https://europedirect.gva.es

Subscripcions

 

Alerta nº 45 – setembre 2023

 

especial soteu

 

Estat de la Unió: assoliments de la Comissió Von der Leyen

La Comissió ha presentat, amb motiu del debat sobre l'estat de la Unió, l'habitual document sobre els assoliments de la Comissió durant l'últim any. En aquesta ocasió, l'informe incideix de manera destacada en la situació originada per l'esclat de la guerra en el nostre continent.

Els assoliments es presenten agrupats en tres grans àrees temàtiques. La primera, “defensar la promesa d'Europa”, gravita al voltant del suport a Ucraïna i l'obertura d'una nova fase en el procés d'unificació del continent, que inclou el reforçament de la defensa europea.

La segona àrea versa sobre les inversions que estan assegurant la prosperitat d'Europa, sobretot aquelles relacionades amb el Pla Industrial del pacte Verd, NextGenerationEU, Horitzó Europa, els fons de la política de Cohesió i Global Gateway.

La tercera àrea agrupa totes aquelles mesures encaminades a enfortir la resiliència social d'Europa, com ara la defensa de l'Estat de Dret i el respecte al Dret de la UE, la promoció de noves formes de participació democràtica, la promoció de la igualtat o l'augment de la resiliència enfront de les catàstrofes.

Estat de la Unió: iniciatives clau per a 2024

En el debat sobre l'Estat de la Unió 2023, la Presidenta de la Comissió després d'exposar els assoliments més rellevants de la labor de la Comissió en l'últim any, s'ha referit al que pretén fer fins al final de la legislatura i la seua visió de futur.

Ursula von der Leyen ha contextualitzat el treball de la Comissió en l'escenari bèl·lic ocasionat per l'agressió russa a Ucraïna i en la creixent competència d'altres grans potències.

Les iniciatives de la Comissió per a 2024 s'emmarquen dins de les prioritats establides en 2019 per al seu mandat i podeu consultar-les més a baix, en cadascun dels corresponents ítems.

Després de la remissió de la carta d'intencions de la Comissió al president del Parlament Europeu i al del Consell, s'inicia un diàleg amb el Parlament i el Consell.

En el Consell, la Comissió participa en l'intercanvi de punts de vista sobre la Carta d'Intenció que té lloc en el Consell d'Assumptes Generals, contribuint al programa de treball. La Comissió escolta les opinions del Comité Econòmic i Social Europeu i del Comité de les Regions.

A l'octubre, la Comissió adopta el seu programa de treball anual i ho presenta al Parlament Europeu i als altres socis institucionals.

 

ESPECIAL UCRAÏNA

La Unió Europea continua treballant en tots els fronts per a fer costat a Ucraïna

 

Pla Rector d'Infraestructures Crítiques

La Comissió ha proposat una Recomanació del Consell relativa a un Pla Rector d'Infraestructures Crítiques per a millorar la coordinació de la UE en resposta als intents de pertorbar infraestructures europees crítiques.

El context geopolític en el qual funcionen les infraestructures crítiques és molt volàtil i no sols a la vista de la guerra d'agressió de Rússia contra Ucraïna, l'augment dels atacs híbrids i el sabotatge dels gasoductes Nord Stream. Els ciutadans, les empreses i les autoritats de la UE depenen de les infraestructures crítiques en raó dels serveis essencials que presten les entitats que les gestionen. Aquests serveis són crucials per al manteniment de funcions socials vitals i han de prestar-se sense obstacles en el mercat interior.

Iniciativa sobre la conservació i el foment de la cultura i el patrimoni ucraïnesos

La Comissió Europea ha decidit registrar una Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) titulada «Preservation and development of Ukrainian culture, education, language, and traditions in EU states». Els organitzadors de la iniciativa insten la Comissió a intensificar les seues accions de suport a la integració dels refugiats ucraïnesos a la UE. També demanen a la Comissió que propose nova legislació per a conservar la cultura, la llengua, les tradicions i el patrimoni ucraïnesos, així com per a establir una estructura paneuropea de centres d'integració.

