https://europedirect.gva.es

Subscripcions

 

Alerta nº 46 – octubre 2023

 

 

AVANÇOS INSTITUCIONALS

 

Programa de treball de 2024 de la Comissió

La Comissió ha adoptat el seu programa de treball per a 2024, que recull els assoliments dels quatre últims anys, resumeix les noves propostes per als pròxims mesos i presenta importants iniciatives dirigides a reduir la burocràcia.

Com que s'ha complit més del 90% dels compromisos contrets en les orientacions polítiques de 2019 i només queden uns mesos fins a les eleccions europees de 2024, les noves iniciatives resumides en el programa de treball es limiten a les que continuen sent necessàries per a complir els compromisos de la Comissió o per a fer front a nous problemes. Les iniciatives recentment propostes es basen en el discurs sobre l'estat de la Unió de 2023 i en la carta d'intencions de la presidenta Von der Leyen.

Reunió informal de caps d'Estat o de Govern celebrada a Granada

La reunió informal de caps d'Estat o de Govern celebrada a Granada sota la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea ha suposat una reflexió sobre les mesures necessàries davant la perspectiva d'una possible ampliació de la UE i ha col·locat els fonaments de l'Agenda Estratègica per al següent període legislatiu.

Els mandataris dels Vint-i-set han adoptat la Declaració de Granada, en la qual estableixen les bases de les reflexions estratègiques que ha de fer la UE durant els pròxims mesos i es comprometen a avançar en l'ampliació amb la finalitat d'aconseguir una UE més forta i pròspera.

La Declaració de Granada marca l'inici del procés de definició de les orientacions i prioritats de l'Agenda Estratègica 2024-2029.

Consell Europeu de 26 i 27 d'octubre

El Consell Europeu celebrat durant els dies 26 i 27 d'octubre s'ha centrat en diversos dels temes clau que centren l'atenció dels líders de la Unió Europea. En primer lloc, els líders europeus han adoptat conclusions sobre Orient Pròxim, reiterant el dret d'Israel a defensar-se conforme al dret internacional i la crida a Hamàs perquè allibere a tots els seus ostatges.

També han expressat la seua més profunda preocupació per la deterioració de la situació humanitària a Gaza i han demanat un accés humanitari ràpid, segur i sense obstacles per a alleujar la situació en la franja.

Així mateix, després d'un intercanvi d'opinions sobre la proposta de revisió del marc financer pluriennal 2021-2027, els líders de la UE han convidat al Consell de la UE a continuar amb el seu treball, amb vista a aconseguir un acord general abans de finals d'any.

D'altra banda, el Consell ha condemnat de nou la guerra llançada per Rússia contra Ucraïna i ha decidit que la Unió Europea continuarà prestant un ferm suport financer, econòmic, humanitari, militar i diplomàtic a este últim país i al seu poble durant el temps que siga necessari.

El Consell Europeu també ha celebrat un debat estratègic sobre migració.

Consell Europeu extraordinari per a abordar la situació a Orient Mitjà

El Consell Europeu s'ha reunit d'urgència, el passat 17 d'octubre, per a abordar la situació originada per l'atroç atac terrorista perpetrat per Hamàs contra Israel. En la roda de premsa conjunta amb el president Michel, la presidenta von der Leyen ha efectuat una declaració institucional en la qual es condemna els atemptats de Hamas i s'exigeix l'alliberament immediat dels ostatges. Així mateix, denúncia l'immens sofriment que estos actes estan ocasionant al poble palestí.

La presidenta ha recalcat que els terroristes són Hamàs, no el poble palestí. Per tant, hem de preocupar-nos pel poble palestí i les seues necessitats humanitàries. No hi ha contradicció a solidaritzar-se amb Israel i actuar en favor de les necessitats humanitàries dels palestins.

Reunió informal ministerial de Comerç a València

La reunió informal ministerial de Comerç de la Unió Europea, que va tindre lloc a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València el 20 d'octubre, va abordar la revisió dels acords comercials amb tercers i va analitzar les mesures per a garantir la seguretat econòmica amb la vista posada en la reindustrialització europea.

