https://europedirect.gva.es

Subscripcions

 

Alerta nº 43 – juny 2023

 

AVANÇOS INSTITUCIONALS

 

Presidència Espanyola del Consell de la UE

Espanya assumeix la Presidència del Consell des de l'1 de juliol fins al 31 de desembre, establint quatre prioritats per al seu semestre:

1. Reindustrialitzar la UE i garantir la seua autonomia estratègica oberta fomentant indústries i tecnologies estratègiques, ampliant i diversificant relacions comercials i reforçant cadenes de subministrament.

2. Avançar en la transició ecològica i l'adaptació mediambiental impulsant una reforma del mercat elèctric en pro de les energies renovables.

3. Impulsar una major justícia social i econòmica establint uns estàndards de tributació empresarial, finançant les transicions verda i digital i ampliant els drets dels treballadors i col·lectius vulnerables.

4. Reforçar la unitat europea aprofundint en el mercat interior, la unió bancària i el mercat de capitals, els fons europeus o el suport a Ucraïna.

A més, s'han programat més de 400 esdeveniments, tant a Brussel·les com a Espanya.

Semestre Europeu: Recomanacions

Segons les previsions econòmiques de primavera de 2023, l'economia europea continua demostrant la seua resiliència en un context mundial difícil.

La Comissió proposa recomanacions específiques per país per a orientar als Estats membres sobre la manera de respondre a les seues principals dificultats en matèria econòmica i social, dividint-se en quatre parts: política fiscal, execució dels plans nacionals de recuperació i resiliència, política energètica i reptes estructurals pendents o de nova aparició.

Major èmfasi en la defensa europea després de la Reunió de Ministres de Defensa

Els Ministres de Defensa de la UE es van reunir el 7 de març en un sopar informal en el Palau de Karlberg.

La sessió es va centrar en el suport militar continuat de la UE a Ucraïna. El Ministre de Defensa ucraïnés, Oleksii Reznikov, va participar en part de la reunió i va facilitar informació actualitzada sobre els últims esdeveniments a Ucraïna i les necessitats de les forces armades ucraïneses. A continuació, els Ministres de Defensa de la UE van debatre l'adquisició conjunta de munició d'artilleria en suport d'Ucraïna, coordinació amb l'OTAN i reposar els arsenals dels Estats membres.

 

ESPECIAL UCRAÏNA

La Unió Europea continua treballant en tots els fronts per a fer costat a Ucraïna

 

Onzé paquet de sancions contra Rússia per la seua contínua guerra il·legal contra Ucraïna

Les sancions de la UE han limitat considerablement les opcions polítiques i econòmiques de Moscou, en provocar importants tensions financeres i degradar la capacitat industrial i tecnològica de Rússia. Estan complint els seus tres objectius clau: degradar la capacitat militar de Rússia per a lliurar la seua guerra d'agressió contra Ucraïna, privar al Kremlin dels ingressos amb els quals finança la guerra i imposar costos a l'economia russa.

L'onzé paquet té aquests elements clau: mesures comercials, de transport, energètiques i llestes addicionals.

Moldàvia: pròrroga suspensió aranzels

“La Comissió proposa prorrogar la suspensió dels aranzels i contingents en relació amb les importacions procedents de Moldàvia”. L'objectiu d'aquesta estratègia és contrarestar les conseqüències negatives derivades de la invasió no provocada i armada de Rússia contra Ucraïna. Es tracta de mesures comercials autònomes, unilaterals i de caràcter temporal que pretenen liberalitzar l'economia de la zona.

Suport a Moldàvia: contra la seua desestabilització

Davant els intents desestabilitzadors que ha vingut patint l'Estat de Moldàvia, arran de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia, la Unió Europea respon. Ho fa per mitjà de l'aplicació d'un mecanisme de sancions dirigit a aquells subjectes que menyscaben la sobirania i independència de la República de Moldàvia, “així com la democràcia, l'Estat de Dret, l'estabilitat o la seguretat del país”.

Munició per a Ucraïna

Davant la situació bèl·lica d'Ucraïna, la Unió Europea respon de manera conjunta per mitjà de la dotació de munició i míssils. Es tracta d'una ajuda amb càrrec al Fons Europeu de Suport a la Pau que pretén reforçar la capacitat de resistència i defensa de l'Estat ucraïnés. Aquesta mesura valorada en 1.000 milions d'euros, eleva el total de la suma d'ajuda militar de la UE a Ucraïna a 5.600 milions d'euros.

