Portals

Nuevo logo ED

SETMANA d'EUROPA

Ves enrere LA INICIATIVA CIUTADANA EUROPEA

LA INICIATIVA CIUTADANA EUROPEA

Quantes vegades ens hem preguntat com formar part del procés de la presa de decisions en la Unió Europea? Una cita amb les urnes cada quatre anys en les eleccions al Parlament Europeu és prou? Per què els habitants europeus han sentit en estos últims anys una certa desafecció cap a les institucions?

Fins a 2012, a més dels comicis per a formar l'eurocambra, la Comissió Europea, a fi de posar veu a les inquietuds dels habitants de la UE, convoca les Consultes Públiques, una forma de conéixer l'opinió pública sobre determinats assumptes en el nostre continent.

La Iniciativa Ciutadana Europea (ICE), encara que no pot donar resposta a totes les preguntes que es generen en la UE, és una evolució d'eixes consultes públiques que es continuen posant en marxa. La ICE permet que el ciutadà de peu participe de forma directa en el desenvolupament de les polítiques de la UE.

Circuit, no exempt d'obstacles, pel que ja han passat 9 milions de persones en 6 anys i, gràcies al qual, s'ha evolucionat en camps com la lluita contra l'experimentació animal, l'accés universal a l'aigua potable, la defensa del dret a la vida o la reducció de l'ús de pesticides en l'agricultura

Què és la Iniciativa Ciutadana Europea?

La Iniciativa Ciutadana Europea permet que un milió de ciutadans, de com a mínim una quarta part dels Estats membres de la UE, sol·licite a la Comissió Europea que presente una proposta de legislació sempre que estes propostes es troben en els àmbits de competència de la UE, no siguen clarament abusives, frívoles o vexatòries, ni contràries als valors de la Unió. Una vegada que la Comissió estudia la ICE, es pronuncia sobre la mateixa i explica la seua decisió. Després, són el Parlament Europeu i el Consell de la UE els que disposen.

A priori, el milió de firmes podria paréixer un número excessiu, però si contextualitzem les dades, en termes de proporció poblacional, ens adonarem de que és prou raonable. A Espanya, el procediment homòleg, la Iniciativa Legislativa Popular necessita de 500.000 firmes per a eixir endavant i a Andalusia, 40.000.

Des de 2012, només 4 han prosperat

Fins al moment, de les 41 ICE presentades, només quatre han prosperat, la resta, o bé no ha aconseguit el suport suficient del milió de firmes, o han sigut arxivades per no complir tots els requisits de la mateixa.

Tant la forma com el fons de les ICE presenten una certa complexitat per a una gran part de la població pel que, malgrat ser una eina útil, encara està lluny de ser eficient, perquè no hem d'oblidar que en la UE vivim 500 milions de persones.

Precisament per este motiu, el passat estiu, va tindre lloc una Consulta Pública amb l'objectiu d'aplanar el camí i revisar el Reglament que regula la ICE en els aspectes següents: fer que la Iniciativa Ciutadana Europea siga més accessible i fàcil d'usar per als organitzadors i els firmants i aprofitar tot el potencial de la ICE quant a instrument per a fomentar el debat, i la participació ciutadana a nivell de la UE i contribuir a acostar la Unió als ciutadans. La proposta legislativa que resulte de la dita consulta es coneixerà com molt tard a finals de 2018 perquè puga entrar en vigor al Gener de 2020.