Així mateix, seguint els objectius de la Presidència espanyola, es va debatre sobre els acords amb Amèrica Llatina, en concret els de la UE amb Mercosur, amb Xile i amb Mèxic, amb la intenció de donar-los un impuls definitiu.

Cimera de líders a Albània per a fer costat als Balcans Occidentals en el seu camí cap a l'adhesió

La presidenta von der Leyen ha indicat, en la seua declaració institucional a Tirana, que el Procés de Berlín, per a acostar més les economies dels països dels Balcans Occidentals a la de la Unió Europea, està desenvolupant-se satisfactòriament. No obstant això, ja ha presentat als líders presents en el cim un Pla de Creixement que té el potencial de duplicar la grandària d'estes economies balcàniques en esta dècada.

El Pla té quatre pilars: incorporar als Balcans Occidentals al Mercat Únic, que els mateixos Balcans Occidentals completen el seu Mercat Regional Comú, que desenvolupen les reformes necessàries per a assegurar la igualtat de condicions i que, si es fan esforços de reforma, estos seran acompanyats d'un major finançament de la UE per a la inversió. Ha proposat un paquet d'inversions de 6.000 milions d'euros.

 

PACTE VERD EUROPEU

 

Pla d'Acció de l'energia eòlica

Per a aconseguir l'objectiu recentment acordat per la UE d'aconseguir almenys un 42,5% d'energies renovables per a 2030, amb l'ambició d'aconseguir un 45% d'energies renovables, es requereix un augment massiu de la capacitat eòlica instal·lada, passant del creixement previst en 2022, de 204 GW, a més de 500 GW en 2030.

El sector de l'energia eòlica s'enfronta a un singular conjunt de reptes, entre ells una demanda insuficient i incerta, la lentitud i la complexitat de la concessió de permisos, la falta d'accés a les matèries primeres, l'elevada inflació i els preus de les matèries primeres, el disseny poc favorable de les licitacions nacionals, la major pressió dels competidors internacionals i els riscos respecte a la disponibilitat de mà d'obra qualificada.

Esta situació requereix una actuació immediata. Per això, tal com va anunciar la presidenta Von der Leyen en el seu discurs sobre l'estat de la Unió el mes passat, la Comissió Europea ha presentat el Pla d'Acció Europeu sobre l'Energia Eòlica, amb la finalitat de garantir que la transició cap a una energia neta vaja de bracet de la competitivitat industrial i que l'energia eòlica continue sent un exemple d'èxit europeu.

Actualització del Pla Estratègic Europeu de Tecnologia Energètica per al futur energètic net, segur i competitiu d'Europa

La revisió del Pla Estratègic Europeu de Tecnologia Energètica (Pla EETE) contribuirà a harmonitzar els objectius estratègics originals del Pla EETE amb el Pacte Verd Europeu, el Pla REPowerEU i el Pla Industrial del Pacte Verd, en particular la Llei sobre la indústria de zero emissions netes. Garantirà un enfocament coordinat per a aconseguir els objectius de descarbonització d'Europa, donar suport a les tecnologies estratègiques de zero emissions netes, construir un futur energètic sostenible i resilient, i desenvolupar la competitivitat industrial.

Creat en 2007, el Pla EETE ha sigut crucial per a donar suport al desenvolupament de tecnologies energètiques netes, eficients i competitives en termes de costos mitjançant la coordinació i la col·laboració en investigació i innovació en energies netes entre la indústria europea, el món acadèmic i els governs nacionals.

La Comissió proposa mesures per a reduir la contaminació per microplàstics

La Comissió ha proposat per primera vegada reglaments per a evitar la contaminació per microplàstics deguda a l'alliberament involuntari de grànuls de plàstic. La proposta té per objecte garantir que tots els operadors que manipulen grànuls a la UE adopten les mesures preventives necessàries. S'espera que això reduïsca l'alliberament de grànuls fins a un 74%, donant lloc a ecosistemes més nets, contribuint al fet que els rius i oceans no continguen plàstic i reduint els possibles riscos per a la salut humana. Les mesures comunes a escala de la UE també contribuiran a la igualtat de condicions per als operadors.