Refugiats d'Ucraïna a la UE: situació

En l'actualitat, la invasió russa ha provocat que milions de persones es vegen obligades a fugir d'Ucraïna. Com a resposta i a fi de fer front a aquesta situació excepcional, a Europa s'ha activat la Directiva de Protecció Temporal, la qual ja ha beneficiat a 4 milions d'ucraïnesos. Aquest mecanisme de protecció confereix als refugiats una sèrie de drets com ara: “permís de residència, accés al mercat laboral i l'habitatge, assistència mèdica i l'accés dels menors a l'educació”.

Ucraïna: ajuda davant la ruptura de la presa Nova Kakhovka

Movilización de reservas estratégicas de emergencia como respuesta a la ruptura de la presa ucraniana, Nova Kakhova. La ayuda consiste principalmente en proporcionar agua potable, alimentos preparados para el consumo y distribución de espacios de alojamiento. Dieciséis Estados europeos ya han proporcionado asistencia por medio del Mecanismo de Protección Civil de la UE. Además, la Unión ha proporcionado medio millón de euros como respuesta a la necesidad inmediata derivada de la destrucción de la presa.

 

brexit

 

Consell Mixt, Marco de Windsor i Consell d'Associació

S'han produït novetats en les relacions entre la Unió Europea i el Regne Unit entre les quals destaquem: La celebració de la segona Reunió del Consell d'Associació UE-Regne Unit en la qual s'ha decidit que es mantindran contactes de manera periòdica per a fer balanç del treball dels comités en el marc de l'Acord de Comerç i Cooperació. La desena reunió del Comité Mixt UE-Regne Unit, en la qual ressalta la decisió de les disposicions pràctiques del Marc de Windsor sobre la circulació de mercaderies, solucions relacionades amb l'IVA i els impostos especials, i sobre l'establiment del mecanisme de coordinació reforçada en aquesta última matèria. Finalment, s'han donat una sèrie de recomanacions i declaracions conjuntes sobre la posada en pràctica del Marc de Windsor, sobre ajudes estatals, la vigilància del mercat i els drets dels ciutadans.

 

PACTE VERD EUROPEU

 

Nova llei per a dotar de combustible sostenible a l'aviació

S'ha aconseguit el I acord polític sobre la proposta ReFuelEU Aviation, que contribuirà a descarbonitzar el sector de l'aviació en exigir als proveïdors de combustible que combinen el querosé amb combustibles d'aviació sostenibles (CAS) en quantitats que augmentaran progressivament a partir de 2025.

Aquest és l'últim acord sobre les propostes de transport en el marc del paquet de mesures «Objectiu 55», ja que ja s'havien aconseguit acords sobre normes actualitzades relatives al comerç de drets d'emissió en el sector de l'aviació i sobre el desplegament accelerat d'una infraestructura per als combustibles alternatius.

El Consell adopta la seua posició per a la transició ecològica

La posició del Consell sobre les propostes de la Comissió en matèria de transició ecològica es focalitzen a reforçar els drets dels consumidors, prohibir les al·legacions mediambientals genèriques i introduir un format gràfic harmonitzat a la Unió Europea per a ajudar els consumidors a reconéixer les garanties comercials de durabilitat.

El mandat del Coreper acordat formalitza la posició negociadora del Consell per a les negociacions amb el Parlament.

Nous indicadors sobre el marc de seguiment de l’economia circular

La UE ha de continuar esforçant-se per reduir el consum de materials i la generació de residus per a aconseguir una economia més circular, segons el marc revisat de seguiment de l'economia circular publicat per la Comissió Europea i la Comunicació sobre aquesta matèria dirigida a altres institucions.

Aquest marc revisat ajuda a seguir els avanços en la transició cap a una economia circular a la UE, contribuint així a la neutralitat climàtica, la resiliència i la sostenibilitat global, mitjançant l'establiment de nous indicadors els objectius dels quals són la supervisió de l'eficiència material del sistema de producció i consum, així com el mesurament dels avanços cap als objectius de prevenció de residus.

