Actualitat

« Ves enrere

PREMI SÁJAROV 2018

PREMI SÁJAROV 2018

El premi Sájarov a la Llibertat de Consciència, és un premi atorgat pel Parlament Europeu, des de 1988, a persones o organitzacions que defensen els drets humans i les llibertats fonamentals.

 

Els candidats són nominats pels eurodiputats i els grups polítics del Parlament Europeu. De la llista de candidats, la comissió d'Assumptes Exteriors selecciona a tres "finalistes". Els presidents dels grups polítics (la Conferència de presidents) posteriorment seleccionen un o més guanyadors. El premi és formalment entregat pel president del Parlament Europeu durant la sessió plenària de desembre. El guanyador rep un certificat i un xec de 50.000 euros.

Els nominats d'enguany són:

Oleg Sentsov

Director de cine ucraïnés, condemnat a 20 anys de presó per "planejar actes terroristes" contra el govern rus de "facto" a Crimea.

Les ONG que protegixen els drets humans i salven vides de migrants en el Mediterrani

Des de 2015, les ONG de tota la UE han llançat operacions de busca i rescat en el Mediterrani per a intentar salvar les vides dels refugiats que lluiten per arribar a les costes de la UE. Les ONG són: Boat Refugee Foundation, Jugend Rettet, Lifeline Rescue Boat, Metges Sense Fronteres Internacional, MOAS, Proactiva Open Arms, PROEM-AID, Save the Children, Siga Eye, Siga Watch i SOS Mediterranée. Nominades per l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates i Els Verds/Aliança Lliure Europea.

Seyran Ateş

Una advocada alemanya d'origen turc, que lluita contra l'extremisme polític i religiós i l'opressió de les dones.

CAESAR

És el nom en clau d'un exfotògraf militar sirià que va traure de contraban més de 55.00 imatges de Síria, que van ajudar a documentar l'exposició de les atrocitats de guerra.

Nasser Zefzafi

És el líder de Hirak, un moviment de protesta de masses en la regió del Rif (El Marroc) que lluita contra la corrupció, l'opressió i l'abús de poder.

Dewayne Johnson

És un antic jardiner dels Estats Units que acaba de guanyar un cas històric contra Monsanto. Va ser la primera persona a portar a juí a Monsanto per les denúncies que els productes químics venuts per l'empresa davall la marca d'herbicides Roundup causen càncer.

AfriForum

És una organització que defén els drets dels afrikaners. Nominat pel grup Europa de les nacions i de les Llibertats.

Mary Wagner

És una activista provida canadenca que ha sigut empresonada més d'una dotzena de vegades i arrestada nombroses vegades acusada de "pertorbar el negoci" d'una clínica d'avortament en Toronto.


El pròxim 25 d'octubre, la Conferència de presidents anunciarà el nom del guanyador i el 12 de desembre se li entregarà el premi en la cerimònia d'entrega del premi Sájarov a Estrasburg.