Objectius més ambiciosos del Reglament de repartiment de l'esforç de la UE i estímul dels embornals naturals de carboni

El Reglament de repartiment de l'esforç (RRE) estableix objectius de reducció d'emissions per a la UE i els Estats membres en diversos sectors. Abasta el transport interior (excepte l'aeri), els edificis, l'agricultura, la xicoteta indústria i els residus. En total, les emissions afectades pel repartiment de l'esforç representen al voltant del 60% del total de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle de la UE.

El Reglament revisat exigeix a la UE que reduïsca les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle en estos sectors en un 40% com a mínim d'ací a 2030, en comparació amb els nivells de 2005. Això suposa un augment considerable respecte a l'objectiu anterior de reduir les emissions en un 29%.

 

UNA EUROPA ADAPTADA A L’ERA DIGITAL

 

El primer informe sobre l'estat de la Dècada Digital reclama una acció col·lectiva per a configurar la transició digital

El primer informe sobre l'estat de la Dècada Digital ofereix un examen exhaustiu dels avanços de la UE cap a la consecució de la transformació digital per a empoderar a una UE més sobirana, resilient i competitiva des del punt de vista digital. Inclou una avaluació dels avanços de la UE cap a la consecució dels objectius i metes d'Europa per a 2030, centrant-se en quatre pilars principals: capacitats digitals, infraestructura digital, digitalització de les empreses, inclòs l'ús de la intel·ligència artificial, i digitalització dels serveis públics.

També inclou el seguiment de la Declaració Europea sobre els Drets i Principis Digitals, que recull el compromís de la UE amb una transformació digital segura i sostenible que done prioritat a les persones.

El SEMIC 2023 aposta per una administració pública europea digital i interoperable

El 18 d'octubre Madrid va acollir la conferència anual europea SEMIC 2023, on més de 400 experts de tot el món van poder abordar temàtiques com el desenvolupament d'una IA ètica i l'ús de models semàntics per a aconseguir una administració pública eficient.

La interoperabilitat va copar el centre del debat, en el qual es van estar intercanviant visions sobre com garantir l'accessibilitat dels serveis públics per a totes les persones, independentment de la regió o procedència, afavorint la inclusió i reduint la bretxa digital.

A més, es va posar en comú el compromís per aconseguir una administració pública digital i interoperable per defecte, assenyalant les prioritats digitals clau, a les quals se sumen iniciatives com la Llei d'Europa Interoperable i la Llei de Ciberseguretat, així com la promoció a través de diferents projectes dels serveis digitals interoperables a Europa.

La Comissió envia una sol·licitud d'informació a X en el marc de la Llei de Serveis Digitals

Els serveis de la Comissió Europea han enviat a X una sol·licitud formal d'informació en virtut de la Llei de Serveis Digitals. Estan investigant el compliment per part de X d'esta llei pel que fa a les seues polítiques i pràctiques en relació amb les notificacions sobre continguts il·lícits, la tramitació de reclamacions, l'avaluació de riscos i les mesures per a mitigar els riscos detectats, entre altres aspectes.

La Comissió pot imposar multes per informació incorrecta, incompleta o enganyosa en resposta a una sol·licitud d'informació. En cas que X no responga, la Comissió podrà sol·licitar la informació mitjançant decisió. En este cas, la falta de resposta en el termini establit podria donar lloc a la imposició de multes coercitives.

 

UNA ECONOMIA AL SERVEI DE LES PERSONES

 

La Comissió intensifica les seues mesures per a fer front a les penúries crítiques de medicaments

La Comissió ha adoptat un conjunt de mesures per a previndre i pal·liar la penúria de medicaments essencials a la UE, el pròxim hivern i més endavant. Les recents penúries crítiques, fins i tot de determinats antibiòtics el passat hivern, indiquen que cal continuar adoptant mesures coordinades per a superar les dificultats de proveïment i fer que les cadenes europees de subministrament de medicaments siguen més resilients a llarg termini.