 

PACTE VERD EUROPEU

 

Estat de la Unió: iniciatives per a 2024 del Pacte Verd Europeu

El treball desenvolupat per la Comissió per a desplegar el Pacte Verd Europeu durant el seu mandat es completarà en aquest període de final de legislatura amb tres iniciatives rellevants:

·         El Paquet d'energia eòlica europea

·         Objectiu climàtic per a 2024

Iniciativa per a la resiliència hídrica.

Llops a Europa: la Comissió insta les autoritats locals que facen ple ús de les excepcions existents

La Comissió ha convidat a les comunitats locals, als científics i a totes les parts interessades al fet que presenten, a tot tardar el 22 de setembre de 2023, dades actualitzades sobre la població de llops i els seus efectes.

Sobre la base de les dades recollides, la Comissió decidirà sobre una proposta per a modificar, si escau, l'estatut de protecció del llop a la UE i actualitzar el marc jurídic, a fi d'introduir, en cas necessari, una major flexibilitat, a la llum de l'evolució d'aquesta espècie.

 

UNA EUROPA ADAPTADA A L’ERA DIGITAL

 

Estat de la Unió: iniciatives a desenvolupar en 2024 per a adaptar Europa a l'era digital

El treball desenvolupat per la Comissió per a desplegar el seu programa de govern relatiu a l'adaptació de la UE a l'era digital es completarà en aquest període de final de legislatura amb iniciatives rellevants com:

·         Dret espacial de la UE.

·         Estratègia sobre l'economia de les dades espacials.

Iniciativa per a obrir la capacitat europea de supercomputadors a empreses emergents d'intel·ligència artificial (IA) ètiques i responsables.

La Comissió impulsa l'intercanvi de dades per a un ecosistema turístic de la UE

Aquest espai de dades permetrà a les empreses turístiques i a les autoritats públiques compartir una àmplia gamma de dades per a contribuir al desenvolupament de serveis turístics innovadors, millorar la sostenibilitat de l'ecosistema turístic i reforçar la seua competitivitat econòmica.

D'aquesta manera es disposarà d'un marc coherent, fiable i eficient per a la governança d'aquest espai comú europeu de dades per al turisme, amb participació de totes les parts interessades de l'ecosistema turístic: els Estats membres, les autoritats locals i regionals i el sector privat, així com les institucions de la UE.

Llei de Mercats Digitals: La Comissió designa sis guardians d'accés

La Comissió Europea ha designat, per primera vegada, sis guardians d'accés en virtut de la Llei de Mercats Digitals. Es tracta de Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta i Microsoft. En total, s'han designat 22 serveis bàsics de plataforma prestats per guardians d'accés. Els sis guardians d'accés disposaran ara de sis mesos per a garantir el ple compliment de les obligacions establides en la Llei de Mercats Digitals per a cadascun dels seus serveis bàsics de plataforma designats.

En virtut de la Llei de Mercats Digitals, la Comissió Europea pot designar plataformes digitals com a «guardians d'accés» si ofereixen una passarel·la d'accés important entre les empreses i els consumidors en relació amb els serveis bàsics de plataforma.

Cap a una coordinació més digital de la seguretat social

La Comissió ha proposat mesures concretes per a continuar digitalitzant la coordinació dels sistemes de seguretat social a Europa. Es tracta de mesures per a agilitzar i simplificar l'accés als serveis de seguretat social a través de les fronteres fent ple ús de les eines digitals, la qual cosa reduirà la càrrega administrativa per als ciutadans i les empreses.

D'aquesta manera es milloraran els intercanvis d'informació entre les institucions nacionals de seguretat social i s'acceleraran els processos de reconeixement i concessió de prestacions per als qui opten a elles a través de les fronteres. Per consegüent, els europeus ho tindran més fàcil per a viure, treballar i viatjar fora del seu país, les empreses s'enfrontaran a menys dificultats per a fer negocis en altres països de la UE i les administracions nacionals podran coordinar la seguretat social a través de les fronteres més fàcilment.