Acceptació de l'Acord sobre Subvencions a la Pesca de l'OMC

La Comissió Europea, en nom de la Unió Europea, ha acceptat l'Acord sobre Subvencions a la Pesca de l'OMC, crucial per a garantir que aqueixes subvencions tinguen com a objectiu fonamental la sostenibilitat i eviten perjudicar els oceans i les poblacions de peixos dels quals depenen els mitjans de subsistència de les comunitats costaneres de tot el món.

Aquest inclou prohibicions de subvencions a la pesca il·legal, no declarada i no reglamentada i sobre les poblacions de peixos més vulnerables, a més de disposicions relatives a la pràctica perjudicial de canviar el pavelló de vaixells pesquers pel de una altra jurisdicció. L'Acord entrarà en vigor quan 2/3 parts dels 164 membres de l'OMC ho ratifiquen.

Orientacions per a Pesca sostenible 2024

La Comissió ha presentat una Comunicació sobre «Pesca sostenible a la UE: situació actual i orientacions per a 2024» en la qual planteja una sèrie d'orientacions per a les propostes de la Comissió sobre les possibilitats d'una pesca sostenible per a l'any 2024, per al manteniment de les poblacions de peixos aconseguides i, d'altra banda, en nom de que s'aconseguisquen avanços en la recuperació de la resta. Alhora, s'inicia un procés consultiu en el qual es convida als Estats membres, al sector pesquer, a les organitzacions no governamentals i als ciutadans interessats a compartir els seus punts de vista sobre aquest tema.

 

UNA EUROPA ADAPTADA A L’ERA DIGITAL

 

Protecció de la Seguretat en els serveis digitals a la UE

La Comissió ha adoptat les primeres decisions relacionades amb la Llei de Serveis Digitals. Per a això ha classificat 17 plataformes en línia de gran grandària, entre les quals destaquen: “Amazon Store, Apple AppStore, Facebook, Instagram, TikTok, Twitter, Wikipedia, YouTube, Bing i Google Search”. Es tracta de plataformes en línia que a partir d'ara i en un termini de quatre mesos, hauran d'acatar l'estipulat en la Llei de Serveis Digitals. Els principals objectius giren entorn de propiciar una navegació segura per als usuaris, entre ells, els menors d'edat.

Lluita contra la Pirateria en Internet: recomanació

La Comissió Europea recomana l'establiment de mesures a fi de fer front a la pirateria digital quant a esdeveniments esportius i a altres esdeveniments en directe. En concret, la recomanació se centra en tres àmbits: (1) “tractament ràpid de les notificacions relacionades amb esdeveniments en directe; (2) mesures cautelars dinàmiques i 3) ofertes comercials i conscienciació”. Finalment, es promou l'establiment d'un sistema d'avaluació de l'aplicació de les mesures contra la pirateria.

Primera regulació europea sobre criptoactius

El Parlament Europeu ha aprovat per primera vegada normes relatives al rastreig de criptoactius i de prevenció de blanqueig de capitals. Així mateix, s'estableixen una sèrie de regles de supervisió i de protecció al client. L'objectiu principal d'aquestes normes és que les transferències de criptoactius puguen ser sempre rastrejades i les transaccions sospitoses bloquejades. D'aquesta manera es pretén donar resposta al buit legal contra la rentada de diners i implementar la normativa sobre transferències digitals més ambiciosa del món.

Els textos hauran de ser aprovats formalment pel Consell, abans de la seua publicació en el Diari Oficial de la UE. Entraran en vigor 20 dies després.

Nou sistema de patent unitària i comunitària: posada en marxa

Des de l'1 de juny s'ha posat en marxa el nou sistema de patent unitària. Es tracta d'un mecanisme pioner amb l'objectiu de protegir les patents a la UE. Els aspectes positius que comporten són: la reducció de costos pel que fa a la protecció de les patents a Europa; l'activació d'una finestreta única per al registre de patents, la qual cosa suposaria una simplificació administrativa; major seguretat en l'aplicació de patents i un impuls a la innovació i a la competitivitat.

