https://europedirect.gva.es

Subscripcions

 

Alerta 47 – novembre 2023

 

 

AVANÇOS INSTITUCIONALS

 

La Comissió es congratula de l'acord sobre el pressupost anual de la UE per a 2024

El Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea han aconseguit un acord sobre el pressupost de la UE per a 2024, que contribuirà sobretot a fer front a les conseqüències més urgents de la crisi a Orient Pròxim als països afectats, així com a Europa i els seus països veïns.

L'acord garantirà el finançament de les prioritats de la UE per a l'any vinent i contempla crèdits de compromís per import de 189.400 milions d'euros i crèdits de pagament per import de 142.600 milions d'euros. El pressupost de 2024 continuarà sostenint la recuperació econòmica en curs, al mateix temps que reforçarà l'autonomia estratègica d'Europa. La despesa ecològica i digital continuarà sent prioritari perquè Europa siga més resilient i estiga més ben preparada cara al futur, també a través de NextGenerationEU.

La Comissió demana als Estats membres que intensifiquen la cooperació Schengen

La Comissió ha adoptat una Recomanació sobre una major cooperació entre els Estats membres de l'espai Schengen. Va acompanyada d'un informe sobre les consultes del coordinador Schengen als Estats membres relacionades amb els controls de llarga duració a les fronteres interiors.

El restabliment dels controls fronterers ha de continuar sent excepcional, estar estrictament limitat en el temps i ésser una mesura d'últim recurs si s'ha provat l'existència d'una amenaça greu per a l'ordre públic o la seguretat interior. Ha de garantir-se la lliure circulació de persones, béns i serveis en l'espai Schengen. Com s'indica en l'informe sobre l'estat de Schengen de 2023, és necessari intensificar la cooperació per a garantir la seguretat i anar suprimint els controls fronterers duradors.

 

PACTE VERD EUROPEU

 

Acord entre el Parlament Europeu i el Consell sobre la Llei de Restauració de la Natura

La Comissió ha acollit amb satisfacció l'acord provisional aconseguit recentment entre el Parlament Europeu i el Consell sobre la Llei de recuperació de la natura. Una vegada adoptada i aplicada en els Estats membres de la UE, la llei serà una contribució clau per a aconseguir la neutralitat climàtica d'ací a 2050 i augmentar la preparació i la resiliència d'Europa enfront dels efectes del canvi climàtic.

La llei ha de posar en marxa un procés de recuperació contínua i sostinguda de la natura en tota la terra i la mar de la UE. Com a objectiu global que ha d'aconseguir-se a escala de la UE, els Estats membres posaran en marxa mesures de restauració en almenys el 20% de les zones terrestres de la UE i el 20% de les seues mars d'ací a 2030. D'ací a 2050, estes mesures han d'estar en vigor per a tots els ecosistemes que necessiten ser restaurats.

La Comissió adopta una nova proposta sobre la combinació de modes de transport per a un transport de mercaderies més sostenible

La proposta sobre el transport combinat té per objecte fer que el transport de mercaderies siga més sostenible millorant la competitivitat del transport intermodal de mercaderies enfront del transport exclusivament per carretera. La proposta actualitza la Directiva de transport combinat i completa el paquet sobre l'ecologització del transport de mercaderies, el gruix del qual es va adoptar al juliol de 2023. El paquet ajudarà al sector del transport de mercaderies a exercir el seu paper a la UE en la consecució dels objectius del Pacte Verd.

La revisió farà que el transport intermodal siga més eficient i competitiu. Reorienta el suport a les operacions que redueixen en almenys un 40% les externalitats negatives en comparació amb les operacions exclusivament en carretera entre els mateixos punts de partida i final. Les plataformes digitals establides en virtut del Reglament sobre la informació electrònica relativa al transport de mercaderies (IETM) proporcionaran una eina de càlcul que permetrà als organitzadors del transport demostrar si la seua operació pot optar a l'ajuda.

Acord polític sobre un major control de les exportacions de residus

La Comissió ha acollit amb satisfacció l'acord polític aconseguit entre el Parlament Europeu i el Consell sobre els trasllats de residus, que garantirà que la UE assumisca una major responsabilitat pels seus residus i no exporte els seus reptes mediambientals a tercers països. Les normes també facilitaran l'ús dels residus com a recurs. L'acord és una contribució a l'objectiu del Pacte Verd Europeu de reduir la contaminació i promoure l'economia circular.

Es prohibirà l'exportació de residus plàstics de la UE a països no pertanyents a l'OCDE. Només si es compleixen unes condicions mediambientals estrictes, els països podran rebre aquests residus cinc anys després de l'entrada en vigor de les noves normes.

