Situació actual

Situació actual

 
El Consell Europeu es va reunir el passat 25 de novembre en una cimera extraordinària en la qual va confirmar l'Acord de Retirada del Regne Unit, en el marc de l'article 50 del TUE, fruit de les negociacions que es van tancar el 14 de novembre i que venien desenvolupant-se des de juny de 2017. En principi està previst que entre en vigor el 30 de març de 2019 i amb la finalitat d'aconseguir una retirada ordenada i amb la màxima seguretat jurídica.
 
Alhora es va aprovar una Declaració Política conjunta sobre el marc de la relació futura. L'Acta de la reunió es va acompanyar de tres Declaracions, relatives als àmbits de pesca, Irlanda del Nord i Gibraltar.
 
En principi estava previst que el Regne Unit deixara de ser membre de la Unió Europea el 29 de març de 2019. 
 
El Parlament britànic ja ha votat en dues ocasions en contra de l'Acord de Retirada. 
 
Els dies 21 i 22 de març els 27 Estats membres es van reunir en un Consell extraordinari per a decidir sobre la possible pròrroga del període negociador del Brexit, tal com va ser sol·licitada per la Primera Ministra Theresa May.
 
El resultat de les discussions del dia 21 de març ha sigut l'acceptació de la pròrroga de l'eixida de Regne Unit fins al 22 de maig de 2019, sota la condició que el Parlament Britànic aprove l'Acord de Retirada la setmana vinent. En cas contrari, la data d'eixida és el 12 d'abril. El Govern Britànic ha acceptat aquesta decisió.
 
Després de la tercera negativa del Parlament Britànic, el President del Consell Europeu ha decidit convocar un Consell extraordinari el pròxim 10 d'abril davant el resultat de la votació. Per la seua part la Comissió Europea ha emés aquest comunicat en el qual veu com molt probable una eixida del Regne Unit sense acord.
 
El Consell (art 50) en data 10 d'abril ha acordat: una extensió del termini fins al 31 d'octubre de 2019, la impossibilitat de renegociar l'acord de retirada, i en cas que aquest siga signat, l'eixida es produiria el dia 1 del mes següent a la seua signatura. 
 
Amb data 18 d'octubre s' arriba a un acord a nivell de negociadors, però continua pendent d' aprovació pel procediment formal