https://europedirect.gva.es

Subscripcions

 

Alerta nº 48 – decembre 2023

 

AVANÇOS INSTITUCIONALS

 

Reforma de l'Estatut del Tribunal de Justícia

El Consell i el Parlament Europeu han aconseguit un acord provisional sobre la reforma de l'Estatut del Tribunal de Justícia, que millorarà el funcionament del Tribunal de Justícia de la UE davant l'augment constant del nombre d'assumptes que se li presenten i de la complexitat i el caràcter sensible de les qüestions plantejades.

La reforma permetrà traslladar la competència sobre les qüestions prejudicials al Tribunal General en àmbits específics, mentre que el Tribunal de Justícia continuarà sent competent per a qüestions de principi, com les que afecten la interpretació dels Tractats o de la Carta dels Drets Fonamentals.

La reforma també fa extensiu el mecanisme de filtrat dels recursos adoptat en 2019 a totes les institucions, agències, oficines i organismes de la UE amb una sala de recurs independent. En virtut d'este mecanisme, els assumptes que ja hagen sigut examinats en dues ocasions —per una sala de recurs independent i pel Tribunal General— només s'admetran a tràmit davant el Tribunal de Justícia si plantegen una qüestió important per a la unitat, la coherència o el desenvolupament del Dret de la Unió.

 

ESPECIAL UCRAÏNA

La Unió Europea continua treballant en tots els fronts per a fer costat a Ucraïna

 

S'inicien les negociacions per a l'ingrés d'Ucraïna i Moldàvia a la UE

El Consell Europeu ha decidit iniciar negociacions d'adhesió amb Ucraïna i Moldàvia. És un moment històric per als pobles de tots dos països, que han demostrat consistentment la seua convicció europea, fins i tot quan Rússia continua lliurant la seua guerra d'agressió contra Ucraïna i soscavant la democràcia a Moldàvia.

La decisió està d'acord amb la recomanació de la Comissió presentada en el seu informe sobre l'ampliació al novembre. Tal com va recomanar la Comissió, els dirigents de la UE també han decidit concedir a Geòrgia l'estatus de país candidat i han reafirmat que iniciaran negociacions d'adhesió amb Bòsnia i Hercegovina una vegada que s'aconseguisca el grau necessari de compliment dels criteris d'adhesió.

El Consell Europeu també ha reiterat el seu compromís amb el futur europeu dels sis socis dels Balcans Occidentals.

Nou paquet de sancions contra Rússia

La Comissió celebra l'adopció pel Consell del dotzé paquet de sancions contra Rússia. L'objecte d'este paquet és imposar prohibicions addicionals d'importació i exportació a Rússia, lluitar contra l'elusió de les sancions i satisfer llacunes.

En concret, este paquet inclou llistes addicionals de particulars i empreses russos i noves prohibicions d'importació i exportació, com ara la prohibició de l'exportació de diamants russos a Europa, en estreta cooperació amb els socis del G7. A més, el paquet endurix l'aplicació de la limitació dels preus del petroli mitjançant una vigilància més estreta del mode en què els petroliers poden servir per a eludir el límit màxim. També contempla obligacions més estrictes en matèria d'immobilització d'actius i dures mesures contra les empreses de tercers països que eludisquen les sancions.

Acord per a tipificar com a delicte la vulneració de les sancions de la UE

La Presidència del Consell i el Parlament Europeu han conclòs les seues negociacions en relació amb una Directiva de la UE que introduïx infraccions i sancions penals per la vulneració de les sancions de la UE.

La Directiva establix que els Estats membres hauran de definir determinades accions com a infraccions penals. Entre estes accions s'inclouen: ajudar a les persones subjectes a mesures restrictives de la UE a eludir la prohibició de viatjar; comerciar amb béns sancionats i realitzar transaccions amb Estats o entitats afectats per les mesures restrictives de la UE; prestar servicis financers o realitzar activitats financeres prohibides o restringides; o encobrir la propietat de fons o recursos econòmics per part d'una persona, entitat o organisme sancionat per la UE. La incitació i la complicitat relacionades amb estes infraccions també seran punibles com a delicte.

 

PACTE VERD EUROPEU

 

Noves normes per a reduir les emissions nocives de la indústria

El Consell i del Parlament Europeu han aconseguit un acord polític provisional sobre la revisió de la Directiva d'Emissions Industrials (DEI) i el Reglament relatiu a la creació d'un Portal d'Emissions Industrials.