Per a preparar-se millor per a este hivern, ja s'han pres moltes mesures, com la identificació d'antibiòtics fonamentals (incloses formulacions pediàtriques específiques) per als quals anticipen riscos de penúries crítiques abans de l'hivern, garantint-se la seua disponibilitat.

La Comunicació ressenya mesures com la posada en marxa d'un Mecanisme Voluntari Europeu de Solidaritat per als Medicaments, una llista de la Unió de medicaments essencials, la flexibilitat normativa o orientacions de la UE sobre l'adquisició pública de medicaments.

La Comissió proposa les possibilitats de pesca per a 2024 al Mediterrani i la mar Negra

La Comissió ha adoptat la seua proposta de possibilitats de pesca per a 2024 en la mar Mediterrània i la mar Negra, que promou la gestió sostenible de les poblacions de peixos i compleix els compromisos polítics contrets en la Declaració MedFish4Ever i la Declaració de Sofia.

La Comissió proposa utilitzar les mateixes eines que es van introduir en les possibilitats de pesca de 2022 i 2023, sobre la base de les últimes recomanacions científiques disponibles. Estes eines inclouen l'esforç pesquer per a de ròssec i palangrers, així com límits de captures per a les gambes d'altura.

En la mar Mediterrània, la proposta manté sense canvis les mesures relatives al coral roig. En el cas del besuc i la gamba d'altura, la proposta d'enguany continua amb una reducció gradual de les captures de totes dues espècies, d'acord amb els plans de gestió de la CGPM recentment acordats a partir de 2022. Les propostes per a la llampuga i altres poblacions amb mesures transitòries de la CGPM que expiren a la fi de 2023 s'actualitzaran després de la sessió anual de la CGPM de 2023.

Investigació sobre vehicles elèctrics subvencionats procedents de la Xina

La Comissió Europea ha posat en marxa formalment una investigació antisubvencions sobre les importacions de vehicles elèctrics de bateria procedents de la Xina. La investigació determinarà en primer lloc si les cadenes de valor dels vehicles elèctrics de bateria de la Xina es beneficien de subvencions il·legals i si estes causen o amenacen amb causar un perjudici econòmic als productors d'aquests vehicles a la UE.

La investigació, anunciada per Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, el 13 de setembre en el discurs sobre l'estat de la Unió (SOTEU), seguirà procediments jurídics estrictes d'acord amb les normes de la UE i de l'OMC, que permetran a totes les parts afectades, inclòs el Govern xinés i les empreses exportadores, presentar les seues observacions, proves i arguments.

Acord polític per a reforçar la protecció dels aliments i begudes d'alta qualitat

El Parlament Europeu i el Consell han aconseguit un acord polític per a revisar i reforçar el sistema d'indicacions geogràfiques (IG) dels vins, les begudes espirituoses i els productes agrícoles. El nou Reglament augmentarà l'acceptació de les indicacions geogràfiques en tota la Unió i oferirà un major nivell de protecció. Això contribuirà a continuar fomentant l'alta qualitat i els rigorosos estàndards alimentaris de la UE i a vetlar perquè el nostre patrimoni cultural, gastronòmic i local es conserve i certifique com a autèntic a la UE i a tot el món.

La Comissió estableix mesures per a fer front a les amenaces que poden representar els drons civils

La Comissió Europea ha adoptat una Comunicació sobre la lluita contra les amenaces que planteja l'ús il·lícit i perillós de drons dissenyats per a ús civil. Mitjançant esta Comunicació, la Comissió estableix una política global de la UE en matèria de defensa contra els drons l'objectiu dels quals és vetlar perquè els ràpids avanços tecnològics i el creixent nombre de drons no donen lloc a un augment incontrolat dels perills en l'espai civil.

Els drons estan configurant el futur de l'economia i la societat d'Europa, sobretot en els àmbits del transport, la defensa, el comerç i els serveis. L'ús legítim de drons és un element clau del camí cap a la doble transició ecològica i digital.