La UE i l'Argentina intensifiquen la cooperació en qüestió de matèries primeres

En línia amb l'estratègia Global Gateway de la UE, l'acord té per objecte garantir el desenvolupament d'un subministrament segur i sostenible de les matèries primeres necessàries per a la transició digital i l'energia neta. També té per objecte desenvolupar una indústria sostenible de les matèries primeres i donar suport a la creació de valor afegit local, l'ocupació de qualitat i el creixement econòmic sostenible i integrador, en benefici mutu de totes dues parts.

 

UNA ECONOMIA AL SERVEI DE LES PERSONES

 

Proposta de reforma de la Unió Duanera

La Comissió ha proposat la reforma de la Unió Duanera, que simplifica i racionalitza els requisits d'informació duanera per als operadors proporcionant una interfície única de la UE i facilitant la reutilització de dades a través de diverses novetats: Una nova Autoritat Duanera de la UE supervisarà un Centre Duaner de Dades de la UE que actuarà com a motor del nou sistema i es complementarà amb una nova associació amb les empreses, un enfocament més intel·ligent dels controls duaners i un enfocament més modern del comerç electrònic.

Protecció d'indicacions geogràfiques de productes artesanals i industrials

S'ha aconseguit l'acord entre PE i Consell sobre la protecció de les indicacions geogràfiques a escala de la UE per als productes artesanals i industrials. Aquest Reglament té per objecte establir una protecció de les indicacions geogràfiques directament aplicable a escala de la UE als productes artesanals i industrials, complementant la protecció existent a la UE per a les indicacions geogràfiques en l'àmbit agrícola.

La protecció de les indicacions geogràfiques d'aquests productes donarà lloc a una major innovació i inversió en artesania.

Nueva normativa para detergentes

La Comissió ha proposat un Reglament revisat sobre detergents que simplifica i adapta les normes actuals per a protegir millor la salut i el medi ambient.

La proposta simplificarà les normes del mercat suprimint diversos requisits que han passat a ser innecessaris o redundants, introduirà un etiquetatge digital voluntari, facilitarà la venda de productes innovadors segurs, augmentarà la sostenibilitat i la seguretat mitjançant normes clares per als farciments de detergents i reforçarà el control del compliment.

els EUA & UE: minerals fonamentals per a bateries de vehicles elèctrics

La Comissió Europea ha establit les bases per a la negociació d'un Acord amb els Estats Units en matèria de minerals fonamentals. D'aquesta manera, es pretenen fomentar les cadenes de subministrament de matèries primeres elementals en la fabricació de bateries de vehicles elèctrics. Aquesta proposta serà examinada pel Consell el qual decidirà i la llum verda del qual podrà donar lloc a les negociacions formals amb els EUA de cara a una ràpida celebració de l'acord.

 

UNA EUROPA MÉS FORTA AL MÓN

 

Nou Instrument anticoercitiu per a defensar millor els interessos de la UE en el món

S'ha presentat la proposta del nou Instrument anticoercitiu, que pretén tindre, en primer lloc, un efecte dissuasiu davant qualsevol possible coerció econòmica , també obri la porta al fet que la UE impose una àmplia gamma de possibles contramesures contra el país coaccionador, com seria el cas d'una imposició d'aranzels, restriccions al comerç de serveis, o bé restriccions a l'accés a la inversió estrangera directa o a la contractació pública.

El PE i el Consell hauran de completar els procediments d'aprovació del nou Reglament abans que puga entrar en vigor. L'entrada en vigor està prevista per a la tardor d'enguany.

La Comissió i l'OMS posen en marxa una iniciativa sobre sanitat digital

Sobre la base de l'Estratègia de la Unió europea en matèria de Salut Mundial i l'Estratègia Mundial sobre Salut Digital dels Estats membres de l'OMS, amb aquesta iniciativa, l'OMS incorporarà el sistema de la UE de certificació digital de la COVID-19 per a establir un sistema mundial que facilite la mobilitat mundial i la protecció dels ciutadans de tot el món enfront de les amenaces sanitàries actuals i futures.

El primer component del sistema mundial de l'OMS entrarà en funcionament al juny de 2023.

Instruments per a fer front a l'ús del transport comercial per a la migració irregular

La Comissió va proposar ocupar-se dels casos en què els mitjans de transport s'utilitzen indegudament per a facilitar la migració irregular a la UE i això s'ha materialitzat a través d'aquest conjunt d'instruments, que pretenen fer costat als Estats membres amb mesures estratègiques dividides en tres pilars, legislatiu, operatiu i diplomàtic.