Les noves normes tenen per objecte oferir una millor protecció de la salut humana i el medi ambient, en reduir les emissions nocives de les instal·lacions industrials, incloses les explotacions ramaderes intensives, a l'atmosfera, l'aigua i el sòl i a través d'abocaments de residus. També pretén millorar la notificació de dades mediambientals mitjançant l'actualització de l'actual registre europeu d'emissions i transferències de contaminants (PRTR europeu) amb la finalitat de crear un Portal d'Emissions Industrials més complet i integrat.

Es tracta d'un acord provisional a l'espera que totes dues institucions l'adopten formalment.

Acord en la COP28 per a accelerar la transició mundial cap a l'abandó dels combustibles fòssils

Els negociadors de la Unió Europea han aconseguit, en col·laboració amb socis de tot el món, mantindre viva la possibilitat de complir el compromís de l'Acord de París de limitar la pujada de les temperatures a 1,5 °C per damunt dels nivells preindustrials. Posant l'accent principalment en el sector de l'energia, en les converses les parts van acordar accelerar la transició cap a l'abandonament dels combustibles fòssils esta dècada, prendre mesures per a reduir les emissions en un 43% d'ací a 2030 i situar al món en una via per a aconseguir les zero emissions netes d'ací a 2050.

Els objectius del compromís en matèria d'energies renovables i eficiència energètica, defensats per la Comissió, s'han recollit en les conclusions del balanç mundial.

 

UNA EUROPA ADAPTADA A L’ERA DIGITAL

 

Reglament d'Intel·ligència Artificial: primeres normes del món en matèria d'intel·ligència artificial

El Consell i els negociadors del Parlament Europeu han aconseguit un acord provisional sobre la proposta relativa a normes harmonitzades en matèria d'intel·ligència artificial (IA), el denominat «Reglament d'Intel·ligència Artificial». El projecte de Reglament té per objecte garantir que els sistemes d'intel·ligència artificial (IA) introduïts en el mercat europeu i utilitzats a la UE siguen segurs i respecten els drets fonamentals i els valors de la UE. Esta històrica proposta també té per objecte estimular la inversió i la innovació en l'àmbit de la IA a Europa.

La idea principal és regular la IA en la mesura que esta tinga la capacitat de danyar a la societat, seguint un enfocament basat en els riscos: a major risc, normes més estrictes. A l'ésser la primera proposta legislativa d'este tipus en el món, pot establir un referent mundial per a regular la IA en altres jurisdiccions, com va fer el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD), promovent així l'enfocament europeu de la regulació tecnològica en l'escena mundial.

Acord del Consell i el Parlament sobre els requisits de seguretat per als productes digitals

El Consell i el Parlament Europeu han aconseguit un acord provisional sobre la legislació relativa als requisits de ciberseguretat per als productes amb elements digitals, l'objectiu dels quals és garantir que productes com a cambres domèstiques, frigorífics, televisors i joguets connectats siguen segurs abans que s'introduïsquen en el mercat (Llei de Ciberresiliencia).

El Reglament s'aplicarà a tots els productes connectats directament o indirectament a un altre dispositiu o a una xarxa. S'introduïxen algunes excepcions en el cas dels productes per als quals ja s'establixen requisits de ciberseguretat en altres normes vigents de la UE, per exemple els productes sanitaris i aeronàutics i els automòbils.

La proposta té per objecte cobrir les mancances de la legislació vigent en matèria de ciberseguretat, aclarir els vincles amb esta legislació i aconseguir que siga més coherent, garantint que els productes amb components digitals siguen segurs al llarg de la cadena de subministrament i durant el seu cicle de vida.

Espai Europeu de Dades Sanitàries: el Consell acorda la seua posició

Els representants permanents dels Estats membres de la UE han acordat el mandat del Consell per a un nou Reglament que facilitarà l'intercanvi de dades sanitàries i l'accés als mateixos a escala de la UE.

La proposta de Reglament sobre l'Espai Europeu de Dades Sanitàries (EEDS) té per objecte millorar l'accés de les persones a les seues dades sanitàries electròniques personals i el seu control sobre ells, permetent al mateix temps la reutilització de determinades dades amb finalitats d'investigació i innovació. Oferix un entorn de dades específiques en l'àmbit de la salut que contribuirà a fomentar un mercat únic de servicis i productes sanitaris digitals.