Altres residus aptes per al reciclatge s'exportaran de la UE a països no pertanyents a l'OCDE únicament quan s'asseguren que poden gestionar-los de manera sostenible. Al mateix temps, serà més fàcil traslladar residus per al seu reciclatge dins de la UE gràcies als moderns procediments digitalitzats. També es reforçarà l'aplicació i la cooperació en la lluita contra el trànsit de residus.

Acord polític sobre la protecció del medi ambient a través del Dret penal

La Comissió Europea ha acollit amb satisfacció l'acord provisional aconseguit entre el Parlament Europeu i el Consell sobre la protecció del medi ambient mitjançant el Dret penal. Tal com va proposar la Comissió al desembre de 2021, la nova Directiva millorarà l'eficàcia de l'aplicació del Dret penal i contribuirà a aconseguir els objectius del Pacte Verd Europeu lluitant contra els delictes mediambientals més greus que poden tindre efectes devastadors tant en el medi ambient com en la salut humana.

Una vegada que la nova Directiva haja entrat en vigor, els Estats membres hauran d'incloure en les seues lleis penals una major precisió en la definició de les categories de delictes mediambientals, així com sancions dissuasives efectives per als infractors. El nou marc jurídic contribuirà a garantir que els delictes mediambientals greus no queden impunes.

 

UNA EUROPA ADAPTADA A L’ERA DIGITAL

 

La Llei sobre l'Europa Interoperable millorarà els serveis públics en línia per a les persones i les empreses

La Llei sobre l'Europa Interoperable reforçarà la interoperabilitat i la cooperació transfrontereres en el sector públic en tota la UE. La Comissió va proposar esta Llei per a contribuir a la consecució dels objectius digitals d'Europa per a 2030, mitjançant la prestació en línia de serveis públics a totes les persones de la UE, sense cap discriminació.

La Llei introdueix un marc de cooperació per a les administracions públiques de tota la UE a fi de contribuir a l'intercanvi transfronterer de dades. Esta cooperació garanteix un acord sobre solucions digitals interoperables i reutilitzables, com ara programes informàtics de codi obert, directrius, llistes de comprovació, marcs i eines informàtiques. D'aquesta manera, contribueix a eliminar les càrregues administratives, inclosos els obstacles jurídics, organitzatius, semàntics i tècnics a la cooperació administrativa.

Acord definitiu sobre la cartera d'identitat digital de la UE

L'acord definitiu aconseguit pel Parlament Europeu i el Consell de la UE sobre el Reglament pel qual s'estableixen les carteres europees d'identitat digital suposa l'aplicació dels resultats de l'acord polític provisional aconseguit el 29 de juny de 2023 sobre un marc jurídic per a una identitat digital de la UE, el primer marc d'identitat digital fiable i segura per a tots els europeus.

Este acord suposa un pas important cap a la consecució dels objectius de la Dècada Digital 2030 en matèria de digitalització dels serveis públics. Tots els ciutadans de la UE podran disposar d'una cartera d'identitat digital de la UE que els permetrà accedir als serveis en línia públics i privats en tota Europa amb plena seguretat i protecció de les seues dades personals.

La Comissió obri l'accés als supercomputadors de la UE per a accelerar el desenvolupament de la intel·ligència artificial

La Comissió i l'Empresa Comuna d'Informàtica d'Alt Rendiment Europea (Empresa Comuna EuroHPC) s'han compromés a obrir i ampliar l'accés als recursos de supercomputació de categoria mundial de la UE a les empreses emergents europees d'intel·ligència artificial, les pimes i les comunitats interessades en la intel·ligència artificial en general. A l'efecte del desenvolupament ulterior i l'escalabilitat dels models d'intel·ligència artificial, és fonamental accedir a supercomputadors de categoria mundial que acceleren l'entrenament i les proves d'intel·ligència artificial, reduint el temps de formació de mesos o anys a qüestió de setmanes.

Les parts interessades en la intel·ligència artificial europea i la informàtica d'alt rendiment cooperaran estretament per a impulsar la innovació d'avantguarda i millorar la competitivitat de l'ecosistema industrial europeu de la intel·ligència artificial. Així s'accelerarà el desenvolupament de la intel·ligència artificial i la Unió Europea quedarà situada en posició de lideratge competitiu a escala mundial.

 

UNA ECONOMIA AL SERVEI DE LES PERSONES

 

La Comissió proposa noves mesures sobre capacitats i talent per a contribuir a fer front a l'escassetat de mà d'obra

La Comissió ha presentat una sèrie de noves iniciatives en el marc d'un paquet de capacitats i mobilitat del talent per a fer que la UE resulte més atractiva per al talent de fora d'ella i facilitar la mobilitat dins. Les mesures anunciades abasten una nova reserva de talents de la UE per a posar en contacte als ocupadors de la UE amb demandants d'ocupació de tercers països, i mesures per a promoure el reconeixement de les qualificacions i la mobilitat dels alumnes. Es tracta de resultats fonamentals de l'Any Europeu de les Competències.