La Comissió demana que es reprenguen i concloguen ràpidament les negociacions sobre el Reglament relatiu a les mesures contra els operadors de transport que participen en el tràfic de persones o el tràfic il·lícit de migrants, o els faciliten.

Pla d'Acció sobre les Rutes del Mediterrani Occidental i de l'Atlàntic

S'ha presentat el Pla d'Acció sobre les rutes del mediterrani Occidental i de l'Atlàntic, que presenta díhuit mesures operatives específiques dividides en dos pilars: Intensificació del diàleg amb els països socis i Reforç de les mesures operatives en matèria de cerca i salvament i procediments de retorn, així com solidaritat voluntària més fluida i ràpida

Es tracta d'ajudar els Estats membres a reforçar la gestió de la migració al llarg d'aqueixa ruta, evitant les eixides irregulars i salvant vides.

Impuls de la indústria de defensa de la UE

La Comissió proposa assignar un pressupost de 500 milions d'euros a preus corrents. Aquest pressupost procedeix de la redistribució de diferents instruments, en particular el Fons Europeu de Defensa i el futur instrument per al reforç de la indústria europea de defensa mitjançant l'adquisició comuna (EDIRPA).

El Reglament proposat inclou mesures per a donar suport al reforç industrial de la producció de municions i míssils a la UE, inclosos els seus inputs.

Declaració de l'Alt Representant sobre l'execució de Habib Chaab a l'Iran

El creixent nombre de ciutadans de la UE i de ciutadans amb doble nacionalitat, de la UE i iraniana, detinguts arbitràriament a l'Iran, les restriccions imposades a l'accés consular als nacionals de la UE, la denegació de protecció consular i el dret a un judici just, violen directament el Dret internacional.

La pena de mort vulnera el dret inalienable a la vida consagrat en la Declaració Universal de Drets Humans i és el càstig cruel, inhumà i degradant per excel·lència.

 

PROMOCIÓ DEL NOSTRE ESTIL DE VIDA EUROPEU

 

Antiracisme en la Unió

Recentment, s'ha publicat la Resolució del Parlament Europeu, de 10 de novembre de 2022, sobre justícia racial, no discriminació i antiracisme en la Unió (2022/2005(INI)), en la qual s'exposa la necessitat d'actuar de manera conjunta a fi de procurar una Europa lliure de racisme. I és que, es pretén trencar amb el racisme estructural i per a això, és fonamental la col·laboració i implicació dels Estats membres.

Suport a l'Economia Social: Recomanacions

Després del Pla d'Acció per a l'Economia Social de 2021, la Comissió presenta una proposta de Recomanació del Consell perquè els Estats elaboren estratègies d'economia social i la passarel·la de l'economia social, un lloc web a manera de finestreta única per a proporcionar informació sobre finançament de la UE, oportunitats de formació, etc.

A més, la Comissió també recomana que els Estats membres facen un ús òptim del finançament de la UE disponible, com el Fons Social Europeu Plus, el Fons Europeu de Desenvolupament Regional i InvestEU.

Nou Enfocament global de la Salut Mental

El passat 7 de juny, es va publicar una comunicació sobre el nou pilar de la Unió Europea de la Salut: la salut mental. Es tracta d'un acostament a l'equiparació de la salut mental a la salut física. Entre les mesures que es promouen trobem: la promoció d'una bona salut mental, invertir en formació i desenvolupament de capacitats, protegir els xiquets i als joves, procurar als grups vulnerables. I és que, no actuar suposa un gran cost per a la UE ja que la salut mental és tan important com la salut física.

Protecció dels Adults

Amb l'objectiu de protegir les persones adultes i al seu dret a l'autonomia individual, la Comissió ha proposat una sèrie de normes per a procurar la seua llibertat per a prendre les seues pròpies decisions. Es tracta de mesures destinades a la població adulta que a causa d'una deficiència o malaltia no es troben en plenes facultats per a protegir els seus propis interessos. Per a això es proposen mesures com facilitar la comunicació digital, introduir un certificat europeu de representació, establir registres interconnectats i procurar una cooperació més estreta entre les autoritats.

