Actualitat

« Ves enrere

Els fons europeus per al període 2014-2020

Els fons europeus per al període 2014-2020

"El pressupost de la Unió Europea s'alimenta dels impostos de tots. Per això, la Generalitat Valenciana vol assegurar el retorn d'estos diners, que arriben als empresaris valencians".

Amb esta afirmació, el Director General de Projectes i Fons Europeus, Juan Viesca, ha presentat les quatre vies d'accés als recursos financers de la UE que, per al pròxim període 2014-2020, comptarà amb un pressupost de 970.000 milions d'euros.

  • El Banc Europeu d'Inversions (BEI), l'accés del qual s'articula a través d'entitats bancàries. Fa uns dies coneixíem que el BEI ha concedit 200 milions d'euros al Banc Sabadell  per al finançament de pymes.
  • El Fons Europeu Agrícola de Desenrotllament Rural (FEADER), que és un dels instruments de finançament de la Política Agrària Comú (PAC).
  • Els Fons Estructurals, que suposen una tercera part del pressupost comunitari, amb 325.000 milions d'euros per a les polítiques de cohesió englobades en el Fons Europeu de Desenrotllament (FEDER) i el Fons Social Europeu (FSE). En este cas, les regions europees canalitzen les ajudes.

La Comunitat rebrà un total de 2.165 milions d'euros en els pròxims set anys. Com arribaràn els diners a les empreses? Esta és la principal novetat del pròxim període: la Generalitat Valenciana ha posat a disposició dels ciutadans, empresaris i associacions una consulta pública perquè, per mitjà d'un formulari, siguen ells els que decidisquen com i en què es gastaran els fons.

Això sí, la Unió Europea ha marcat quatre línies d'actuació sobre les quals les regions hauran de basar la seua planificació: Pymes, I+D, TICs i economia baixa en carboni.

  • Els programes europeus de gestió directa, que compten amb un 25% del pressupost i són programes específics als que poden acudir directament les empreses, entitats i associacions empresarials.

Horizonte 2020 és un dels programes més importants per al període 2014- 2020, enfocat a les grans empreses sobretot. Centrat en la investigació, el desenrotllament i la innovació, compta amb un pressupost de 77.000 milions d'euros. Les primeres convocatòries tenen prevista la seua publicació a mitjan desembre.

COSME és el programa específic per a les xicotetes i mitjanes empreses, a les que la UE destinarà 2.300 milions en els pròxims set anys i les primeres convocatòries dels quals es llançaran a mitjan 2014.

Les dos condicions fonamentals que la Unió Europea exigix als projectes són innovació i transnacionalitat. A més, les empreses o entitats poden participar com a líders d'un projecte o adherint-se a un projecte com a socis. Uns dels avantatges d'estos programes és que algunes convocatòries adelanten fins a un 40% del capital en el moment de la firma del projecte, facilitant el seu desenrotllament des del punt de vista econòmic.

Si vols anar coneixent tots els detalls sobre els nous programes, les últimes convocatòries, la busca de socis per a participar en projectes concrets o qualsevol altre dubte relacionat amb els fons europeus, consulta el portal www.programasue.info.

D'altra banda, SEIMED, com a part de la xarxa de Centres Empresa Europa (Enterprise Europe Network), oferix suport i assessorament gratuït a les empreses de la Comunitat Valenciana i la Regió de Múrcia que vullguen participar en projectes europeus.

Empresaris i associacions empresarials s'han reunit hui en la seu Universitària Ciutat d'Alacant per a parlar de "Instruments de suport financer a les empreses i emprenedors", una jornada organitzada per la Confederació Empresarial de la Província d'Alacant (COEPA) en col·laboració amb SEIMED-EEN i en la que també han intervingut el director general d'Economia, Raúl Marín Calvo, i representants d'ENISA, Next Capital i Banc Sabadell.