourà mesures de preparació, la creació d'una nova reserva de ciberseguretat de la UE i la prestació d'ajuda financera en favor de l'assistència mútua.

 

UNA ECONOMIA AL SERVEI DE LES PERSONES

 

Criteris comuns contra el blanqueig ecològic i les declaracions mediambientals enganyoses

La Comissió ha proposat una Directiva perquè els consumidors gaudisquen d'una garantia més sòlida sobre els productes ecològics. Per a això, la proposta determina unes normes mínimes sobre la manera de fonamentar i comunicar les “declaracions ecològiques” per a les empreses. La proposta també tracta de regular les etiquetes mediambientals, ja que els consumidors senten confusió i desconfiança davant la ingent quantitat que existeixen actualment.

Millora de l'entorn empresarial amb més transparència i menys burocràcia

La Comissió ha realitzat una Proposta de Directiva dirigida a la reducció de la burocràcia i la càrrega administrativa, i la millora de la transparència i confiança en les empreses transfrontereres. Les normes proposades contemplen: l'aplicació del principi de “només una vegadasistema d'interconnexió dels registres empresarials (BRIS), un certificat de societat de la UE, un model estàndard multilingüe de poder de representació digital de la UE, supressió de tràmits, garantir que s'oferisca al públic informació important, exacta, fidedigna i actual sobre les empreses, i facilitar la cerca d'informació a través de BRIS i altres dos sistemes de la UE.

Índex de competitivitat regional 2022

La Comissió ha publicat l'índex de competitivitat regional de 2022 (ICR). Aquest mostra que continua havent-hi grans diferències entre les diferents regions de la UE. D'una banda, la competitivitat regional ha millorat a les regions menys desenvolupades, mentre que els resultats de les regions en transició han sigut més desiguals. Les regions més desenvolupades continuen sent les regions amb millors resultats. No obstant això, els valors més baixos continuen concentrant-se a les regions menys desenvolupades dels Estats membres orientals de la UE.

Reforma del marc de gestió de crisis bancàries i garantia de depòsits

La Comissió ha adoptat una proposta de modificació d'un paquet de normes per a augmentar la resiliència de l'actual marc de gestió de crisis bancàries i garantia de depòsits de la UE, centrant-se en els bancs mitjans i xicotets. Els objectius de la proposta són: preservar l'estabilitat financera i protegir els diners dels contribuents facilitant l'ús de sistemes de garantia de depòsits en situacions de crisis, protegir l'economia real enfront de les repercussions de les fallides bancàries amb resolucions menys pertorbadores a les liquidacions per als clients, podent accedir als seus comptes mitjançant la seua transferència a un altre banc, i millor protecció dels dipositants harmonitzant les normes sobre aquest tema.

Pròrroga de l'excepció ibèrica

La Comissió ha decidit prorrogar, amb algunes modificacions, fins al 31 de desembre de 2023, en el marc de l'article 107.3b del TFUE i als principis generals establits en el Marc Temporal de Crisi i Transició, la decisió de juny de 2022, per la qual va aprovar una mesura per a reduir els costos dels inputs de les centrals elèctriques alimentades amb combustibles fòssils a Espanya i Portugal i amb això els seus costos de producció i, en última instància, el preu en el mercat majorista de l'electricitat, en benefici dels consumidors.

 

UNA EUROPA MÉS FORTA AL MÓN

 

Major cooperació entre la UE i Noruega

Tal com es desprén de la declaració de Von der Leyen, la UE i Noruega han format hui una Aliança Verda per a reforçar la seua acció conjunta pel clima, els seus esforços de protecció del medi ambient i la seua cooperació en matèria de transició cap a una energia i indústria netes. Aquesta aliança se centrarà en intensificar els esforços de lluita contra el canvi climàtic, intensificar la cooperació en temes de medi ambient, donar suport a la transició industrial ecològica o descarbonitzar el sector del transport entre altres mesures.

Reunió d'alt nivell entre la UE i la Xina

En el pla econòmic, la Xina és el primer interessat a ressuscitar un acord d'inversions que va pactar amb Brussel·les, després de set anys de negociacions, al desembre de 2020, i que en un context de guerra comercial amb els EUA i reconfiguració econòmica mundial permet a Europa jugar les seues pròpies bases. Pel que respecta a Ucraïna, els socis europeus estan obligats a buscar eixides que posen fi a una guerra que no sols està causant una incalculable tragèdia humana, sinó que també constitueix una amenaça directa.

 

PROMOCIÓ DEL NOSTRE ESTIL DE VIDA EUROPEU

 

Projecte per a lluitar contra l'antisemitisme a través de l'educació

Comença un nou projecte de dos anys de duració dedicat a ajudar professors i educadors a lluitar contra les teories conspiradores i l'antisemitisme a les aules. El projecte és finançat pel programa Erasmus+ i la Unesco s'encarrega de la seua execució en col·laboració amb l'Oficina d'Institucions Democràtiques i Drets Humans (OIDDH) de l'OSCE.

 

un nou impuls a la democràcia

 

Iniciativa Ciutadana Europea per una millor protecció dels cavalls

La Comissió ha registrat la iniciativa ciutadana europea “End The Horse Slaughter Age”. Els promotors demanen que la Comissió propose legislació que prohibisca el sacrifici de cavalls, així com la seua cria i exportació per a la producció de pells, cuir o carn, o per a la fabricació de medicaments o altres substàncies. També demanen que es prohibisca el transport a llarga distància de cavalls en tota Europa per al seu sacrifici i que es preserve als cavalls d'un treball excessiu o d'un ensinistrament dur.

 

CÚRIA

 

Sol·licitud de reagrupació familiar

El Dret de la UE s'oposa a una normativa nacional que requereix que els membres de la família del reagrupant compareguen personalment, en particular els d'un refugiat reconegut com a tal. El Tribunal de Justícia precisa que el procediment de sol·licitud de reagrupació familiar es desenvolupa per fases, podent els Estats membres requerir la compareixença personal dels membres de la família del reagrupant en fases més avançades.

Protecció dels consumidors

El Tribunal de Justícia determina que les autoritats reguladores nacionals de l'energia poden estar facultades per a imposar a les empreses elèctriques la devolució de les quantitats que s'hagen percebut incomplint les exigències relatives a la protecció dels consumidors.

Difusió en directe per videoconferència de les classes d'ensenyament escolar públic

El Tribunal de Justícia considera que el tractament de dades personals de docents en el marc de la difusió en directe per videoconferència de les classes d'ensenyament públic que imparteixen està comprés en l'àmbit d'aplicació material del Reglament general de protecció de dades.

 

CONSULTES PÚBLIQUES

 

Consultes públiques obertes

Aquestes són son les consultes públiques destacades, a través de les quals els ciutadans i les empreses poden compartir els seus punts de vista sobre les noves polítiques de la UE i la legislació vigent.

 

Aquesta Alerta ha sigut elaborada per l'equip de Europe Direct Comunitat Valenciana, (Daría Terrádez, Ana Enguídanos, Ángel González, Sheila Álvarez i José M. Ferrer), basant-nos en les publicacions de les institucions de la Unió Europea. Per a qualsevol suggeriment, o si desitja donar-se de baixa de les nostres publicacions, pot contactar-nos en l'adreça europedirect_pre@gva.es

 

Copyright de les imatges: © European Union 2023