Lluita contra la violència contra les dones

El Consell de la Unió Europea ha aprovat l'adhesió al Conveni Istanbul, sobre prevenció i lluita contra la violència contra la dona i la violència domèstica. Es tracta del primer instrument internacional destinat a eliminar la violència contres les dones, posant l'accent principalment en les menors de díhuit anys. Aquesta decisió suposa que la UE s'adhereix al Conveni quant a la implicació institucional i administrativa, així com en matèria penal, de cooperació judicial, d'asil i de respecte del principi de no devolució. Finalment, entre les mesures que s'inclourien en la nova Directiva de la UE estarien: la tipificació com a delicte de l'intercanvi no consentit d'imatges íntimes, la mutilació genital femenina i el ciberassetjament.

 

un nou impuls a la democràcia

 

Normes més estrictes per a lluitar contra la corrupció a la UE i a tot el món

S'ha presentat un conjunt de propostes amb la finalitat d'intensificar els esforços per integrar la prevenció de la corrupció en la formulació de les polítiques i programes de la UE, i secundar activament la labor dels Estats membres.

El conjunt de mesures presentat tipifica els delictes de corrupció i harmonitza les sancions en tota la UE, així com una proposta de l'Alt Representant per a crear un règim específic de sancions de la política exterior i de seguretat comuna (PESC), tot això donat a conéixer mitjançant una declaració conjunta i una proposta de directiva sobre la lluita contra el blanqueig de capitals mitjançant el Dret penal.

Normes ètiques comunes en les institucions de la UE

Comissió Europea proposa la creació de normes ètiques comunes per a totes les institucions de la UE. Per a això ha adoptat una proposta a fi de crear un òrgan institucional el propòsit del qual siga el caràcter ètic i de transparència de les institucions de la UE. Les tasques que s'encomanarien serien: 1) l'elaboració de normes comunes mínimes, d'aplicació a les institucions i òrgans de la UE; 2) el foment d'una cultura ètica comuna dels membres de les institucions i 3) l'impuls de la transparència en les institucions de la Unió. Pròximament, el 3 de juliol la Comissió convidarà a les institucions al diàleg interinstitucional i a les negociacions.

Recomanació sobre pràctiques de major qualitat

Una nova enquesta de l'Eurobaròmetre mostra que els períodes de pràctiques són una ajuda important perquè els joves accedisquen al mercat laboral.

Després de l'Avaluació de la Comissió sobre la qualitat en els períodes de pràctiques, la Comissió proposarà a la fi d'enguany una actualització del marc, tal com es va anunciar en el programa de treball de la Comissió per a 2023. Això constituirà una important contribució a l'Any Europeu de les Capacitats 2023, en donar suport a la formació i la participació de la població jove en el mercat laboral.

 

CÚRIA

 

Dades personals en l'era digital: danys i perjudicis

La recent sentència del TJUE de 4 de maig de 2023 (Assumpte: C-300/21, UI vs. Österreichische Post AG) relativa als danys i perjudicis immaterials relacionats amb el tractament de dades personals, esclareix qüestions relatives a l'art. 82.1° del Reglament General de Protecció de Dades (UE) 2016/679. El TJUE interpreta que “no basta la mera infracció de les disposicions per a reconéixer un dret a indemnització”, així mateix, s'assenyala que s'oposa a una norma interna que condicione la indemnització a la gravetat del perjudici patit per l'interessat i finalment, la determinació de la indemnització ha de respectar els principis d'equivalència i d'efectivitat del Dret de la UE.

 

CONSULTES PÚBLIQUES

 

Consultes públiques obertes

Aquestes són son les consultes públiques destacades, a través de les quals els ciutadans i les empreses poden compartir els seus punts de vista sobre les noves polítiques de la UE i la legislació vigent.

 

Aquesta Alerta ha sigut elaborada per l'equip de Europe Direct Comunitat Valenciana, (Daría Terrádez, Ana Enguídanos, Ángel González, Talisa Espinosa  i José M. Ferrer), basant-nos en les publicacions de les institucions de la Unió Europea. Per a qualsevol suggeriment, o si desitja donar-se de baixa de les nostres publicacions, pot contactar-nos en l'adreça europedirect_pre@gva.es

 

Copyright de les imatges: © European Union 2023