Actualitat

« Ves enrere

DISCURS SOBRE L'ESTAT DE LA UNIÓ 2018

DISCURS SOBRE L'ESTAT DE LA UNIÓ 2018

Ahir es va celebrar el discurs sobre l'estat de la Unió, en el que el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va donar compte dels èxits aconseguits en l'últim any i va revelar quines seran les prioritats fins al final del seu mandat davant del ple del Parlament Europeu.

Entre altres es van fer les propostes següents:

 

-Proposta per a una presa de decisions més eficient en la Política Exterior i de Seguretat Comú

Proposta perquè els Estats membres utilitzen normes que ja estan vigents en la UE per a substituir la votació per unanimitat per votació per majoria qualificada en determinats àmbits de la política exterior i de seguretat comuna (PESC) de la UE. Açò permetria que la UE es convertira en un actor més fort a nivell mundial, en millors condicions per a configurar els esdeveniments mundials i assumir responsabilitats internacionals

Estos tres ambits específics són:

1. posicions sobre qüestions de drets humans en fòrums internacionals;

2. decisions d'establir règims de sancions;

3. decisions sobre missions civils de la política exterior i de seguretat comuna.

 

-Proposta per a posar fi al canvi d'hora estacional

Proposta per a eliminar els canvis d'hora a Europa i oferir als Estats membres la llibertat de decidir si es regiran de manera permanent per l'hora d'estiu o la d'hivern. La proposta legislativa té per objecte vetlar per que tots els canvis s'adopten de manera coordinada entre països veïns, de manera que el mercat interior continue funcionant adequadament i s'evite qualsevol tipus de fragmentació, la qual cosa podria ocórrer si alguns Estats membres mantingueren les disposicions sobre el canvi d'hora i altres no.

 

-Proposta per a reforçar la supervisió del blanqueig de capitals per a un sector bancari i financer estable

Proposta per a reforçar la supervisió de les entitats financeres de la UE per a combatre millor el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme. Si bé la UE té estrictes normes contra el blanqueig de capitals, casos recents de blanqueig en alguns bancs europeus han suscitat la preocupació que estes normes no sempre siguen controlades i aplicades eficaçment en tota la Unió.

 

-Proposta per a aconseguir una fórmula transaccional en matèria de migració i reforma de les fronteres

Proposta per a garantir la plena solidaritat de la UE en matèria de migració i una millor protecció de les seues fronteres exteriors. El seu objectiu és facilitar un acord transaccional global sobre l'actual reforma del sistema d'asil de la UE. Les propostes de hui fixen un nou nivell d'ambició per a la Guàrdia Europea de Fronteres i Costes i l'Agència d'Asil de la UE, reforçant ambdós per a garantir que els Estats membres compten amb una ajuda de la UE que siga plenament operativa en tot moment. La Comissió també proposa hui millorar l'eficàcia dels procediments de retorn, actualitzant les normes vigents de la UE en la matèria i establint les pròximes mesures sobre migració legal, un component essencial d'una política de migració equilibrada.

 

-Proposta per a establir un pla d'arquitectura financera més eficient per a recolzar la inversió fora de la UE

Proposta d'una nova aliança entre África i Europa per a la inversió i l'ocupació sostenibles, a fi de centrar la inversió on més importa: les capacitats de les persones i la creació d'ocupació. Per a això és necessari un model de governança més eficaç i una major col·laboració entre els agents de desenrotllament nacionals i multilaterals a Europa. Per això la Comissió Europea presenta hui una sèrie de mitjans per a abordar els reptes i les oportunitats d'inversió en África, els països veïns de la UE i el món en general.