Actualitat

« Ves enrere

COMISSIÓ EUROPEA, NOVA PRESIDENTA, NOU EQUIP I NOVA ESTRUCTURA

COMISSIÓ EUROPEA, NOVA PRESIDENTA, NOU EQUIP I NOVA ESTRUCTURA

La presidenta electa, Ursula von der Leyen, ha presentat al seu equip i ha revelat la nova estructura de la propera Comissió Europea.

La nova Comissió reflectirà les prioritats i ambicions exposades en les orientacions polítiques. La Comissió va estructurar-se entorn als objectius que van servir com a fonament a l'elecció de la presidenta electa von der Leyen pel Parlament Europeu.

La necessitat d'abordar els canvis climàtic, tecnològic i demogràfic que estan transformant les nostres societats i el nostre estil de vida és la base del nostre treball. Les potències actuals caminen soles per noves vies i estan sorgint i consolidant noves potències, el que ha generat una sensació d'inquietud i ansietat entre moltes comunitats de tot Europa. La UE ha de liderar la transició cap a un planeta sa i un nou món digital. Però només pot fer-ho unint a les persones i millorant la nostra economia social de mercat única per adaptar-la a les noves ambicions.

Una nova estructura, adaptada al que volem aconseguir

El nou Col·legi tindrà huit vicepresidents, entre ells l'alt representant de la Unió per a afers exteriors i política de seguretat, Josep Borrell. Els vicepresidents són responsables de les principals prioritats expressades en les orientacions polítiques. Dirigiran el nostre treball en les qüestions generals de major rellevància, com el Pacte Verd Europeu, una Europa adaptada a l'era digital, una economia que funcione en pro de les persones, la protecció del nostre estil de vida europeu, una Europa més forta en el món i un nou impuls a la democràcia europea. Els comissaris són la peça central de l'estructura del nou Col·legi, i gestionaran el coneixement especialitzat que proporcionen les direccions generals.

Els tres vicepresidents executius exerciran una doble funció: seran vicepresidents encarregats d'una de les tres àrees fonamentals de l'agenda de la presidenta electa alhora que comissaris.

El vicepresident executiu Frans Timmermans (Països Baixos) coordinarà el treball relatiu al Pacte Verd Europeu. Així mateix, gestionarà la política d'acció pel clima, amb el suport de la Direcció General d'Acció pel Clima.

La vicepresidenta executiva Margrethe Vestager (Dinamarca) coordinarà tota la nostra agenda sobre una Europa adaptada a l'era digital i serà comissària encarregada de competència, recolzada per la Direcció General de Competència.

El vicepresident executiu Valdis Dombrovskis (Letònia) coordinarà el treball sobre una economia que funcione en pro de les persones i serà el comissari responsable de serveis financers, amb el suport de la Direcció General d'Estabilitat Financera, Serveis Financers i Unió dels Mercats de Capitals .

Els altres cinc vicepresidents són:

Josep Borrell (Espanya, actual ministre d'Afers Estrangers espanyol): AR / VP proposat, una Europa més forta en el món;

Věra Jourová (Txèquia, comissària a la Comissió Juncker): Valors i Transparència;

Margaritis Schinas (Grècia, antic diputat al Parlament Europeu, amb una llarga carrera com a funcionari de la Comissió Europea): Protecció del nostre estil de vida europeu;

Maroš Šefčovič (Eslovàquia, vicepresident a la Comissió Juncker): Relacions Interinstitucionals i Previsió;

Dubravka Suica (Croàcia, diputada al Parlament Europeu): Democràcia i Demografia. També dirigirà, en representació de la Comissió, el treball relatiu a la Conferència sobre el Futur d'Europa.

La presidenta electa von der Leyen vol presidir un Col·legi compromès, que entengua Europa i que escolte el que els europeus volen.

  • Per aquest motiu, cada membre del Col·legi visitarà tots els Estats membres durant la primera meitat del seu mandat. No només hauran d'entrar en contacte amb els seus capitals, sinó també visitar les regions en les que els europeus viuen i treballen.
  • De la mateixa manera que Europa s'ha d'adaptar a l'era digital, també ha de fer-ho la Comissió. Les reunions del Col·legi seran sense paper i digitals.
  • L'objectiu de la nova Comissió és fer la vida més fàcil a les persones i les empreses. Quan la Comissió propose noves lleis i reglaments, aplicarà el principi de «una més, una menys» (si s'introdueix una norma nova ha de derogar una altra) per reduir els tràmits burocràtics.

 

Més informació: https://ec.europa.eu/commission/interim/commissioners-designate