Per a fer front a l'escassetat de mà d'obra que pateixen els Estats membres, la UE també haurà d'atraure capacitats i talent de tot el món. El foment de la cooperació en matèria de migració laboral amb països tercers socis pot redundar en benefici mutu en retornar-se així també coneixements especialitzats i suport financer a l'economia del país d'origen.

La bretxa salarial de gènere a la UE es manté en el 13%

Les dones a la Unió Europea continuen guanyant menys que els homes, amb una bretxa salarial de gènere mitjà a la UE del 13%. Això significa que per cada euro que guanya un home, una dona guanyarà només 0,87 euros. El Dia de la Igualtat Salarial marca la data que simbolitza quants dies addicionals han de treballar les dones fins a cap d'any per a guanyar el que van guanyar els homes en el mateix any. Enguany el Dia de la Igualtat Salarial ha sigut tan prompte com el 15 de novembre.

El progrés en l'eliminació de la bretxa salarial de gènere està estancat enguany i ha sigut lent al llarg dels anys. Això ens recorda que els estereotips de gènere continuen afectant dones i homes en totes les esferes de la vida, inclòs el lloc de treball, i que és necessària una acció específica per a implementar el principi d'igualtat salarial.

Bèlgica, Irlanda i Espanya davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea per no transposar plenament la Directiva relativa a la conciliació de la vida familiar i la vida professional

La Comissió ha decidit portar a Bèlgica, Irlanda i Espanya davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea per no haver notificat les mesures nacionals de plena transposició dels drets de la UE en matèria de conciliació de la vida familiar i la vida professional dels progenitors i els cuidadors [Directiva (UE) 2019/158].

El termini per a la transposició de les disposicions de la Directiva va acabar el 2 d'agost de 2022. Al setembre de 2022, la Comissió va enviar sengles cartes d'emplaçament als dènou Estats membres que no havien comunicat la plena transposició de la Directiva. A l'abril de 2023, la Comissió va enviar dictàmens motivats als onze Estats membres que encara no havien notificat les mesures nacionals de plena transposició. Estos països disposaven de dos mesos per a prendre les mesures necessàries d'acatament del dictamen motivat. Bèlgica, Irlanda i Espanya encara no han comunicat les mesures de transposició.

 

UNA EUROPA MÉS FORTA AL MÓN

 

Nou pla de creixement per als Balcans Occidentals dotat amb 6.000 milions EUR per a accelerar la convergència econòmica amb la UE

La Comissió Europea ha adoptat un nou pla de creixement per als Balcans Occidentals l'objectiu dels quals és portar a la regió alguns dels beneficis previs a l'adhesió, impulsar el creixement econòmic i accelerar una molt necessària convergència socioeconòmica. A tal fi, es proposa per al període 2024-2027 un nou mecanisme de reforma i creixement per als Balcans Occidentals, dotat amb 6.000 milions d'euros. El nou Pla de Creixement per als Balcans Occidentals es basa en quatre pilars que tenen per objectius: millorar la integració econòmica amb el mercat únic de la Unió Europea, impulsar la integració, accelerar les reformes fonamentals i augmentar l'assistència financera de suport a les reformes a través d'un mecanisme de reforma i creixement per als Balcans Occidentals durant el període 2024-2027.

 

CÚRIA

 

Treballadors: El canvi de titular d'una notaria com a transmissió d'empresa

Sentència del Tribunal de Justícia en els assumptes C-583/21 a C-586/21: si un notari, funcionari públic i ocupador dels treballadors al seu servei, succeeix a l'anterior titular, assumeix el seu protocol, a una part substancial del personal que treballava per a este i continua exercint la mateixa activitat en els mateixos locals amb els mateixos mitjans materials, li és aplicable la Directiva 2001/23/CE relativa al manteniment dels drets dels treballadors en cas de [transmissions] d'empreses, de centres d'activitat o de parts d'empreses o de centres d'activitat.

 

CONSULTES PÚBLIQUES

 

Consultes públiques obertes

Aquestes són son les consultes públiques destacades, a través de les quals els ciutadans i les empreses poden compartir els seus punts de vista sobre les noves polítiques de la UE i la legislació vigent.

 

Aquesta Alerta ha sigut elaborada per l'equip de Europe Direct Comunitat Valenciana, (Ana Enguídanos, Jaume Alandes, Enrique Polanco i José M. Ferrer), basant-nos en les publicacions de les institucions de la Unió Europea. Per a qualsevol suggeriment, o si desitja donar-se de baixa de les nostres publicacions, pot contactar-nos en l'adreça europedirect_pre@gva.es

Copyright de las imágenes: © European Union 2023