 

UNA ECONOMIA AL SERVEI DE LES PERSONES

 

Estat de la Unió: iniciatives en 2024 per a posar l'economia al servei de les persones

El treball desenvolupat per la Comissió per a posar l'economia al servei de les persones es completarà en aquest període de final de legislatura amb quatre iniciatives rellevants:

·         Iniciativa de la UE sobre biotecnologia i biomanufacturació

·         Seguiment del cim de Val Duchesse

·         Materials avançats per al lideratge industrial

·         Iniciativa sobre les normes relatives al comité d'empresa europeu

La Comissió reforça la protecció dels xiquets enfront dels joguets que no siguen segurs

La Comissió ha proposat un Reglament sobre la seguretat dels joguets que revisa les normes actuals per a protegir els xiquets dels possibles riscos que comporten els joguets. Els joguets comercialitzats a la UE ja es troben entre els més segurs del món. Les normes que s'han proposat milloraran encara més aquesta protecció, especialment enfront de les substàncies químiques nocives. També pretenen les normes reduir l'elevat nombre de joguets que no són segurs i encara es venen a la UE, especialment per internet, de manera que augmente la igualtat de condicions entre els joguets fabricats a la UE i els importats.

Autoritzada una vacuna adaptada contra la COVID-19

La Comissió ha autoritzat la vacuna contra la COVID-19 Comirnaty «XBB.1.5», desenvolupada per BioNTech-Pfizer. Aquesta vacuna marca una altra fita important en la lluita contra la malaltia. És la tercera adaptació d'aquesta vacuna per a respondre a les noves variants de la COVID-19.

La vacuna està autoritzada per a adults, xiquets i lactants de més de 6 mesos. D'acord amb les recomanacions anteriors de l'Agència Europea de Medicaments i del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC), els adults i els xiquets a partir de 5 anys que requerisquen vacunació han de rebre una dosi única, independentment del seu historial de vacunació contra la COVID-19.

 

UNA EUROPA MÉS FORTA AL MÓN

 

Estat de la Unió: iniciatives en 2024 per a enfortir Europa en el món

El treball desenvolupat per la Comissió, d'acord amb el seu programa de govern, per a disposar d'una Europa més forta en el món es completarà en aquest període de final de legislatura amb dues iniciatives importants:

·         Reforçar l'associació amb Àfrica

·         L'estratègia industrial europea

Defensa comercial de la UE en 2022: defensar la indústria de la UE i protegir l'ocupació

L'informe de 2022 sobre les activitats de defensa comercial de la UE mostra que la Comissió Europea s'ha continuat mostrant activa i ferma, en 2022, en la defensa dels productors de la UE contra les pràctiques comercials deslleials, aplicant amb rotunditat la legislació i garantint l'eficàcia de les mesures. La Comissió també ha actuat per a garantir que els tercers països apliquen correctament les normes de defensa comercial. A la fi de 2022 estaven en vigor unes 177 mesures, quasi una cinquena part de les quals aborden les pràctiques d'elusió.

El major nombre de mesures de defensa comercial de la UE es refereix a les importacions procedents de la Xina, Rússia, l'Índia, Corea i els Estats Units. Les mesures de defensa de la UE han contribuït a protegir quasi mig milió de llocs de treball en la indústria manufacturera de la UE, en sectors com l'acer, l'alumini, els productes químics i la ceràmica. Les importacions objecte de dúmping i subvencionades procedents de la Xina continuen sent el major repte que causa danys a la indústria manufacturera europea.

Programa Erasmus+: 159 projectes seleccionats per a modernitzar l'ensenyament superior a tot el món

A través dels projectes seleccionats enguany, un total de 2.500 parts interessades de l'educació superior de quasi 130 països de la UE i de tot el món col·laboraran per a modernitzar i internacionalitzar l'educació superior. El pressupost global de 2023, que se situa en 115,3 milions d'euros, servirà per a impulsar, per exemple, la professionalització de l'ensenyament de les matemàtiques a Àfrica Central; estudis universitaris en Dret d'equitat i igualtat per a grups vulnerables a Amèrica Llatina; plans d'estudis per a una economia blava sostenible en el Mediterrani Meridional, i cursos per a un canvi transformador en l'educació sanitària al Sud-est Asiàtic. Els projectes en altres regions se centren en les capacitats empresarials de les dones d'Àsia Central, la preparació per a l'educació digital als Balcans Occidentals, la creació d'oficines de relacions internacionals en les universitats a Orient Pròxim, i els plans d'estudis sobre resiliència alimentària i nutricional a Àfrica Occidental.