En l'actualitat, l'accés transfronterer a les dades sanitàries varia entre els països de la UE. La nova normativa té per objecte permetre que un turista espanyol reculla una recepta en una farmàcia alemanya o que els metges accedisquen a la informació sanitària d'un pacient belga que s'està sotmetent a un tractament a Itàlia.

La UE fa un pas important cap a la digitalització dels sistemes judicials

El Consell ha aplanat el camí per a avançar en la digitalització dels sistemes judicials dels Estats membres de la UE i fer-los més accessibles i eficaces. L'adopció d'un Reglament sobre la digitalització de la cooperació judicial transfronterera i de l'accés a la justícia i d'una Directiva d'acompanyament facilitarà la comunicació electrònica en el context dels procediments transfronterers de cooperació judicial en matèria civil, mercantil i penal. El Reglament entrarà en vigor el vinté endemà de la data de la seua publicació en el Diari Oficial de la Unió Europea i serà aplicable quinze mesos després de la seua entrada en vigor. La Directiva requerix de transposició al Dret nacional.

L'adopció es produïx a penes dies després que els ministres de Justícia de la UE aprovaren una Estratègia relativa a la Justícia en Xarxa per al període 2024-2028.

La Comissió incoa un procediment formal contra X en virtut de la Llei de Servicis Digitals

La Comissió Europea ha incoat un procediment formal per a avaluar si X podria haver infringit la Llei de Servicis Digitals en àmbits relacionats amb la gestió de riscos, la moderació de continguts, les interfícies enganyoses, la transparència de la publicitat i l'accés dels investigadors a les dades. Es tracta del primer procediment formal iniciat per la Comissió per a fer complir el primer marc horitzontal a escala de la UE en matèria de responsabilitat de les plataformes en línia, tan sols tres anys després de la seua proposta.

 

UNA ECONOMIA AL SERVEI DE LES PERSONES

 

Acord polític del Consell de la UE per a la reforma de les regles fiscals

El Consell d'Assumptes Econòmics i Financers (Ecofin) ha acordat garantir una reducció gradual i sostinguda del dèficit i el deute, amb impacte contra-cíclic i la protecció de les inversions en àmbits verd, digital, social i de defensa. El pacte aconseguit pels ministres d'Economia i Finances de la UE donarà un major control als països sobre el seu ritme d'ajust, però també inclou requisits mínims de disciplina fiscal.

El legislatiu europeu aconseguix acord provisional per a millorar les condicions laborals dels treballadors digitals

El Consell i el Parlament Europeu han aconseguit un acord provisional sobre una proposta de Directiva per a millorar les condicions laborals dels treballadors de plataformes. La Directiva introduiria dues millores fonamentals: ajuda a determinar la situació laboral correcta de les persones que treballen per a plataformes digitals i establix les primeres normes de la UE sobre l'ús de sistemes algorítmics en el lloc de treball. L'acord aborda els casos de classificació errònia de treballadors i facilita la reclassificació d'estos treballadors com a empleats. Conformement a l'acord, es presumirà jurídicament que els treballadors són emprats d'una plataforma digital (enfront dels treballadors per compte propi) si la seua relació amb la plataforma complix una sèrie de requisits.

La Comissió proposa una major integració de les regions transfrontereres d'Europa

La Comissió ha adoptat una proposta modificada de «Reglament relatiu a la facilitació de solucions transfrontereres», a fi d'ajudar els Estats membres a resoldre els obstacles que afecten la vida quotidiana dels cent cinquanta milions de persones que viuen a les regions transfrontereres d'Europa.

El funcionament del mercat únic de la UE milloraria significativament si s'abordaren estos obstacles. Un estudi finançat per la Comissió calcula que l'eliminació del 20% dels obstacles jurídics i administratius existents augmentaria el PIB en un 2% a les regions transfrontereres i crearia més d'un milió de llocs de treball.

Acord entre el Parlament i el Consell per a millorar la xarxa transeuropea de transport

S'aconseguix un acord polític entre el Parlament Europeu i el Consell sobre el Reglament que sustenta la xarxa transeuropea de transport (RTE-T). Els colegisladors van acordar intensificar significativament els esforços per a construir una RTE-T sostenible i resilient, la qual cosa inclou forts incentius per a augmentar l'ús de formes de transport més sostenibles i millorar la multimodalitat (la pràctica de combinar modes de transport per a un sol trajecte) dins del sistema europeu de transport. A més, es milloraran les connexions de transport amb tercers països veïns mitjançant la integració d'Ucraïna, Moldàvia i els sis socis dels Balcans Occidentals en els corredors europeus de transport recentment creats.