 

UNA EUROPA MÉS FORTA AL MÓN

 

La UE llança l'operació Pont Aeri Humanitari per a portar ajuda a Gaza

La Unió Europea continua intensificant la seua ajuda d'emergència al poble palestí, llançant ara una operació Pont Aeri Humanitari que consisteix en diversos vols a Egipte per a portar subministraments vitals a les organitzacions humanitàries sobre el terreny a Gaza.

Esta operació a través de la Capacitat Europea de Resposta Humanitària facilita la prestació d'assistència a les persones necessitades a Gaza. Hi ha articles d'emergència addicionals de les reserves d'emergència de la UE disponibles i llestos per a ser distribuïts als socis humanitaris.

La UE ha triplicat la seua assistència humanitària en més de 75 milions d'euros per a fer costat als civils necessitats a Gaza. El finançament es canalitzarà a través de socis humanitaris seleccionats de la UE que operaran sobre el terreny tenint en compte la capacitat i l'accés.

La Comissió Europea anuncia una revisió urgent de la seua ajuda financera a Palestina

La revisió té per objecte garantir que cap finançament de la UE permeta indirectament a cap organització terrorista dur a terme atacs contra Israel. La Comissió també revisarà si, a la llum del canvi de les circumstàncies sobre el terreny, procedeix adaptar els seus programes d'ajuda a la població palestina i a l'Autoritat Palestina.

La Comissió durà a terme esta revisió al més prompte possible i coordinarà amb els Estats membres i els socis qualsevol mesura ulterior que resulte necessària. Mentrestant, al no haver-se previst pagaments, tampoc se suspendran.

Esta revisió no es refereix a l'assistència humanitària prestada en el marc de les operacions europees de protecció civil i ajuda humanitària (ECHO).

 

PROMOCIÓ DEL NOSTRE ESTIL DE VIDA EUROPEU

 

El Consell aconsegueix un acord sobre normes d'asil i migració

El Consell ha fet un pas decisiu per a modernitzar el codi normatiu de la UE en matèria d'asil i migració. Ha acordat una posició negociadora sobre el Reglament sobre els Procediments d'Asil i del Reglament sobre la Gestió de l'Asil i la Migració. Esta posició constituirà la base de les negociacions de la Presidència del Consell amb el Parlament Europeu.

Els dos actes legislatius sobre els quals s'ha aconseguit una orientació general formen part del Pacte sobre Migració i Asil, que consta d'una sèrie de propostes de reforma de les normes de la UE en matèria de migració i asil. Este Nou Pacte sobre Migració i Asil, de 23 de setembre de 2020, anava acompanyat d'una sèrie de propostes legislatives, entre elles un Reglament sobre la gestió de l'asil i la migració i una modificació de la proposta de 2016 de Reglament s obre el procediment d'asil.

Mecanisme de suspensió de visats més rigorós

L'evolució del context geopolític ha plantejat nous problemes relacionats amb l'exempció de visat. Per això és fonamental que la Unió estiga ben equipada per a fer front a situacions d'abús de l'exempció de visat; per exemple, més arribades irregulars a causa de la falta d'harmonització amb la política de visats de la UE, règims de ciutadania d'inversors en països exempts de l'obligació de visat o amenaces híbrides, com ara la instrumentalització de migrants patrocinada per l'Estat.

Amb la finalitat d'afrontar eixos problemes amb major rapidesa i fermesa, la Comissió proposa una revisió de l'actual mecanisme de suspensió de visats. La proposta compleix el compromís de la presidenta Von der Leyen en vespres del Consell Europeu del 20 de març de 2023 de reforçar el mecanisme de suspensió de visats i el seguiment dels països exempts de l'obligació de visat.

Pla d'acció de la UE sobre la ruta del Mediterrani Oriental

La Comissió Europea ha presentat un pla d'acció de la UE sobre la ruta del Mediterrani Oriental, en el qual figuren mesures operatives específiques dirigides a gestionar la migració al llarg d'esta ruta i complementar els plans d'acció ja presentats sobre les rutes dels Balcans Occidentals, el Mediterrani Central, el Mediterrani Occidental i l'Atlàntic.