 

PROMOCIÓ DEL NOSTRE ESTIL DE VIDA EUROPEU

 

Estat de la Unió: iniciatives en 2024 per a promoure la nostra manera de vida europeu

El treball desenvolupat per la Comissió durant el seu mandat per a promoure la manera de vida europeu es completarà en aquest període de final de legislatura amb quatre iniciatives importants:

  • La pròrroga de la protecció temporal per a persones que fugen d'Ucraïna
  • El pla d'acció contra el tràfic de drogues, inclosos l'Aliança Europea de Ports
  • Actualització del marc jurídic i reforç de la cooperació per a lluitar contra el tràfic il·lícit de migrants
  • Titulació europea conjunta

Targeta Europea de Discapacitat i Targeta Europea d'Estacionament vàlides en tots els Estats membres

La Comissió Europea ha presentat una proposta legislativa que facilitarà l'accés al dret a la lliure circulació de les persones amb discapacitat, en garantir l'accés a condicions especials, tracte preferent i drets d'estacionament en igualtat de condicions quan visiten un altre Estat membre.

La Targeta Europea de Discapacitat servirà com a prova reconeguda de discapacitat en tota la UE i garantirà la igualtat d'accés a condicions especials i un tracte preferent en els serveis públics i privats.

Les millores proposades de l'actual Targeta Europea d'Estacionament permetran a les persones amb discapacitat accedir als mateixos drets d'estacionament disponibles en un altre Estat membre. Tindrà un format comú vinculant que substituirà a les targetes d'estacionament nacionals per a les persones amb discapacitat i serà reconeguda en tota la UE.

La Comissió accelera l'eliminació progressiva dels assajos amb animals

La Comissió ha acollit amb satisfacció la iniciativa ciutadana europea (ICE) «Cosmètics sense crueltat — Per una Europa sense assajos amb animals», i proposa mesures addicionals a les vigents actualment per a reduir encara més els assajos amb animals. Així es reconeix que el benestar dels animals continua sent una gran preocupació per als ciutadans europeus i s'incideix en el paper que la UE desenvolupa en l'eliminació progressiva de l'ús d'animals en els assajos.

 

un nou impuls a la democràcia

 

Estat de la Unió: iniciatives en 2024 per a donar un nou impuls a la democràcia europea

Les polítiques desenvolupades per la Comissió durant el seu mandat per a impulsar la democràcia europea continuaran durant aquest període de final de legislatura amb dues iniciatives rellevants:

·         La comunicació sobre les reformes prèvies a l'ampliació i les revisions de les polítiques

·         La recomanació de la Comissió sobre sistemes integrats de protecció de la infància

Nova composició del Consell Consultiu de la Joventut per a les Associacions Internacionals en 2023-2025

La Comissió Europea ha anunciat els 25 joves seleccionats com a membres del Consell Consultiu de la Joventut per a les Associacions Internacionals en 2023-2025, que assessorarà la comissària d'Associacions Internacionals, Jutta Urpilainen, i a la Direcció General d'Associacions Internacionals sobre la participació i l'apoderament dels joves en l'acció exterior de la UE. Aquesta és la segona formació del Consell després que la primera finalitzara el seu mandat al juliol.

S'ha seleccionat als seus membres mitjançant una convocatòria oberta a la qual es van presentar més de 4.500 candidatures de 150 països. En els dos pròxims anys, el Consell estarà format per catorze dones i onze homes d'entre 19 i 29 anys. Deu membres procedeixen d'Àfrica, sis d'Àsia, un del Pacífic, cinc d'Amèrica Llatina i el Carib, i tres de la Unió Europea.