 

UNA EUROPA MÉS FORTA AL MÓN

 

El Parlament i el Consell acorden reformar el sistema d'asil i migració de la UE

El Consell i el Parlament Europeu han aconseguit un acord sobre els principals elements polítics de cinc reglaments clau que reformaran en profunditat el marc jurídic de la UE en matèria d'asil i migració. Abasten des del control dels immigrants irregulars a la seua arribada a la UE fins a la presa de dades biomètriques, els procediments per a presentar i tramitar les sol·licituds d'asil, les normes per a determinar quin Estat membre és responsable, la cooperació i la solidaritat entre Estats membres i com gestionar les situacions de crisis, inclosos els casos d'instrumentalització de migrants.

El Consell dona llum verda a l'acord de lliure comerç entre la UE i Nova Zelanda

Vectores e ilustraciones de Comercio para descargar gratis | Freepik

El Consell ha adoptat una Decisió relativa a la celebració d'un acord de lliure comerç entre la UE i Nova Zelanda. Per part de la UE, esta Decisió obri la via a l'entrada en vigor de l'acord.

L'acord de lliure comerç liberalitzarà i facilitarà el comerç i la inversió, i promourà una relació econòmica més estreta entre les dues parts, la qual cosa generarà importants oportunitats econòmiques per a les empreses i els consumidors d'ambdues.

El Consell adopta decisions per a un renovat acord d'associació entre la UE i Xile

El Consell ha adoptat sengles Decisions de signatura de l'Acord marc Avançat i de l'Acord Interí de Comerç amb Xile, que constituïxen conjuntament una versió actualitzada de l'Acord d'Associació UE-Xile actualment en vigor.

El nou acord enfortirà les relacions polítiques i econòmiques entre la UE i Xile i intensificarà la cooperació i el comerç. Contribuirà a abordar conjuntament els reptes mundials recents, com les repercussions de la invasió russa d'Ucraïna, entre elles la inflació mundial, les pertorbacions de la cadena de subministrament i la crisi energètica.

El Consell aprova un acord sobre pesca entre la UE i el Regne Unit

El Consell ha aprovat un acord amb el Regne Unit que protegix els drets de pesca dels pescadors de la UE a l'Atlàntic i la mar del Nord. L'acord aconseguit en les consultes anuals entre la UE i el Regne Unit determina els drets de pesca per a 2024 per a unes 100 poblacions de peixos compartides, en particular els totals admissibles de captures (TAC), és a dir, les quantitats màximes de peixos de poblacions concretes que poden capturar-se, i els drets de pesca respectius de cada part.

Este acord forma part del procés anual per a fixar les possibilitats de pesca en aigües de la UE i en aigües no pertanyents a la UE per a l'any vinent i s'ha confirmat mitjançant procediment escrit.

La UE i Kenya signen un Acord d'Associació Econòmica

La UE i Kenya han signat hui un Acord d'Associació Econòmica (AAE) per a impulsar el comerç bilateral de mercaderies, augmentar els fluxos d'inversió i contribuir a un creixement econòmic sostenible.

Este Acord proporciona una plataforma per a contribuir a la creació d'ocupació en totes dues parts, juntament amb una cooperació específica destinada a millorar el desenvolupament econòmic de Kenya. A més, és l'acord comercial més ampli que ha signat fins ara la UE amb un país en desenvolupament referent a les disposicions en el terreny de la sostenibilitat, com la protecció del clima i el medi ambient, els drets laborals i la igualtat de gènere.

 

PROMOCIÓ DEL NOSTRE ESTIL DE VIDA EUROPEU

 

Recomanació per a conservar, atraure i retindre a talents d'investigació, innovació i emprenedoria

El Consell ha aconseguit un acord polític sobre una Recomanació a fi de prestar més suport als investigadors i a les carreres d'investigació a la Unió Europea i contribuir a fer el mercat laboral europeu més atractiu, obert i sostenible per als investigadors, els innovadors i els empresaris, i que també atraga als talents estrangers. Esta Recomanació partix d'una sèrie d'actes de la UE per mitjà dels quals, durant les dues últimes dècades, s'ha anat creant l'Espai Europeu d'Investigació (EEI) i s'han vingut aplicant els objectius d'actuació de l'EEI.