El pla d'acció presenta vint-i-nou mesures operatives específiques dividides en quatre àmbits principals: previndre les eixides irregulars, lluitar contra el tràfic il·lícit de migrants i oferir vies de migració legal; reforçar la gestió eficaç de les fronteres; reforçar la cooperació en matèria de retorn i readmissió; i vetlar per una gestió eficient de la migració, millorar els procediments d'asil i sostindre una capacitat d'acolliment suficient.

Nou full de ruta de la UE amb mesures prioritàries per a lluitar contra la delinqüència organitzada i el tràfic de drogues

La Comissió ha adoptat un full de ruta de la UE per a intensificar la lluita contra el tràfic de drogues i les xarxes delictives, sobre la base de les iniciatives legislatives i operatives presentades fins a la data. El comerç de drogues representa una de les amenaces a la seguretat més greus a les quals s'enfronta la UE en l'actualitat. Les activitats de les xarxes delictives han evolucionat quant a la seua escala, complexitat i conseqüències violentes.

Tenint en compte la constant evolució de les activitats delictives a tot el món, existeix una necessitat permanent d'adaptar i complementar la resposta col·lectiva de la UE. En el full de ruta s'estableixen accions concretes i específiques per a esmenar les noves deficiències mitjançant dèsset mesures en quatre àmbits prioritaris.

 

un nou impuls a la democràcia

 

Cap a una administració pública moderna i eficaç

La Comissió ha adoptat una nova Comunicació titulada «Millora de l'Espai Administratiu Europeu» (ComPAct), en la qual es proposen mesures concretes per a ajudar les administracions públiques a satisfer les necessitats de les persones i les empreses de tota Europa.

ComPAct és el primer conjunt complet de mesures de la Comissió amb la finalitat de donar suport a la modernització de les administracions nacionals i reforçar la col·laboració entre els països, de manera que puguen abordar junts els reptes comuns.

Unes administracions públiques nacionals, regionals i locals eficients són fonamentals per a complir les prioritats nacionals i de la UE sobre el terreny, aplicar polítiques i reformes que beneficien tant a les persones com a les empreses, i canalitzar les inversions estratègiques cap a les transicions ecològica i digital.

Una millor aplicació de les polítiques nacionals i de la UE i un acompliment administratiu més eficaç respondran a les expectatives dels europeus de reduir la burocràcia i augmentar la transparència, i podrien estalviar milers de milions d'euros a l'any als ciutadans i les empreses de la UE.

 

CÚRIA

 

Una bicicleta amb pedaleig assistit no està compresa en l'àmbit d'aplicació de l'assegurança obligatòria de vehicles automòbils perquè no s'acciona exclusivament mitjançant força mecànica

La Sentència del Tribunal de Justícia en l'assumpte C-1286/22 considera que l'objectiu de protecció de les víctimes d'accidents de trànsit causats per “vehicles” automòbils, perseguit per la Directiva 2009/103, no exigeix que les bicicletes el motor elèctric de les quals únicament presta assistència al pedaleig i que disposen d'una funció que els permet accelerar sense pedalar fins a una velocitat de 20 km/h; funció que, no obstant això, només pot activar-se després d'utilitzar la força muscular, estiguen compreses en el concepte de «vehicle», en el sentit de l'art. 1. 1 d'aquesta Directiva.

En el litigi principal, un ciclista que circulava amb una bicicleta amb pedaleig assistit per la via pública va ser atropellat per un automòbil.

 

CONSULTES PÚBLIQUES

 

Consultes públiques obertes

Aquestes són son les consultes públiques destacades, a través de les quals els ciutadans i les empreses poden compartir els seus punts de vista sobre les noves polítiques de la UE i la legislació vigent.

 

Aquesta Alerta ha sigut elaborada per l'equip de Europe Direct Comunitat Valenciana, (Ana Enguídanos, Jaume Alandes i José M. Ferrer), basant-nos en les publicacions de les institucions de la Unió Europea. Per a qualsevol suggeriment, o si desitja donar-se de baixa de les nostres publicacions, pot contactar-nos en l'adreça europedirect_pre@gva.es

Copyright de les imatges: © European Union 2023