 

CÚRIA

 

La directiva «sobre la privacitat i les comunicacions electròniques» s'oposa al fet que les dades recaptades a l'efecte de la lluita contra la delinqüència greu s'utilitzen en investigacions administratives relacionades amb la corrupció en el sector públic

La Sentència del Tribunal de Justícia en l'assumpte C-162/22 considera que aquesta Directiva s'oposa al fet que les dades personals transmeses a través de comunicacions electròniques que hagen sigut conservats pels proveïdors de serveis de comunicacions electròniques i que hagen sigut posteriorment posats a la disposició de les autoritats competents a l'efecte de la lluita contra la delinqüència greu, puguen utilitzar-se en el marc d'investigacions relatives a conductes indegudes en l'exercici del càrrec relacionades amb la corrupció.

El Tribunal de Justícia recorda que, de conformitat amb el principi de proporcionalitat, només la lluita contra la delinqüència greu i la prevenció d'amenaces greus per a la seguretat pública poden justificar una ingerència greu en els drets fonamentals, com la que suposa la conservació de les dades de trànsit i de localització.

Guerra a Ucraïna: el Tribunal General desestima els recursos de Dmitry Alexandrovich Pumpyanskiy i de Galina Evgenyevna Pumpyanskaya contra les mesures restrictives adoptades pel Consell

Des de l'inici de la guerra contra Ucraïna per part de Rússia, el Consell va incloure en les llistes de mesures restrictives a Dmitry Pumpyanskiy, president del consell d'administració de PJSC Pipe Metallurgic Company (TMK) i del consell d'administració del Grup Sinara i a Galina Evgenyevna Pumpyanskaya, com a esposa del Sr. Pumpyanskiy i presidenta del Consell del Patronat de la Fundació Benèfica Sinara.

Tots dos van recórrer contra aquestes decisions davant el Tribunal General.

En les seues sentències, el Tribunal General confirma les decisions adoptades contra el Sr. Pumpyanskiy i la Sra. Pumpyanskaya, així com el manteniment dels seus noms en la llista de mesures restrictives., considerant que les proves presentades pel Consell permeten considerar que la seua inclusió en la llista de mesures restrictives està fundada.

Es desestima el recurs d'indemnització de diversos refugiats sirians contra Frontex després de la seua devolució de Grècia a Turquia

En 2016, diversos refugiats sirians van arribar a l'illa grega de Milos. Després de ser traslladats a l'illa de Leros, van manifestar el seu desig de presentar una sol·licitud de protecció internacional. No obstant això, arran d'una operació conjunta de retorn de l'Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres i Costes (Frontex) i Grècia, van ser traslladats a Turquia. Des d'allí es van desplaçar a l'Iraq, on resideixen des de llavors.

Al no prosperar les reclamacions que van presentar davant el funcionari dels drets fonamentals de Frontex en relació amb la seua devolució a Turquia, els referits refugiats van presentar una demanda d'indemnització davant el Tribunal General.

No obstant això, el Tribunal estima que en les operacions de retorn, Frontex solament té per missió donar suport tècnic i operatiu als Estats membres. En canvi, els Estats membres són els únics competents per a avaluar el fonament de les decisions de retorn i examinar les sol·licituds de protecció internacional.

Per tant, els refugiats s'equivoquen en considerar que, de no haver-se produït les suposades deficiències de Frontex, no haurien sigut retornats il·legalment a Turquia i no haurien patit els danys materials i morals que invoquen.

 

CONSULTES PÚBLIQUES

 

Consultes públiques obertes

Aquestes són son les consultes públiques destacades, a través de les quals els ciutadans i les empreses poden compartir els seus punts de vista sobre les noves polítiques de la UE i la legislació vigent.

 

Aquesta Alerta ha sigut elaborada per l'equip de Europe Direct Comunitat Valenciana, (Ana Enguídanos, Jaume Alandes i José M. Ferrer), basant-nos en les publicacions de les institucions de la Unió Europea. Per a qualsevol suggeriment, o si desitja donar-se de baixa de les nostres publicacions, pot contactar-nos en l'adreça europedirect_pre@gva.es

Copyright de les imatges: © European Union 2023