La revisa la definició de «investigador» i la descripció de les activitats que duen a terme els investigadors, vetlant perquè abaste la major varietat possible de possibilitats de carrera. El seu objectiu és promoure les carreres intersectorials i interdisciplinàries, l'emprenedoria i la innovació reconeixent adequadament la pertinència de totes les diferents trajectòries professionals per als investigadors, inclosos les universitats, les empreses, l'administració pública o el sector sense ànim de lucre.

 

un nou impuls a la democràcia

 

Defensa de la democràcia: llum sobre la influència estrangera encoberta

La Comissió Europea ha adoptat un paquet de defensa de la democràcia, l'element central de la qual és una proposta legislativa que millorarà la transparència i la rendició de comptes democràtica de les activitats de representació d'interessos en nom de tercers països dirigides a influir en les polítiques, la presa de decisions i l'espai democràtic. També es compon de dues Recomanacions destinades a promoure eleccions lliures, justes i resilients i la participació dels ciutadans i les organitzacions de la societat civil en l'elaboració de polítiques.

L'objectiu d'este paquet és fer front a l'amenaça de les ingerències estrangeres mitjançant una major transparència, fomentant al mateix temps el compromís cívic i la participació ciutadana en les nostres democràcies.

Acord per a protegir els periodistes i els defensors dels drets humans

La UE ha fet un pas important en la protecció dels periodistes i els defensors dels drets humans enfront de demandes infundades o procediments judicials abusius. La Presidència espanyola del Consell i el Parlament Europeu han aconseguit un acord polític sobre una Directiva que protegiria estes persones de les demandes estratègiques contra la participació pública (DECPP).

El recurs a estes demandes per a silenciar a les persones que es pronuncien sobre qüestions d'interés públic és un fenomen cada vegada més comú. La Directiva establirà garanties processals contra tals demandes en assumptes civils amb repercussions transfrontereres.

Les persones objecte de DECPP podran sol·licitar a l'òrgan jurisdiccional la desestimació primerenca del recurs. Si una demanda es considera manifestament infundada, el jutge pot decidir desestimar-la en la fase processal més primerenca possible. L'òrgan jurisdiccional ha d'accelerar les sol·licituds d'este tipus presentades pels demandats.

 

CÚRIA

 

Ciberdelinqüència: el temor a un potencial ús indegut de dades personals pot constituir per si només un mal o perjudici immaterial

En la Sentència del Tribunal de Justícia en l'assumpte C-340/21 s'esclarixen diverses qüestions relacionades amb la possibilitat que un ciutadà reclame una indemnització amb motiu d'un ciberatac a un organisme que tracta les seues dades, amb el risc que s'hagen posat en perill les seues dades personals.

Apreciacions del TJUE:

-          Una comunicació no autoritzada de dades personals o un accés no autoritzat a tals dades per part de tercers no basten, per si sols, per a considerar que les mesures tècniques i organitzatives adoptades pel responsable del tractament de què es tracte no eren apropiades. El caràcter apropiat de les mesures ha de ser apreciat en cada cas concret.

-          En el marc d'una acció d'indemnització, el responsable del tractament suporta la càrrega de la prova del caràcter apropiat de les mesures de seguretat que ha adoptat.

El temor que experimenta un interessat a un potencial ús indegut de les seues dades personals per tercers pot constituir, per si sol, un mal o perjudici immaterial a l'efecte de l'esmentada disposició.

 

CONSULTES PÚBLIQUES

 

Consultes públiques obertes

Estes són son les consultes públiques destacades, a través de les quals els ciutadans i les empreses poden compartir els seus punts de vista sobre les noves polítiques de la UE i la legislació vigent.

 

Esta Alerta ha sigut elaborada per l'equip de Europe Direct Comunitat Valenciana, (Ana Enguídanos, Jaume Alandes, Josep Delgado de Molina, Enrique Polanco y José M. Ferrer), basant-nos en les publicacions de les institucions de la Unió Europea. Per a qualsevol suggeriment, o si desitja donar-se de baixa de les nostres publicacions, pot contactar-nos en l'adreça europedirect_pre@gva.es

Copyright de les imatges: © European Union 2023